(SeaPRwire) –   Empat puluh tahun yang lalu, separuh daripada negara menonton akhir dunia di skrin televisyen mereka, tetapi pemimpin paling berkuasa negara telah melihatnya terlebih dahulu. Walaupun ketua stafnya menentang, Presiden Reagan meminta untuk menonton filem The Day After di Camp David sebulan sebelum tarikh siaran. Selepas menonton, Reagan menulis dalam dairi beliau bahawa filem itu “sangat berkesan & meninggalkan saya sangat tertekan.” Ia digambarkan oleh sejarawan sebagai “Pembalikan Reagan,” kesan dan kesan selepas filem buatan untuk televisyen membuat dunia lebih selamat daripada yang pernah berlaku selama beberapa dekad, sekurang-kurangnya sementara.

Pada tahun 1983, filem The Day After ABC menghasilkan filem bencana $7 juta yang membayangkan serangan nuklear ke atas AS dan kesan dystopian selepas masyarakat yang runtuh. Selama berbulan-bulan sebelum acara itu, media berita telah menampilkan cerita liputan, akaun di belakang tabir, dan ulasan yang sangat berpihak ke kiri atau kanan tentang filem itu. Di kanan, rakan politik dan agama Reagan telah berpihak kepada strategi pembangunan senjata nuklear tidak terbatas, dirangkaikan dengan konsep fatalistik MAD, pembinasaan berjamaah yang pasti. Bagi mereka di Kiri, program itu selari dengan protes global aktivis pembekuan nuklear dan saintis yang memberikan amaran tentang kemusnahan kehidupan akibat musim salji nuklear.

Brandon Stoddard, wunderkind ABC dan “Bapa Siri Mini,” yang telah merangka filem itu berada di dalam sasaran silang. Konsep filem tinggi disertai dengan mesej yang kuat adalah métier Stoddard. Stoddard berazam untuk membangunkan Amerika Syarikat dari koma Perang Dingin mereka dan melengkapkan misi Oppenheimer untuk memperingatkan kita ancaman kebinasaan nuklear. Walau bagaimanapun, seperti yang didokumenkan dalam , pembuatan The Day After hampir tidak berlaku. Laluan dari konsep ke skrin bermakna Stoddard menghadapi banyak halangan dari bantahan dalaman di jaringan ke pengarahnya yang cemerlang, jika obstreperously menuntut, kepada pemimpin revolusi Reagan dan pemimpin sayap kanan dari William F. Buckley yang sangat konservatif kepada pendeta televisyen Jerry Falwell.

Untuk Stoddard dan pasukannya di ABC, tugas pertama adalah untuk menggaji penulis skrin yang boleh memberikan mesej kuat dalam bajet filem TV tanpa menjadi “politik.” Daripada menggambarkan Perang Dunia 3, Stoddard menajamkan visi untuk drama bercorak watak di sekitar kehidupan seharian Orang Tengah Barat dengan sedikit ketakutan kemusnahan nuklear, selain daripada pangkalan tentera udara dan silo peluru berpandu yang bertebaran di kawasan itu. Kemudian, sekali bom itu jatuh, penonton akan menjadi saksi bagaimana masyarakat merosot ke neraka dari kesan jatuh. Ini jauh berbeza daripada hiburan waktu perdana yang dipenuhi drama prosedur dan rancangan permainan, sukan dan sitkom. Dalam Edward Hume, pasukan ABC mendapati seorang penulis berbakat, sosial yang prihatin. Hume telah mengendalikan siri televisyen paling berjaya pada waktu siang, sementara menulis filem mesej TV pada waktu malam. Walau bagaimanapun, Hume kelihatan murung apabila mendengar skrip inspirasi beliau diluluskan. “Adakah anda tahu bagaimana rasanya untuk bangun setiap hari selama dua tahun dan berhadapan dengan kemusnahan dunia?”

Pertempuran yang dilakukan antara jaringan dan pengarah Nicholas Meyer adalah bahan legenda Hollywood. Baru-baru ini berjaya menyelamatkan francais Star Trek Paramount, Meyer mempunyai sedikit insentif untuk kembali ke televisyen di mana beliau telah mengasah kemahirannya sebagai penulis skrin. Tetapi trajektori kerjaya Meyer tidak sepadan dengan takdir, atau sekurang-kurangnya pakar terapinya yang hampir memaksa beliau mengambil pekerjaan itu. Perjalanan itu akan menghantar Meyer ke Midwest dan kemurungan selepas jaringan mengeluarkannya dari filem selepas menonton potongan pertama yang sangat perlahan. Sebelum filem itu selesai, potongan awal telah sampai ke tangan penerbit awam liar, aktivis anti-nuklear yang menculik mesej filem untuk memperjuangkan kempen mereka. Balasan yang diikuti menyumbang kepada liputan media lebih daripada mana-mana filem Hollywood boleh membayangkan. Stoddard menghadapi ancaman dalaman dan luaran, termasuk nota kematian dan sampul berdebu.

Selama tiga tahun pertama pentadbirannya, Reagan telah maju pendekatan “kekuatan melalui keamanan” kepada Perang Dingin. Pada dasarnya, melalui retorik dan dasar, Reagan bermain permainan bahaya mengayunkan senjata nuklear dengan Soviet. Beliau menarik diri dari persetujuan pelucutan senjata, mengisytiharkan Kesatuan Soviet sebagai “kejahatan empayar,” dan mengambil alih gelombang udara negara untuk mengumumkan pelancaran sistem pertahanan peluru berpandu berdasarkan angkasa, dinamakan “Star Wars” oleh media. Walau bagaimanapun, selepas filem disiarkan, beliau menghantar peluru berpandu Pershing ke tanah Eropah. Walau bagaimanapun, menjelang musim gugur 1983, pentadbiran Reagan telah digoyangkan oleh siri krisis spektakuler, sebahagian daripadanya hasil buatan mereka sendiri.

Sementara ahli pentadbirannya akan menekankan prospek perang nuklear yang boleh dimenangi, Reagan adalah penentang senjata nuklear – fakta yang sangat disembunyikan dengan bantuan stafnya untuk kepentingan politik. Hanya peristiwa pada musim gugur 1983, termasuk kesan menonton The Day After, membawa kepada pembalikan tegas dalam retorik dan dasar Reagan. Segera selepas skrining filem itu, jeneralnya memberikan butiran kaya tentang kemungkinan kesan-kesan selepas perang nuklear. Seperti yang digambarkan Reagan, mesyuarat itu adalah “pengalaman paling menyedihkan…dalam beberapa cara urutan peristiwa selari dengan yang dalam filem ABC…yang boleh mengakhiri tamadun seperti yang kita kenal!.” Menjelang awal 1984 ucapan Reagan telah berpaling dari pemimpin perang kepada pemimpin keamanan seperti Gandhi, mengisytiharkan bahawa “kita semua adalah anak-anak Allah.” Pentadbirannya ditugaskan untuk mengembangkan hubungan diplomatik yang lebih kuat dengan rakan Soviet, menjamin puncak pelucutan senjata, bahkan memasang talian faks panas antara Pejabat Oval dan Kremlin. Bersama-sama dengan kenaikan pemimpin baru Soviet, strategi ini menetapkan pentas untuk berakhirnya perlumbaan senjata atom berkuasa super, sekurang-kurangnya dalam abad ke-20.

Hari ini, persamaan dengan tahun 1983 menjadi lebih mengganggu kerana pelajaran dari naratif ini lebih penting. Ketika menulis buku ini, loji nuklear terbesar Ukraine diserang ketika pengulas CNN memperingatkan bencana nuklear yang bakal berlaku. Kenaikan China telah dirangka sebagai Perang Dingin baru. Pandemik yang melanda planet ke dalam kegelapan telah menjadi endemik, apabila doktor bergegas untuk menghalang yang seterusnya. Sama ada kerana kekurangan kehendak atau keupayaan, kita terhunus ke arah runtuhan alam sekitar.

Sama seperti kenaikan televisyen kabel dan satelit pada tahun 1980-an, Hollywood, media, berita, dan cara semua bentuk komunikasi telah dibongkar oleh teknologi yang lebih kuat dan sentiasa berkembang. Platform media digital dan sosial telah menggantikan pengawal gerbang, meletakkan kuasa yang pernah dikendalikan oleh profesional penyiaran secara harfiah ke tangan remaja dan pengganas, penentang dan diktator. Walau bagaimanapun, teknologi yang sama mempunyai keupayaan untuk memulangkan laluan sejarah. Teknologi streaming menawarkan kuasa untuk menyampaikan mesej berkuasa mampu menghalang kemusnahan berikutnya. Pengguna media sosial boleh menganjurkan komuniti dalam jutaan. Permainan boleh mengajar empati. AI mungkin membayangkan dunia yang lebih baik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Seperti yang ditunjukkan Stoddard dan sekutunya dalam kisah ini, pengisah dan profesional media mempunyai agensi. Pertama, mereka mempelajari bagaimana untuk