The Royal Family Attend The 2024 Easter Mattins Service

(SeaPRwire) –   Raja Charles III telah menarik minat peminat diraja dengan menawarkan lawatan ke bilik peribadi di Balmoral Castle buat kali pertama sejak penyiapannya.

Lawatan tersebut, berlangsung antara 1 Julai hingga 4 Ogos, menelan belanja £100 ($126.34) atau £150 ($189.51) untuk pakej termasuk teh petang. Menunjukkan permintaan yang tinggi, tiket . Set 40 tiket sehari pertama diiklankan pada Rabu, dan menjelang Khamis mereka sudah habis terjual.

, terletak di Aberdeenshire, Scotland, adalah tapak intim untuk ahli keluarga diraja; ia merupakan rumah musim panas baginda, di situlah Putera William dan Putera Harry kematian ibunda mereka dalam kemalangan kereta pada 1997, dan ia merupakan kediaman yang dicintai di mana pada 2022, selepas 70 tahun memerintah takhta.

Sebelum ini, lawatan hanya menawarkan pandangan ke bilik ballroom, serta kawasan dan taman istana. Tetapi dengan kebenaran Raja Charles, peminat sejarah boleh mengharapkan lawatan dalaman yang meliputi zaman Victoria hingga kini. Kumpulan 10 orang setiap lawatan akan “mempelajari asal-usul Istana dan bagaimana ia dicintai oleh generasi keluarga Diraja,” mengikut laman tiket Balmoral.

Lawatan itu masih akan termasuk lawatan ke bilik ballroom, di mana koleksi cat air Raja dipamerkan, yang menggambarkan pemandangan di Balmoral, Highgrove, dan Sandringham. Pelawat juga boleh menjelajahi pakaian yang dipakai oleh Raja dan Permaisuri Camilla, Ratu Elizabeth II, dan Ibu Suri.

Gambar Ratu Elizabeth II bersama Duke of Edinburgh dan anak-anak mereka.

Balmoral merupakan baginda, dan ia tidak terikat dengan harta pusaka Mahkota. Lawatan itu dijadual berakhir tepat sebelum Raja dan Permaisuri tiba untuk cuti musim panas mereka di kediaman tersebut pada 2024.

Kediaman Highlands ini telah menjadi tempat berlindung diraja sejak 1852, apabila ia oleh Putera Albert, suami Ratu Victoria, dengan harga £32,000, yang bersamaan dengan £3.7 juta hari ini ($4.7 juta), mengikut . Pasangan diraja itu memutuskan untuk memperluas istana, kerana menganggap ia terlalu kecil untuk keluarga mereka. Kerja-kerja itu diselesaikan pada masa antara 1855 dan 1856, dan bangunan lama kemudiannya diruntuhkan.

Seperti yang ada sekarang, estet itu meliputi dan terdiri daripada 150 bangunan, termasuk rumah Raja di Birkhall, Craigowan Lodge. Istana granit itu dilaporkan mempunyai 167 bilik, dengan 52 bilik tidur, , yang menganggarkan pada 2023 bahawa estet itu berharga £80 juta ($101 juta).

Lawatan itu datang ketika Istana Buckingham juga sedang mempersiapkan untuk menyambut pelawat ke . Lawatan panduan khas akan berlangsung sepanjang Julai dan Ogos, mengikuti lima tahun pembaikan pengubahsuaian.

Seperti Balmoral, Sayap Timur mempunyai makna untuk Ratu Victoria dan Putera Albert, kerana ia pertama kali diduduki oleh keluarga mereka selepas penciptaannya antara 1847 dan 1849. Kini ia digunakan untuk mesyuarat dan acara rasmi, dan termasuk fasad istana dan balkoni, di mana raja-raja telah muncul bersama keluarga mereka untuk persembahan sejarah sejak 1851.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.