collage of characters from Road House (1989) and its 2024 remake

(SeaPRwire) –   Sebuah pembuatan semula adalah perkara yang halus. Panggil mereka semula, pengimajinan semula, atau apa sahaja yang anda suka: Di bawah mana-mana nama, mereka adalah, sama ada untuk pembikin filem yang berminat membayar penghormatan kepada filem yang membuat mereka, studio untuk memanfaatkan harta intelek yang mudah, atau peminat yang berharap untuk satu lagi impak sesuatu yang mereka sudah tahu mereka cintakan. Sama ada pembuatan semula berjaya kerap berkaitan dengan sama ada kumpulan-kumpulan itu merasa ada beberapa perkara yang perlu diperbetulkan dengan cara tertentu.

Jadi apa yang berlaku apabila anda membuat semula filem yang sudah berada dalam perbualan “terbaik sepanjang zaman”- walaupun perkara yang terbaik adalah menjadi filem buruk?

Road House ialah kisah usaha seorang pengusir untuk membebaskan sebuah bandar kecil dari cengkaman besi lelaki yang berada di ambang membuka pusat membeli-belah JC Penney pertama kawasan itu. Lebih daripada enam orang akan mati untuk ini.” Apabila anda secara harfiah , filem aksi kultus 1989 Patrick Swayze, anda menjadi sangat baik dalam meringkaskan daya tarikannya yang pelik, minum bir-menyepak.

Disutradarai oleh (Saya bergurau tidak) Rowdy Herrington dan dibimbing ke hidup oleh penerbit terkenal Joel Silver, mempunyai reputasi buruk, yang sebenarnya layak diperoleh. Konsep tinggi-iaitu seorang lelaki begitu baik dalam mengusir sehingga beliau terkenal secara rasmi di bar seluruh negara-adalah luar biasa. Barisan pelakon campuran pelakon tidak konvensional dan pelakon watak hebat yang benar-benar cemerlang-pegulat profesional Terry Funk, legenda punk Los Angeles John Doe, dan ahli Mafia Memphis Elvis Red West di satu tangan; pelakon utama John Cassavetes Gazzara dan bintang barat tua Sam Elliott di tangan yang lain-menyebabkan dialog yang perlu didengar untuk dipercayai. Sedikit dialog itu, cukup untuk dikatakan, tidak boleh dicetak di sini.

Tetapi Road House dikenali sebagai filem buruk terbaik sepanjang zaman kerana kemahiran yang ketara yang terlibat dalam membuatnya. Pasangan romantis Swayze dan Kelly Lynch baru sahaja datang panas dari persembahan seksi dalam filem terkenal Dirty Dancing dan Cocktail, dan mereka kelihatan setiap inci wanita yang sepatutnya mereka jadi. Swayze khususnya adalah pilihan pelakon yang menarik untuk peranan itu, kepada pertandingan mengusir dan memenangi berulang kali. Lynch adalah salah seorang manusia hidup pada masa itu yang boleh mengimbangi bahagian akhir babak bogelnya dengan Swayze dalam keadaan itu. Elliott pula telah mempunyai setiap wanita yang saya kenal yang menonton filem ini bertindak balas seperti serigala dalam kartun Tex Avery.

Dan tindakan itu luar biasa, dengan sebarang ukuran. Luar biasa bodoh, tentu sahaja, kerana ia melibatkan banyak orang kampung mabuk yang dipukul di rahang dan dilemparkan melalui meja. Tetapi sinematografer Dean Cundey (Jurassic Park, Back to the Future) dan penerbit John F. Link (Die Hard, Predator) dan Frank J. Uribe (RoboCop, Basic Instinct) membuatnya karya seni. Pertempuran antara Dalton dan pengusirnya di satu hujung dan preman Brad Wesley di hujung yang lain hampir berterusan dan sentiasa memberi kesan. Pertarungan mano a mano Dalton yang dramatik dengan preman utama Jimmy-diatur sebahagian besarnya oleh Swayze dan rakan babaknya sendiri Marshall Teague-ialah salah satu adegan pergaduhan yang paling hebat pernah difilemkan, sepenuhnya.

Dalam tahun sejak keluarannya, Road House menjadi kepuasan asas saluran kabel paling asas. Satu ciri tetap slot masa petang akhir minggu di saluran kabel komersial yang menayangkan filem untuk lelaki, ia memenangi satu generasi dengan vib western neo, koleksinya pelbagai watak berwarna-warni (baca: pelik), dan serangannya yang tidak berhenti terhadap orang-orang yang dipukul di kepala. Bahkan penapisan bahasa berwarna-warni filem dan ketelanjangan yang berlebihan, lelaki dan wanita, tidak dapat menghalangnya dari mencapai kehidupan selepas kematian teatrikal ini.

Sepanjang jalan, seperti krew Mystery Science Theater 3000 dan pengarah Clerks Kevin Smith memuji filem itu. Kelly Lynch mula menceritakan anekdot yang diterima dengan baik tentang bagaimana Bill Murray dan adik-beradiknya memanggil suaminya setiap kali mereka menangkap babak seks besarnya dalam filem itu di saluran kabel. Dan legion peminat yang semakin besar menemui anda tidak dapat menemui campuran uniknya konstruksi kukuh dan kandungan gila di mana-mana lagi.

Jadi apabila Amazon mengumumkan rancangan untuk pengarah Doug Liman-pakar tindakan dengan Go, Mr. & Mrs. Smith, dan francais Bourne dalam senarionya-untuk mengarahkan pembuatan semula bintang-bintang Jake Gyllenhaal dalam peranan Swayze, tindak balas beberapa kawasan cinephile adalah seolah-olah seseorang memutuskan untuk mengambil peluang pada Citizen Kane. Bagaimana sesiapa boleh mengharapkan untuk menangkap semula keajaiban bodoh asal?

Ternyata anda tidak boleh-dan itulah kekuatan filem baru ini, keluar pada Prime Video pada 21 Mac. Liman, Gyllenhaal, dan kumpulan menyedari bahawa apa yang membuat Road House asal begitu bodoh tidak akan bekerja dengan betul pada tahun 2024. Versi mereka tamat menjadi penghormatan yang manis, lucu, dan tentu sahaja, keganasan psikotik kepada kemungkinan masterpiece, dan kasih sayang pembikin untuk karya asal bersinar melalui setiap bingkai.

Sebagai Dalton baru, Gyllenhaal menghidupkan kredo watak Swayze- “Jadilah baik… sehingga tiba masanya untuk tidak baik”-tanpa meniru baris secara terus. Dia sopan kepada kesalahan, meminta pelbagai penjenayah tentang insurans dan kedekatan hospital terdekat sebelum memukul mereka-ini sumber banyak humor filem yang droll (ya, droll). Billy Magnussen bersinar sebagai musuh gaya Gazzara, anak syarikat kaya yang genit yang datang seperti anak Trump yang hilang. Preman termasuk Arturo Castro (Broad City) sebagai ahli geng penunggang berani yang pelik dan rakan seni bela diri campuran UFC Conor McGregor, tidak pernah tanpa senyuman dan kerap tanpa seluar, dalam peranan “pelakon tidak konvensional” pernah dikuasai oleh Funk, Doe, dan syarikat.

Liman Road House tidak begitu mencapai tahap kebodohan filem asal. Tetapi dia boleh mengatasinya dalam keganasan. Liman mengambil penonton ke dalam misi Dalton-untuk menyelamatkan perniagaan milik hitam dari pengedar dadah kapitalis hiper babi di Florida Keys-menggunakan CGI sukar ditentukan untuk seolah-olah menyatukan kamera kepada badan pejuang dalam banyak adegan pergaduhan. Dalton melemparkan pukulan, dan kamera bergerak bersamanya. Seseorang dilemparkan merentasi bar, dan kamera juga dilemparkan.

Sementara itu, Dalton baru-seorang pemain UFC yang dibuang daripada pengusir terkenal di seluruh dunia-memukul orang di kepala dalam penutup rapat yang tidak tersembunyi yang, walaupun sekali dilihat, boleh sukar dipercayai. Daya komputer pasti terlibat tetapi juga, jika anda telah melihat cukup pergaduhan untuk mengetahui apa CTE itu, ini adalah perkara mimpi buruk. Ia hebat.

Jadi adakah Road House-kedua-dua versi 1989 dan 2024. Tanpa cuba meniru semangat asal, Liman, Gyllenhaal, dan pasukan mereka berjaya mengemas kini. Road House baru adalah filem yang sesiapa boleh dengan bangga menyedut beberapa gelas bir dan menonton pada hari Sabtu yang malas. Untuk francais ini, itu adalah pujian tertinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.