Kate Cox memegang anak lelakinya sebelum meletakkannya untuk tidur pada 3 Mac.

(SeaPRwire) –   Di halaman belakang rumah bungalow Dallas-area Kate Cox, terdapat dua kerusi kecil untuk kanak-kanak di sebelah dua basikal kanak-kanak, diparkir di bawah dinding batu bata yang ditulis dengan kapur. Terdapat dua kuda merah dan putih berbulu di bilik mainan, dan dua cawan minum di bakcuci. Ini adalah kehidupan gembira, berantakan yang selalu dikehendaki Kate dan Justin Cox. Di mana-mana anda melihat, terdapat dua daripada segala-galanya. Masalahnya ialah: seharusnya ada tiga.

Tahun lepas, pasangan Cox gembira untuk mengetahui bahawa Kate hamil lagi. Mereka selalu merancang untuk mempunyai keluarga besar – tiga, mungkin empat orang anak. Apabila Cox melihat ujian kehamilan positif pada Ogos, dia berlari ke bilik mainan untuk memberitahu Justin, yang sedang bergelut di lantai dengan anak mereka berusia tiga tahun dan 18 bulan. Justin segera memulakan perancangan: Adakah mereka perlu kereta lebih besar? Apakah maknanya untuk kewangan mereka? Kate tidak berkongsi sebarang kebimbangan. Dia hanya gembira.

Pada mulanya, kehamilan itu berjalan normal. Keluarga Cox mereka reka kartun kecil untuk mengumumkan berita gembira kepada keluarga terdekat yang erat. Kate pergi ke temu janji pra-kehamilan awal dan skanning, bersemangat untuk mengetahui sama ada bayi itu lelaki atau perempuan.

Apabila Cox berusia kira-kira 18 minggu hamil, dia menerima panggilan telefon dari doktornya ketika dia berada di dalam kereta. “Dia menanyakan saya sama ada saya memandu,” kata Kate. “Jadi saya menghentikan kereta di lot parkir kosong.” Doktor itu memberitahu bahawa keputusan ujian skrining awal menunjukkan risiko Trisomi 18, keadaan genetik yang membahayakan nyawa. “Saya menangis untuk sementara waktu di dalam kereta,” kata Cox. “Dalam panggilan telefon yang sama, dia memberitahu kami bahawa kami sedang mengandungkan seorang gadis.”

Ia mengambil minggu-minggu ujian tambahan, temu janji dengan pakar perubatan ibu dan janin, ultrabunyi menakutkan, dan menunggu yang menyakitkan sebelum doktor mengesahkan diagnosis. “Setiap kali kami mempunyai ultrabunyi, terdapat lebih banyak berita buruk,” ingat Cox, bercakap perlahan-lahan semasa temu bual di rumahnya pada awal Mac. “Tiub saraf, jantung, otak, tengkorak, anggota badan. Ia sukar, kerana apabila anda melihat ia sangat jelas, dan anda boleh melihat pada ultrabunyi bahawa dia tidak seperti bayi kami yang lain. Menjelang akhir, kadang-kadang saya tidak dapat melihat skrin.”

Trisomi 18 hampir sentiasa merupakan keadaan membawa maut. Dalam kes jarang, bayi dengan bentuk lebih ringan penyakit itu boleh terus hidup selama tahun, bahkan sehingga remaja. Tetapi doktor Cox memberitahu bahawa terdapat begitu banyak kecacatan pada otak, tulang belakang dan tiub saraf anak perempuannya sehingga bayi itu mungkin akan meninggal dalam kandungan. Jika tidak, dia akan ditempatkan terus ke dalam jagaan hospis selepas dilahirkan, di mana doktor tidak menjangkakan dia akan terus hidup lebih daripada beberapa hari. “Setiap kes Trisomi 18 yang saya lihat telah meninggal dunia – jika tidak dalam kandungan, maka dalam beberapa jam hingga hari selepas kelahiran,” kata Dr. Damla Karsan, pakar kesihatan wanita Cox. “Walaupun jika mereka terus hidup, piawaian penjagaan ialah penjagaan kenyamanan, jangan menghidupkan semula.”

Diagnosis itu juga meletakkan kesihatan dan kesuburan masa depan Cox dalam risiko. Kehamilannya menjadi semakin rumit. Dia pergi ke bilik kecemasan beberapa kali kerana kekejangan, vitals yang meningkat dan cecair di salur kelahirannya. Jika bayi meninggal dalam kandungan, Cox boleh mendapat jangkitan yang ketara. Dan kerana dia telah melahirkan dua anak pertamanya melalui pembedahan caesar, pengeluaran ketiga membawa risiko peningkatan terhadap pecah uterus. Jika dia diinduksi atau menjalani pembedahan caesar lain, doktornya memberitahu, dia mungkin tidak akan pernah dapat mempunyai anak lagi. “Semakin banyak pembedahan caesar anda lakukan, semakin tinggi risiko histerektomi, pendarahan berlebihan, pecah uterus,” kata Dr. Karsan. “Dia berada dalam risiko yang lebih tinggi.”

Mengingat diagnosis membawa maut dan sejarah perubatan sendiri, Kate dan Justin memutuskan untuk menamatkan kehamilan. “Ia sangat menyakitkan, tentu saja, kerana kami sangat ingin bayi kami,” kata Cox. “Tetapi kami tidak mahu dia menderita, dan risiko kepada saya terlalu tinggi. Saya juga mempunyai dua bayi lain dan mereka memerlukan ibu mereka. Jadi saya perlu membuat keputusan dengan memikirkan semua bayi saya.”

Kate Cox dan suaminya Justin bermain dengan kanak-kanak mereka.

Tetapi abort adalah haram di Texas kecuali dalam keadaan perubatan yang paling genting. Doktor yang melakukannya menghadapi risiko undang-undang yang besar. Dan doktor Cox memberitahu bahawa kerana janin masih mempunyai denyut jantung, Cox mungkin tidak layak untuk pengecualian perubatan. “Saya tidak dapat percaya saya tidak akan layak, mengingat risiko yang dihadapi dalam kehamilan saya. Bayi saya tidak akan hidup,” katanya, menangguhkan untuk menghapus air mata. “Jadi saya sangat terkejut bahawa saya tidak dapat mendapatkan penjagaan perubatan di sini di Texas. Saya mahu berada di rumah saya. Saya mahu mempunyai doktor saya yang saya percayai berhampiran. Saya mahu dapat pulang dan memeluk bayi saya, dan berhampiran dengan ibu saya, dan dapat menangis di atas bantal saya sendiri.”

Tetapi itu tidak mungkin. Dan jadi, bukannya menjadi ibu tiga anak, Kate Cox menjadi tokoh kebangsaan yang tidak dijangka – wanita hamil pertama dalam krisis kesihatan untuk menuntut hak untuk abort sejak keputusan Mahkamah Agung Amerika Syarikat membatalkan keputusan Roe v. Wade pada tahun 2022. Kini, berbulan-bulan selepas dia dipaksa meninggalkan negeri asalnya untuk menamatkan kehamilan tidak boleh hidup, Cox bercakap secara terperinci untuk kali pertama tentang pengalamannya. Dia menjadi penyokong terpaksa hak reproduktif, contoh paling menonjol bagaimana larangan abort boleh membahayakan wanita yang sangat ingin menjadi ibu.


Sebelum kes ini, Kate dan Justin Cox tidak pernah terfikir banyak tentang abort. “Saya mahu keluarga besar,” kata Kate, duduk di meja dapur, di bawah cetakan besar Madonna dan Kanak-kanak. Ruang tamu berserakan dengan buku unicorn; ada Olaf berbulu, salji dari Frozen. “Saya hanya tidak fikir ia akan menjadi sesuatu yang akan pernah berada dalam kehidupan saya.”

Pasangan Cox tidak terlalu politik secara amnya. Tiada Kate mahupun Justin adalah pengundi yang boleh dipercayai, kata mereka, dan tidak semestinya mengenal pasti dengan mana-mana parti politik. Di antara meningkatkan dua kanak-kanak dan bekerja penuh masa (pekerjaan Justin di IT; Kate bekerja di pertubuhan bukan keuntungan), mereka hanya “berusaha untuk terapung,” menurut Kate. Mereka tidak terlalu memerhatikan berita. Apabila Mahkamah Agung mengeluarkan keputusan Dobbs, ia melayang-layang di sekitar perhatian mereka, tetapi tidak kelihatan sangat penting untuk kehidupan mereka. Apabila tiada Kate mahupun Justin terlalu memerhatikan, kerana kedua-duanya menganggap akan ada pengecualian perubatan. Apabila Peguam Negara Texas Ken Paxton memberi amaran bahawa, berita itu hampir-hampir tidak dicatat.

Sebaik sahaja doktor Cox memberitahu bahawa dia tidak dapat mendapatkan abort di Texas, Cox mula Mencari Google untuk mengetahui lebih lanjut tentang undang-undang negeri itu. Itulah cara dia terjumpa Pusat Hak Pembiakan (CRR), sebuah pertubuhan undang-undang yang telah mengemukakan saman, bagi pihak 2 pakar kesihatan wanita dan 20 wanita di Texas yang ditolak rawatan abort, meminta mahkamah untuk menjelaskan skop pengecualian “kecemasan perubatan” kepada larangan abort negeri itu.

Cox menghantar e-mel sejuk ke CRR, dan disambung dengan Molly Duane, peguam kanan kakitangan yang merupakan peguam utama dalam kes Zurawski. Cox menerangkan bahawa janinnya mempunyai diagnosis membawa maut dan bahawa doktornya memberitahu bahawa kerana sejarah perubatan, terus mengandung membawa risiko kepada kesihatan dan kesuburannya. Duane bersetuju untuk membantu beliau cuba mendapatkan abort di Texas.

CRR mewakili puluhan pesakit yang menentang sekatan abort di beberapa negeri, tetapi kes Cox berbeza kerana dia sedang hamil dan dalam krisis perubatan, kata Nancy Northup, Presiden Pusat Hak Pembiakan.

“Kate adalah kali pertama sejak Roe dibatalkan bahawa seorang wanita yang sedang hamil, memerlukan abort di bawah pengecualian kesihatan, pergi ke mahkamah untuk mendapatkan perintah mahkamah untuk abort,” kata Northup. Situasinya, kata Northup, mendedahkan bagaimana sesetengah pengecualian perubatan kepada larangan abort ditulis dengan cara yang menjadikannya hampir mustahil untuk digunakan. “Apa yang kes Kate Cox tunjukkan ialah bahawa hujah negeri-negeri bahawa mereka mempunyai pengecualian terhadap larangan abort yang menyeluruh untuk kecemasan perubatan tidak benar-benar berfungsi dalam realiti.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.