Iran Israel Biden

(SeaPRwire) –   Pemimpin Israel bertemu hari ini semasa mesyuarat kabinet perang untuk membincangkan tindak balas negara tersebut selepas Iran melancarkan kombinasi 170 drone, 30 peluru berpandu krus dan 120 peluru berpandu balistik ke arah tanah Israel pada waktu pagi Ahad lalu. Ini merupakan kali pertama Republik Islam, yang lama bersifat permusuhan terhadap negara Israel, menyerang Israel secara terus selepas dekad konflik melalui wakil.

Iran menyatakan serangan itu dilancarkan sebagai tindak balas ke atas serangan ke atas konsulat Iran di Damsyik, Syria, yang telah mengorbankan seorang individu senior dalam Pengawal Revolusi Islam Iran bersama lapan pegawai lain. Setakat ini, serangan Iran nampaknya telah menyebabkan kerosakan minimum. Tiada kematian dilaporkan, walaupun seorang wanita cedera selepas serpihan daripada peluru berpandu Iran yang telah dihalang jatuh terus ke atas rumahnya.

Israel mendapat sokongan daripada rakan-rakan Amerika, British dan Perancis yang membantu ia menangkis “99% ancaman udara Iran,” . Jordan juga menghalang beberapa projektil Iran yang terbang di atas wilayahnya, walaupun dengan keras mengkritik peperangan Israel di Gaza, yang telah mengorbankan termasuk 13,000 kanak-kanak.

Iran Israel Infographic

Tekanan Antarabangsa

Amerika Syarikat telah menggesa Israel supaya tidak membalas tindakan untuk mengelakkan situasi daripada bereskalasi ke dalam perang serantau yang lebih besar. “Perlambatkan perkara dan fikirkan [bagaimana hendak membalas],” Biden dilaporkan berkata kepada Netanyahu mengikut . Beliau juga memberitahu Netanyahu bahawa Israel harus berpuas hati dengan tindak balasnya yang berjaya dan meninggalkannya pada itu sahaja. “Anda dapat kemenangan. Ambil kemenangan itu,” kata Biden . Pemimpin Perancis dan Britain telah menyeru Israel supaya menahan diri, kerana takut akibat destabilisasi perang yang lebih meluas.

Hisham Hellyer, felo kanan Royal United Services Institute, berkata bahawa tindak balas Israel akan sangat bergantung kepada sama ada atau tidak Amerika Syarikat akan mengenakan hukuman ke atas mereka kerana bertindak terlalu kuat. “[Ia bergantung kepada] adakah mereka fikir bahawa Amerika Syarikat akan menyokong mereka dan tidak akan mengenakan hukuman,” kata Hellyer. “Realitinya ialah bahawa Amerika Syarikat mempunyai pengaruh yang besar ke atas Israel dan sehingga kini enggan menggunakannya.”

Israel menerima kira-kira $3.8 bilion daripada A.S. selain sekurang-kurangnya $500 juta setahun. A.S. kelihatan menangguhkan tindakan Israel di Gaza untuk kali pertama bulan lepas apabila Presiden Biden menghentikan serangan udara ke atas Rafah, bandar paling selatan Gaza, tanpa jaminan bahawa orang awam Palestin akan dilindungi.

Politik Dalaman Israel

Walaubagaimanapun, Netanyahu menghadapi tekanan kuat daripada parti-parti kanan Israel untuk membalas serangan Iran. Mereka mendakwa jika Israel tidak membalas dengan keras, tidak ada apa-apa yang akan menghalang Republik Islam daripada menyerang sekali lagi dan mengganggu kehidupan orang Israel dengan teruk. “Kita mesti membalas… supaya roket-roket dari Iran tidak menjadi rutin seperti roket-roket dari Gaza,” kata Galit Distel Atbaryan, ahli parlimen Israel yang merupakan sebahagian daripada parti Likud Netanyahu, . Menyalang roket-roket Iran dan drone adalah amat mahal dari segi kewangan, dan orang Israel bersemangat untuk mengelakkan Iran menghantar serangan serupa sekali lagi.

Untuk masa ini, ia kelihatan bahawa pegawai-pegawai Israel cenderung ke arah tindak balas bukan segera. Kelmarin, Menteri Pertahanan Israel . “Episod ini belum tamat… Kita akan membina pertubuhan serantau menentang ancaman Iran dan kita akan mengenakan harga daripada mereka pada masa yang sesuai bagi kita,” katanya. Gantz merupakan salah seorang daripada tiga ahli kabinet perang Israel bersama Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant. Kabinet itu ditubuhkan selepas perang di Gaza bermula dan bermesyuarat sekurang-kurangnya sekali setiap 48 jam.

Semasa , ia kelihatan seolah-olah kabinet perang itu telah sampai kepada kesimpulan bahawa mereka akan membalas serangan Iran, tetapi masih belum mencapai persetujuan mengenai seberapa besar serangan yang akan dilancarkan.

Dinamik Serantau

Dari sudut serantau, serangan itu mengingatkan bahawa walaupun berlakunya perang di Gaza, Israel masih mempunyai sekutu di dunia Arab, kata Yossi Mekelberg, felo berkaitan di Chatham House yang mengkhusus dalam politik Timur Tengah. “Iran mungkin juga mendapat mesej bahawa jika cuba menyerang Israel, akan ada tindak balas bukan sahaja dari Israel, tetapi daripada sekutu-sekutunya termasuk di dalam dunia Arab.”

Iran lama terlibat dalam apa yang boleh digambarkan sebagai “perebutan pengaruh” kerana dua kuasa bersaing untuk mendominasi serantau. Walaupun Israel tidak disukai oleh kebanyakan dunia Arab, beberapa negara Arab menunjukkan bahawa mereka bersedia bekerja sama dengan Israel menentang Iran untuk mengekang pengaruh Republik Islam. selain Jordan menembak jatuh beberapa peluru berpandu, beberapa negara Teluk berkongsi maklumat perisikan dengan A.S. dan Israel mengenai pelancaran drone dan peluru berpandu Iran.

Sekiranya Israel membalas, Iran telah bersumpah akan membalas dengan tindak balas yang lebih kuat. “Saya tekankan bahawa pengembaraan baru terhadap kepentingan bangsa Iran akan dihadapi dengan tindak balas lebih berat dan disesali,” kata presiden Iran, Ebrahim Raisi, .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.