(SeaPRwire) –   Perang Israel di Gaza, yang akan memasuki bulan keenamnya, telah menyebabkan kerusakan yang tidak terhitung kepada enklaf dan rakyatnya, lebih dari 32,000 orang telah terbunuh dan jutaan lagi telah dipindahkan. Tetapi kerusakan itu juga menyebar ke reputasi global Israel—satu yang ditakuti oleh sekutu terdekatnya mungkin menjadi kekal.

Demikianlah, setidaknya, adalah kesimpulan pentadbiran Biden, yang dalam memo Jabatan Negara baru-baru ini memperingatkan bahawa orang Israel “menghadapi kerosakan utama, mungkin generasi ke reputasi” mereka akibat tindakan tentera udara mereka di Gaza—komentar yang menggemakan amaran Biden pada bulan Disember bahawa Israel kehilangan sokongan atas “penindasan” Jalur itu.

Tidak banyak yang boleh dipersetujui oleh Joe Biden dan Donald Trump. Tetapi bekas Presiden (dan calon presiden Republikan yang diramalkan) menyatakan kebimbangan yang sama dalam temu bual baru-baru ini dengan , di mana beliau memperingatkan bahawa Israel “kehilangan banyak sokongan” atas pengendalian perang di Gaza. “Saya fikir Israel membuat kesilapan yang sangat besar,” kata Trump, menambahkan bahawa imej pengeboman yang keluar dari Jalur itu mencipta “gambaran yang sangat buruk bagi dunia.”

Jenis kebimbangan ini telah didengar berulang kali oleh penganalisis dan pemerhati selama berbulan-bulan. Bahawa mereka kini disebut oleh pemimpin masa lalu dan semasa—dan, bergantung pada hasil pilihan raya presiden AS pada November, masa depan—sekutu Israel yang paling penting, setiap daripada mereka telah dengan tegas mempertahankan hak negara itu untuk membalas tindakan Hamas atas pembunuhan beramai-ramai Oktober 7, menunjukkan bahawa gelombang pendapat awam sedang berubah lebih cepat daripada mungkin mereka atau rakan-rakan Israel mereka telah menjangkakan.

Ada tanda-tanda. Jurang antara sekutu barat Israel dan dunia yang lain menjadi jelas pada bulan-bulan awal perang, di mana ketika itu kebolehpasaran Israel di tempat-tempat seperti Brazil, China, Mexico dan Afrika Selatan berubah dari positif ke negatif, menurut Morning Consult. Di negara-negara yang sudah memegang pandangan negatif terhadap Israel, seperti Jepun, Korea Selatan dan UK, persepsi menurun lebih jauh. Menjelang Disember, AS adalah satu-satunya pasaran berkembang utama di mana sentimen awam terhadap Israel kekal kuat positif.

Jurang ini mungkin paling jelas di PBB, di mana beberapa resolusi gencatan senjata yang dicadangkan oleh Perancis, China dan Mexico dan disokong oleh kebanyakan ahli kekalengan tetap Majlis Keselamatan PBB (kecuali UK, yang kebanyakannya menahan diri) berulang kali digagalkan oleh AS, dengan menyatakan bahawa bahasa yang tidak cukup mengutuk Hamas atau menuntut pembebasan serentak tawanan Israel. Ketika AS meletakkan cadangan pada bulan lalu, Rusia dan China adalah yang menentang resolusi itu, bersama-sama dengan Algeria. Terobosan akhirnya tiba pada 25 Mac, apabila resolusi menyeru gencatan senjata serta-merta dan pembebasan tanpa syarat semua tawanan diluluskan. Walaupun resolusi Majlis Keselamatan PBB adalah mengikat secara undang-undang (Washington menentang dalam kes ini), ia belum dilaksanakan.

Tetapi seiring perang berlarutan, dan laporan yang semakin mengerikan tentang kematian, kemusnahan, dan kelaparan buatan manusia mencapai Jalur, bahkan negara-negara di mana sokongan untuk serangan tentera Israel paling tinggi kini kelihatan berkurangan. Menurut tinjauan Gallup, sokongan Amerika untuk perang Israel di Gaza telah berubah dari majoriti sempit menyokong (50% meluluskan dan 45% tidak meluluskan pada November) kepada majoriti menentang (36% meluluskan dan 55% tidak meluluskan pada Mac). Walaupun ketidaksetujuan paling tinggi di kalangan Demokrat, Republikan dan Bebas juga menyaksikan penurunan sokongan.

Sen. Chris Van Hollen, ahli undang-undang Demokrat terkemuka dalam Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Senat, memberitahu TIME bahawa sokongan tidak berbelah bahagi Washington untuk Israel di tengah-tengah dakwaan jenayah perang mungkin telah menjemput kritikan meluas bahawa AS hanya secara selektif memilih untuk mempertahankan ketertiban berdasarkan undang-undang antarabangsa—contohnya di Ukraine, tetapi tidak di Gaza. “Kami tahu bahawa negara-negara di seluruh dunia, terutamanya di Global Selatan, percaya bahawa Amerika Syarikat menggunakan piawaian ganda di sini, dan itu sememangnya memberi kesan kepada kedudukan kami sendiri di dunia,” katanya.

Walaupun Van Hollen tidak membuat alasan untuk sokongan berterusan Washington untuk hak Israel mengambil tindakan tentera terhadap Hamas, beliau menyatakan bahawa sokongan ini tidak boleh bersyarat. “Perang yang benar juga perlu diperjuangkan dengan benar,” katanya. “Dengan jumlah kematian awam yang sangat tinggi dan bencana kemanusiaan yang kita saksikan di Gaza, dan cara kerajaan Netanyahu melaksanakan dan menyatakan diri mereka, Israel sebenarnya kehilangan sokongan baik itu dengan negara-negara lain di seluruh dunia.”

Dylan Williams, naib presiden hal ehwal kerajaan di Pusat Dasar Antarabangsa berpangkalan di AS, berkata “Dalam lima setengah bulan perang, Israel telah menyebabkan lebih banyak kerosakan kepada kedudukan globalnya daripada lima setengah dekad pendudukan sebelumnya,” merujuk kepada pendudukan tentera Israel ke atas wilayah Palestin sejak 1967. Sama seperti AS selepas 9/11, Israel menerima sokongan global hampir sebulat suara sebaik sahaja pada Oktober 7, di mana kira-kira 1,200 orang terbunuh dan ratusan lagi ditawan di Gaza. “Tetapi daripada memanfaatkan sokongan itu untuk sokongan hampir sebulat suara untuk kempen tentera sasaran dan diplomasi dengan kuasa global dan rakan Arab baharu di pihak mereka,” tambah Williams, “Israel sebaliknya memilih untuk merosakkan Gaza dengan pengeboman tidak selektif dan pengepungan.”

Kerugian sokongan itu menyebar ke luar Israel. Memang, ahli parlimen di negara-negara yang dianggap sebagai antara sekutu terdekat Israel telah menyatakan kebimbangan tentang kesan yang berdiri untuk mempunyai bukan sahaja kebolehpercayaan Israel, tetapi kebolehpercayaan mereka sendiri.

Ini termasuk negara seperti Jerman, yang antara rakan Eropah Israel telah mungkin menjadi salah satu pendokong paling teguh negara itu. Kedudukan itu dipengaruhi sebahagian besarnya oleh rasa bersalah Jerman sendiri atas genosid terhadap Yahudi Eropah semasa Holokus, dan ia memacu apa yang dianggap Jerman sebagai “tanggungjawab bersejarah” untuk mempertahankan Israel hari ini. “Kami rasa kerana tanggungjawab sejarah kami bahawa kami tidak seharusnya menjadi yang pertama datang dengan kritikan awam terhadap kerajaan Israel manapun,” kata Nils Schmid, ahli parlimen Jerman dan jurucakap hal ehwal luar untuk Parti Sosial Demokrat, parti tengah kiri Canselor Olaf Scholz dalam gabungan tiga penjuru negara itu, kepada TIME. Tetapi kepekaan itu telah memberi laluan kepada kebimbangan lebih lantang dalam minggu-minggu kebelakangan ini, di mana masa Canselor Scholz telah memperingatkan Israel tentang “akibat” serangan tentera Israel, termasuk jumlah kematian awam yang tinggi dan kekurangan bantuan kemanusiaan yang mencukupi.

Isabel Cademartori, ahli parlimen Jerman yang pada Januari menandatangani bersama puluhan ahli parlimen Jerman, Kanada dan Amerika memanggil gencatan senjata kekal di Gaza dan damai kekal antara Israel dan Palestin, memberitahu TIME bahawa kegagalan mengutuk jelas pelanggaran hukum kemanusiaan antarabangsa—atau, lebih buruk lagi, kelihatan secara aktif membekalkan dan membiayai tindakan yang menggugatnya—berisiko mengurangkan kredibiliti moral Barat, terutamanya apabila berusaha meningkatkan sokongan lebih luas untuk Ukraine di luar Eropah. “Saya rasa kita telah membuat banyak kemajuan dalam bidang itu, dan saya rasa apa yang kita lakukan sekarang benar-benar bertentangan dengan itu,” katanya, mencatat bahawa tingkah laku Israel dalam perang “tidak sahaja menyakiti mereka; ia menyakiti kami juga.”

“Ia benar-benar sukar untuk menghujahkan menghormati undang-undang antarabangsa atau ketertiban berdasarkan undang-undang sementara Israel jelas bertindak melanggar undang-undang antarabangsa,” katanya.

Ini terutamanya benar mengikut peristiwa-peristiwa terkini, termasuk pembunuhan dalam serangan udara Israel di Gaza serta keputusan kerajaan Israel untuk (1,977 ekar) tanah di Tebing Barat yang diduduki. “Saya fikir tiada negara demokratik pada masa ini boleh mempertahankan tindakan tentera Israel di Gaza, penyekatan bantuan kemanusiaan dan kemungkinan serangan Rafah.” Menurut Cademartori, sekutu Israel di AS, Jerman dan tempat lain berisiko kehilangan kredibiliti antarabangsa “jika terus mempertahankan yang tidak dapat dipertahankan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.