Harry Collett sebagai Jacaerys Targaryen dan Tom Taylor sebagai Cregan Stark dalam 'House of the Dragon' Musim 2.

(SeaPRwire) –   Amaran: Siaran ini mengandungi spoiler untuk tayangan perdana Musim 2 .

Ketika kita terakhir kali melihat Jacaerys Velaryon (diperankan oleh Harry Collett) dalam akhir Musim 1 House of the Dragon, dia dan naga miliknya, Vermax, sedang dalam misi untuk mendapatkan perikatan dengan Arryns dan Starks untuk menyokong tuntutan ibunya terhadap Takhta Besi. Kini, hampir dua tahun kemudian, kita akhirnya tahu bagaimana usaha beliau untuk berunding dengan Vale dan Utara berakhir.

Tayangan perdana Musim 2 House of the Dragon diteruskan tidak lama selepas peristiwa episod sebelumnya, dengan Jace telah sampai ke sempadan paling utara Tujuh Kerajaan, Tembok, bersama Lord Cregan Stark (Tom Taylor), ketua Rumah Stark yang dikenali sebagai Serigala Utara. Ketika pasangan itu menaiki lift ke puncak penghalang ais setinggi 700 kaki, Jace—dan penonton—didedahkan dengan kursus kilat tentang peranan penting Tembok dan penjaganya, Night’s Watch, dalam menjaga “kematian,” iaitu White Walkers, daripada memasuki Westeros.

Sudah tentu, sesiapa sahaja yang menonton Game of Thrones sudah tahu. Tetapi konteks yang diberikan oleh Cregan tentang nenek moyang Starknya adalah berguna untuk memahami mengapa Utara akan menyokong Rhaenyra Targaryen (Emma D’Arcy) untuk duduk di atas takhta daripada adik tirinya yang lebih muda, Aegon II Targaryen (Tom Glynn-Carney).

Seperti yang diketahui oleh peminat Game of Thrones, Starks adalah tentang tugas, kehormatan, dan sebagainya. Jadi masuk akal bahawa Cregan akan mematuhi sumpah yang telah dibuat oleh bapanya, Lord Rickon Stark (David Hounslow), kepada Raja Viserys I (Paddy Considine) dalam Musim 1 untuk menyokong Rhaenyra sebagai pewaris yang sah. Jace juga mengingatkannya bahawa sementara Cregan mungkin merasakan tugas utamanya adalah kepada Tembok, ada sebab mengapa nenek moyangnya, Torrhen Stark—Stark terakhir yang memerintah sebagai Raja di Utara sebelum Robb Stark menuntut semula gelaran itu selepas kematian Ned Stark dalam Game of Thrones—berikrar kesetiaan kepada Aegon I Targaryen ketika dia menaklukkan Westeros dan menubuhkan dinasti Targaryen hampir 130 tahun sebelumnya.

“Pastilah Torrhen Stark yang agung akan lebih rela mati daripada tunduk,” kata Jace kepadanya. “Kecuali dia percaya Penakluk boleh membawa perpaduan kepada Tujuh Kerajaan.”

Walaupun Cregan akhirnya bersetuju untuk menjanjikan ribuan askar Utara berpengalaman (baca: tua) yang dijuluki janggut kelabu untuk tujuan Rhaenyra, dia juga menceritakan bagaimana bapanya pernah membawa pendahulu Viserys, Raja Jaehaerys Targaryen, dan permaisurinya, Alysanne, untuk melihat Tembok, dan menyaksikan bagaimana naga mereka, kekuatan terbesar di dunia yang diketahui, enggan menyeberanginya. Ia adalah peringatan bahawa, walaupun Starks tidak tahu tentang, mereka komited untuk menjaga Westeros daripada kegelapan apa pun yang mengintai di luar.

Cregan akhirnya akan memainkan peranan penting dalam Dance of the Dragons—yang boleh anda ketahui lebih lanjut dengan membaca buku George R. R. Martin Fire & Blood, novel teman A Song of Ice and Fire yang menjadi asas House of the Dragon. Tetapi buat masa ini, Sara Hess, penulis utama rancangan itu, telah memberi amaran kepada peminat untuk tidak mengharapkan kisah Musim 2 yang meluas tentang Rumah Stark.

“Harapkan sangat sedikit,” . “POV kita adalah Targaryens, dan POV kita dibahagikan antara King’s Landing, Dragonstone, dan kemudian ketika Daemon pergi ke Harrenhal. Kita tidak mempunyai mata untuk berada di mana-mana pada masa yang sama.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.