(SeaPRwire) –   Apakah rahsia di sebaliknya? Itulah persoalan utama dalam dokumentari HBO yang mengejutkan Brandy Hellville & The Cult of Fast Fashion yang dikeluarkan minggu ini di Max yang menyiasat banyak kontroversi yang mengelilingi jenama fesyen pantas popular, Brandy Melville. Sejak 2010-an, syarikat pakaian itu telah membangunkan dan mengekalkan ikutan kultus remaja perempuan yang menyapu tawaran pantai, feminin dan kagum dengan harganya yang agak murah dan peminat terkenal. Walau bagaimanapun, kepopularan yang amat besar Brandy Melville telah menyembunyikan beberapa isu membimbangkan dengan Brandy Melville dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Stephan Marsan, daripada amalan saiz yang eksklusif () kepada laporan diskriminasi perkauman dan gangguan seksual daripada kakitangan yang bekerja di kedai mereka.

Dalam dokumentari ini, pengarah Eva Orner membuat kes bahawa Brandy Melville, jenama yang dikaitkan dengan jenis remaja yang sangat tertentu, telah membina kejayaannya, seperti banyak jenama fesyen pantas yang lain, pada beberapa peringkat pengeksploitan – daripada gadis remaja yang mereka tarik dan pekerja kepada pekerja imigran Cina menjahit pakaian di kilang berkelahi di Prato, Itali. Dokumentari ini menampilkan temubual dengan bekas pekerja kedai dan dua bekas eksekutif untuk jenama itu, serta pandangan daripada wartawan seperti Kate Taylor, yang siasatan 2021 untuk mendapati tidak hanya diskriminasi yang meresahkan di syarikat itu, tetapi rasisme dan serangan seksual yang jelas.

Berikut adalah apa yang anda perlu ketahui tentang banyak kontroversi yang diliputi dalam Brandy Hellville & The Cult of Fast Fashion.

Bagaimana Brandy Melville menjadi begitu popular

Brandy Melville diasaskan di Itali pada tahun 1980-an oleh Silvio Marsan dan anaknya, Stephan, kini Ketua Pegawai Eksekutif jenama itu. Walaupun sesetengah mungkin menganggap nama kedai itu merujuk kepada seseorang, nama kedai sebenarnya berdasarkan kisah rekaan oleh syarikat tentang seorang gadis Amerika, Brandy, yang jatuh cinta di Itali dengan seorang lelaki Inggeris, Melville. Jenama itu mendapat populariti yang amat besar sebaik sahaja membuka lokasi runcit pertama di AS pada tahun 2009, memilih lokasi yang sempurna untuk menarik minat golongan muda – kawasan Westwood di Los Angeles, berhampiran kampus UCLA, di mana pakaian gaya California mereka menjadi hits dengan remaja Amerika. Dalam tempoh lima belas tahun sejak Brandy Melville mula menjual di AS, rantaian itu telah membuka 94 lokasi di seluruh dunia, termasuk 36 kedai di AS.

Populariti jenama itu dengan gadis remaja dibantu oleh kehadirannya di media sosial. Sebagai penyesuaian awal model pemasaran pengaruh, ia menggunakan kandungan yang dicipta oleh gadis remaja yang memposting tentang pakaian itu di Tumblr, Instagram dan TikTok untuk memperluas dasar penggunanya. Brandy Melville kerap memposting semula foto pelanggan memakai pakaian mereka di akaun Instagramnya yang kini mencatat lebih 3 juta pengikut. Ini, seterusnya, menggalakkan gadis muda untuk memposting diri mereka memakai pakaian itu dan menandai jenama itu dalam harapan gambar mereka mungkin akan dikongsi, mencipta pengiklanan percuma untuk syarikat. Pengikut dan selebriti seperti Kaia Gerber kerap dihantar pakaian percuma untuk dipakai dan diposting, mengilhami gadis untuk memposting koleksi Brandy Melville mereka. Tetapi apabila datang ke siapa yang mereka tampilkan di akaun sosial mereka, Brandy Melville nampaknya mempunyai visi sempit; mereka kerap memilih gadis yang sepadan dengan estetik tertentu – muda, kurus dan putih, kerap berambut pirang dan biasanya dengan rambut panjang.

Mengapa Brandy Melville mengambil pendekatan ‘saiz satu sesuai semua’

Brandy Melville terkenal dengan pendekatan “saiz satu sesuai semua” kepada saiz. Walaupun pengedar itu pernah menawarkan saiz yang lebih konvensional, kebanyakan pakaian mereka lama ditawarkan dalam saiz tunggal yang agak kecil, kira-kira saiz kecil atau ekstra kecil AS. Menurut bekas eksekutif Brandy Melville yang ditemubual secara tanpa nama dalam dokumentari itu, taktik ini secara jelas merupakan sebahagian daripada model perniagaan syarikat untuk mengekalkan jenama itu “eksklusif” dan dikaitkan dengan estetik fizikal tertentu (dan sangat kurus).

Dasar saiz “satu saiz sesuai semua” Brandy Melville memberi kesan negatif kepada pelanggan dan pekerja. Dalam dokumentari itu, posting media sosial menunjukkan pelanggan meratapi tidak muat dalam pakaian Brandy Melville, serta merancang bagaimana untuk menurunkan berat badan supaya muat dalam pakaian kecil kedai itu. Bekas pekerja yang muncul dalam dokumentari berkata mereka berjuang dengan gangguan makan dan mempunyai imej badan sihat ketika bekerja di kedai-kedai itu, di mana mereka merasa tertekan untuk muat dalam pakaian jenama itu. Pekerja dikehendaki menghantar gambar badan penuh pakaian kerja mereka kepada Marsan setiap hari, yang didakwa memecat pekerja berdasarkan pandangan fizikalnya.

Brandy Melville membiakkan persekitaran kerja toksik

Dalam dokumentari itu, bekas pekerja Brandy Melville mendakwa syarikat itu menggunakan amalan diskriminasi dalam proses perekrutan dan amalan tempat kerja. Pekerja berkata syarikat itu sering merekrut wanita muda, kurus dan putih, yang kadang-kadang masih membeli sebagai pelanggan, untuk bekerja di kedai mereka. Di cawangan utama New York, di mana Marsan mempunyai pejabat menghadap lantai jualan, beliau mempunyai lampu dipasang di kaunter pendaftaran yang akan dinyalakan apabila terdapat pembeli yang ingin direkrut.

Sekali diterima kerja, pekerja berkata mereka dikehendaki menghantar gambar badan penuh pakaian kerja mereka kepada Marsan, yang menyimpannya dalam folder di telefonnya; beberapa mendakwa mereka diminta untuk menghantar gambar dada dan kaki mereka juga.

Syarikat itu juga menghadapi tuduhan serius rasisme sepanjang tahun, membawa kepada dua saman. Satu difailkan oleh bekas eksekutif, yang mendakwa bahawa kedai Brandy Melville Toronto ditutup oleh syarikat kerana pelanggannya kebanyakannya orang berkulit. Di seluruh syarikat, rasisme terbenam dalam logistik kedai; menurut bekas pekerja, pekerja berkulit putih diberi tugas bekerja di lantai jualan, manakala pekerja bukan berkulit putih diberi tugas bekerja di belakang kaunter atau bilik stok.

Bekas pekerja juga mendakwa layanan istimewa diberikan kepada staf kegemaran, yang sering sepadan dengan “Brandy” estetik, dijemput untuk menyertai pelancongan pembangunan dan penerbitan mewah ke Itali dan China. Beberapa juga diberi akses ke perkhidmatan kereta dan apartmen New York. Dalam dokumentari itu, Taylor berkata semasa menyiasat pendedahan 2021 beliau untuk Insider, beliau mendapati bahawa seorang staf berusia 21 tahun yang menetap di apartmen itu melaporkan diserang secara seksual oleh lelaki Itali berusia pertengahan yang tidak disangka juga menetap di apartmen itu.

Apa yang perlu diketahui tentang Ketua Pegawai Eksekutif Brandy Melville yang kontroversi, Stephan Marsan

Tidak banyak yang diketahui tentang Marsan, yang mengekalkan profil hampir tiada di talian. Menurut bekas pemilik kedai Brandy Melville yang ditemubual dalam dokumentari dan dalam pendedahan Taylor 2021 untuk Insider, Marsan dan kepimpinan kanan lain di syarikat itu adalah sebahagian daripada kumpulan chat yang dipanggil “Brandy Melville gags” di mana lelucon, meme dan gambar seks yang rasis, homofobik dan anti-Semit telah dikongsi. Pemilik kedai itu juga mendakwa Marsan adalah penyokong kuat Trump yang membuat lawakan tentang wanita muda yang dilantiknya yang menyokong Bernie Sanders. Menurut pemilik kedai, pandangan politik Marsan didorong oleh kebencian beliau terhadap cukai dan pengenalannya sebagai libertarian – ideologi yang dipercayainya begitu dalam sehingga beliau menamakan subjenama Brandy Melville, John Galt, selepas watak wira Atlas Shrugged karya Ayn Rand, buku yang kadang-kadang digunakan dalam hiasan kedai dan hadiah kepada pekerja.

Amalan perniagaan Marsan adalah kabur; walaupun tanda dagangan untuk Brandy Melville dimiliki oleh syarikat Itali, Marsan mengekalkan kawalan penuh ke atas jenama itu. Beliau tidak ditemubual dalam dokumentari itu, dan Brandy Melville tidak memberi komen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.