(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat dijangka akan mencapai tanda hitam tahun ini: Untuk kali pertama, lebih daripada 600,000 orang akan didiagnosis dengan kanser. Lebih daripada 600,000 orang akan meninggal dunia, mengikut ramalan daripada Persatuan Kanser Amerika.

Tetapi apabila anda mengambil kira berapa banyak orang yang terjejas oleh satu diagnosis, angka-angka itu menjadi lebih besar. Apabila orang-orang yang menghidap kanser bergelut dengan ketakutan tentang kesihatan mereka, mereka sering menjelaskan bahawa mereka juga bimbang tentang bagaimana berita itu akan memberi kesan kepada keluarga mereka. Apabila Catherine, Puteri Wales, mendedahkan pada 22 Mac bahawa beliau didiagnosis dengan kanser, beliau menekankan bahawa beliau dan suaminya “telah mengambil masa untuk menerangkan segala-galanya” kepada tiga anak-anak mereka yang masih kecil “dengan cara yang sesuai untuk mereka.”

Apa jua rawatan anda mungkin melibatkan, ia adalah berguna untuk mengetahui cara membincangkan ramalan anda dengan orang tersayang anda supaya anda dapat mempersiapkan mereka untuk perjalanan ke hadapan, walaupun masa depan itu tidak tentu dan tidak diketahui. Ini terutamanya benar bagi kanak-kanak, yang sering lebih peka daripada yang anda sedari.

“Kanak-kanak sangat peka dalam mengesan bahawa sesuatu yang tidak kena,” kata Dr. Amishi Y. Shah, pakar onkologi genitourinary dan profesor madya di Pusat Kanser MD Anderson, Universiti Texas di Houston. “Secara umum, menjadi telus tentang apa yang berlaku dengan kanak-kanak adalah dasar yang baik.”

Tentu sahaja, setiap keluarga akan membincangkan diagnosis kanser dengan kanak-kanak mereka dengan cara yang berbeza. “Tidak semestinya ada satu saiz yang sesuai semua,” kata Amanda L. Thompson, ketua psikologi kanak-kanak dan pengarah program kanak-kanak di Life with Cancer, sebuah pertubuhan bukan untung di Virginia Utara yang menyediakan sokongan dan pendidikan untuk orang yang terjejas oleh kanser. “Apa yang akan anda dedahkan akan bergantung kepada umur anak anda, kematangan mereka, pengalaman mereka sendiri dengan atau pendedahan kepada penyakit dalam keluarga atau kawan rapat, dan lebih lagi.”

Di sini, pakar kanser dan pakar kesihatan mental berkongsi tips untuk mendekati perbualan ini dengan prihatin dan kasih sayang.

Rancang terlebih dahulu

Ini mungkin bukan masa yang terbaik untuk perbualan secara spontan dan diimprovvisasi, mengingatkan Shannon Coon, penyelaras program kanak-kanak di pertubuhan sokongan kanser CancerCare. “Tulis apa yang ingin anda katakan sebelum perbualan berlaku, dan amalkan terlebih dahulu,” katanya. Ini mungkin akan membantu anda bercakap dengan suara tenang dan memberi jaminan apabila tiba masanya, katanya.

Fikirkan juga siapa yang mungkin anda ingin ada bersama anda, tambah Coon. Adakah anda mahu bercakap dengan kanak-kanak anda secara individu? Adakah anda mahu pasangan anda hadir? Adakah mana-mana orang dewasa lain dalam kehidupan mereka perlu hadir?

Cipta persekitaran yang menyenangkan untuk perbualan

Pilih ruang dan masa yang tenang dan selamat untuk membawa pengetahuan diagnosis anda kepada kanak-kanak. Pastikan anda mempunyai masa yang mencukupi untuk menjawab soalan tanpa perlu terburu-buru ke bahagian lain hari anda, kata Thompson.

Memilih masa anda juga penting dalam cara lain. Ia mungkin membantu untuk mengenal pasti bila keluarga anda sudah berkumpul bersama-sama dengan cara yang “terhubung, selesa, dan normal,” kata Max McMahon, seorang kerja sosial klinikal bebas berlesen di Pusat Kanser Genitourinary Lank di Institut Kanser Dana-Farber di Boston. “Adakah meja makan tempat perbualan yang baik berlaku? Adakah apabila anda keluar untuk roti pada hari Sabtu pagi? Bila anak-anak anda kelihatan mahu bercakap tentang perkara-perkara atau memproses hari mereka?” beliau bertanya.

Apa pun tempatnya, matlamat anda haruslah mencipta persekitaran di mana ia selamat untuk bercakap tentang perkara-perkara sukar secara terbuka,” kata Thompson.

Gunakan istilah yang sesuai dengan umur

Sesuaikan bahasa yang anda gunakan berdasarkan umur kanak-kanak yang anda bercakap kepada. Untuk kanak-kanak yang masih kecil, ia mungkin kelihatan seperti ini: “‘Ibu sakit. Dia mempunyai sesuatu yang dipanggil kanser. Doktor sedang berusaha sedaya upaya,'” kata Coon. Anda mungkin juga boleh menunjuk ke sisi belakang anda dan menerangkan kanser itu berada di buah pinggang anda.

Kanak-kanak yang lebih besar akan dapat memahami lebih lanjut, jadi perbualan itu mungkin lebih terperinci, tetapi mereka berada dalam ruang emosi yang berbeza. “Saya mendapati yang paling sukar ialah apabila kanak-kanak berusia remaja,” kata Dr. Toni K. Choueiri, pengarah Pusat Lank di Pusat Kanser Genitourinary Dana-Farber. “Mereka sedang mengalami banyak perubahan, dan kini anda menambah kepadanya.”

Gunakan bahasa konkrit

Ia boleh menjadi godaan untuk mengelak topik yang menakutkan, tetapi menggunakan perkataan “kanser” sebenarnya boleh membantu melegakan keadaan, kata Thompson. “Harry Potter mengatakan ‘Voldemort.’ Dia memberi nama kepada penjahat besar untuk mengurangkan sebahagian daripada kuasanya. Kita perlu menggunakan perkataan itu secara faktual. Ia penting bagi kanak-kanak untuk mengetahui ia adalah sesuatu yang akan mereka dengar.”

Begitu juga, ia berguna bagi kanak-kanak untuk mendengar bahasa yang jelas tentang kematian, “walaupun ia sangat sukar… terutamanya jika anda ialah ibu bapa yang sakit dan menghadapi kematian anda sendiri,” tambahnya.

Ini tidak bermakna anda perlu berkata secara ringkas, “Saya akan mati,” kata McMahon. Anda mungkin boleh berkata sesuatu seperti, “Ini adalah penyakit yang serius dan maju, dan saya mendapat rawatan untuknya, [tetapi] penyakit ini tidak dapat disembuhkan, dan saya akan mati kerana penyakit ini,'” beliau menasihati.

Bincangkan perubahan fizikal yang kelihatan

Imunoterapi dan rawatan ubat terget untuk kanser boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sakit sendi dan perut, cirit-birit, kehilangan nafsu makan, dan keletihan, yang semuanya mungkin dikesan oleh kanak-kanak. Dan jika mereka menyedari, lebih baik untuk terus terang tentangnya. “Jika tidak, mereka akan bertanya-tanya dalam diam,” kata McMahon.

Beberapa perubahan akan lebih ketara daripada yang lain. Sebagai contoh, Choueiri mengatakan, jika anda menghadapi cirit-birit dan rumah anda hanya mempunyai satu tandas, ia akan hampir mustahil untuk menyembunyikan fakta bahawa anda menggunakannya setiap jam.

Tetapi walaupun kesan sampingan lebih halus – mungkin anda berjalan dengan lebih berhati-hati kerana kesakitan, atau anda kehilangan berat badan kerana tidak berselera makan – terimalah peluang untuk menerangkan di mana anda boleh. Anda mungkin cuba: “‘Bapa mengalami kesakitan. Adakah anda mahu tahu apa yang berlaku di dalam tubuh Bapa?'” McMahon menasihati. Beberapa ibu bapa bimbang ini akan mencipta lebih kebimbangan bagi kanak-kanak, “tetapi kanak-kanak sering mengalami kebimbangan tentang apa yang mereka tidak ketahui, jadi maklumat adalah berguna untuk kebanyakan kanak-kanak.”

Jelaskan bagaimana kehidupan mereka mungkin berubah

Ketekalan biasanya membuat kanak-kanak berasa selamat, dan kanser tentu boleh mengganggu jadual anda. Tujuannya adalah untuk menerangkan kepada kanak-kanak apa yang anda jangkakan akan berubah dalam rutin anda. “Mereka akan mahu tahu, ‘Apa maksudnya ini untuk keluarga kami dan apa yang kami lakukan? Adakah ini bermakna orang lain akan menjemput saya dari sekolah? Adakah kami masih pergi ke percutian tahunan yang kami ambil setiap tahun?'” kata Shah.

Berikan jaminan kepada kanak-kanak bahawa walaupun seseorang akan menguruskan jemputan sekolah, keperluan mereka akan dipenuhi dan mereka akan terus dicintai dan dipelihara. Pertimbangkan berkongsi jadual rawatan anda dengan kanak-kanak yang lebih besar, supaya mereka boleh menjangkakan beberapa perubahan itu secara mingguan atau bulanan.

Jawab soalan dengan jujur

Selepas anda mendedahkan diagnosis untuk kali pertama, bergantung kepada rasa ingin tahu kanak-kanak untuk menentukan perbualan anda yang berterusan. Jawab soalan apabila mereka timbul, kemudian berhenti seketika untuk melihat apa lagi soalan yang timbul (jika ada). Kanak-kanak mungkin akan datang dengan soalan tentang kanser ibu bapa yang anda tidak ketahui jawapannya. “Realitinya, kita mungkin tidak akan mempunyai semua jawapan. Sering doktor kita sendiri tidak mempunyai semua jawapan,” kata Thompson.

Dalam kes-kes sedemikian, ia adalah selamat untuk memberitahu kanak-kanak bahawa anda tidak tahu. “Beritahu mereka bahawa apabila anda tahu, anda akan kembali kepada mereka secepat mungkin,” kata Coon. Anda boleh menunjukkan kepada mereka bahawa anda serius dengan menyimpan senarai soalan yang tidak terjawab dan membawanya ke lawatan anda yang akan datang dengan pakar onkologi anda.

Semak balik

Sama seperti anda memerlukan lebih sokongan dan maklumat, kanak-kanak juga memerlukan perbualan berterusan. “Saya selalu mengingatkan orang tua untuk terus berhubung dengan kanak-kanak mereka,” kata Thompson. “Periksa bagaimana mereka sedang, apa yang mereka fikir dan rasa, dan apa yang mereka tahu. Ini membantu memastikan mereka tidak merasa terlupakan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.