APTOPIX Northern Lights Maine

(SeaPRwire) –   CAPE CANAVERAL, Fla. — Badai suria yang luar biasa kuat yang menimpa Bumi menghasilkan pertunjukan cahaya yang indah di langit di seluruh Hemisfera Utara awal Sabtu, tanpa laporan gangguan segera terhadap daya dan komunikasi.

Jabatan Oseanografi dan Atmosfera Kebangsaan Amerika Syarikat (NOAA) mengeluarkan amaran geomagnetik parah yang jarang apabila letusan suria mencapai Bumi pada petang Jumaat, beberapa jam lebih awal daripada yang dijangkakan. Kesan Cahaya Utara, yang dipamerkan dengan jelas di Britain, dijangka berterusan sehingga akhir minggu dan mungkin sehingga minggu hadapan.

Ramai di UK berkongsi gambar telefon mereka tentang cahaya di media sosial awal Sabtu, dengan fenomena itu dilihat sejauh selatan London dan selatan England.

Terdapat penglihatan “dari hujung ke hujung merentasi negara,” kata Chris Snell, ahli meteorologi di Met Office, agensi cuaca Britain. Beliau menambah bahawa pejabat itu menerima gambar dan maklumat dari lokasi Eropah lain termasuk Prague dan Barcelona.

NOAA memberi amaran pengendali loji kuasa dan pesawat angkasa di orbit, serta Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan (FEMA), untuk mengambil langkah berjaga-jaga.

“Untuk kebanyakan orang di sini di planet Bumi, mereka tidak perlu lakukan apa-apa,” kata Rob Steenburgh, seorang saintis di Pusat Ramalan Cuaca Angkasa NOAA.

Badai itu boleh menghasilkan cahaya utara sejauh selatan AS seperti Alabama dan California Utara, kata NOAA. Tetapi sukar diramalkan dan pakar menekankan ia tidak akan menjadi tirai warna dramatik yang biasanya dikaitkan dengan cahaya utara, tetapi lebih seperti percikan hijau.

“Itulah hadiah sebenar dari cuaca angkasa: aurora,” kata Steenburgh. Beliau dan rakan sekerjanya mengatakan pandangan aurora terbaik mungkin datang dari kamera telefon, yang lebih baik merekod cahaya berbanding mata kasar.

Ambil gambar langit dan “mungkin ada hadiah kecil yang menarik di sana untuk anda,” kata Mike Bettwy, ketua operasi pusat ramalan.

Badai suria paling teruk dalam sejarah yang tercatat, pada 1859, menghasilkan cahaya utara di Amerika Tengah dan mungkin juga Hawaii. “Kami tidak menjangkakan” tetapi ia mungkin hampir, kata ramalan cuaca angkasa NOAA Shawn Dahl.

Badai ini membawa risiko untuk talian penghantaran tenaga bervoltan tinggi untuk grid kuasa, bukan talian elektrik biasa yang terdapat di rumah orang, kata Dahl kepada wartawan. Satelit juga mungkin terjejas, yang seterusnya boleh mengganggu perkhidmatan navigasi dan komunikasi di Bumi.

Badai geomagnetik melampau pada 2003, contohnya, menyebabkan kehilangan bekalan kuasa di Sweden dan merosakkan transformer kuasa di Afrika Selatan.

Walaupun apabila badai berakhir, isyarat antara satelit GPS dan penerima di darat mungkin terganggu atau hilang, menurut NOAA. Tetapi terdapat begitu banyak satelit navigasi sehingga sebarang gangguan tidak akan berlarutan lama, menurut Steenburgh.

Matahari telah menghasilkan letusan suria kuat sejak Rabu, mengakibatkan sekurang-kurangnya tujuh letusan plasma. Setiap letusan, dikenali sebagai letusan jisim korona, boleh mengandungi berbilion tan plasma dan medan magnetik dari atmosfera luar atau korona matahari.

Letusan tampaknya berkaitan dengan kawah matahari yang 16 kali diameter Bumi, kata NOAA. Ia semua sebahagian daripada aktiviti suria meningkat ketika matahari menghampiri puncak kitaran 11 tahunnya.

NASA menyatakan badai itu tidak membawa ancaman serius kepada tujuh orang awak Stesen Angkasa Antarabangsa. Kebimbangan terbesar adalah tahap sinaran yang meningkat, dan anak kapal boleh berpindah ke bahagian stesen yang lebih dilindungi jika perlu, menurut Steenburgh.

Tahap sinaran yang meningkat juga boleh mengancam beberapa satelit sains NASA. Alat yang sangat peka akan dimatikan jika perlu untuk mengelakkan kerosakan, kata Antti Pulkkinen, pengarah bahagian sains heliophysics agensi angkasa itu.

Beberapa kapal angkasa fokus matahari sedang memantau semua tindakan itu.

“Ini tepat jenis perkara yang ingin kami pandang,” kata Pulkkinen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.