Pihak berkuasa di Azerbaijan menangkap beberapa bekas pemimpin pemisah Nagorno-Karabakh pada hari Selasa selepas menuntut semula kawalan wilayah pecahan berpenduduk Armenia itu dalam satu operasi tentera kilat bulan lalu, kata sebuah agensi berita Azerbaijan terkemuka.

Arayik Harutyunyan, yang memimpin rantau itu sebelum meletak jawatan pada awal September, ditangkap dan sedang dibawa ke ibu negara Azerbaijan, kata agensi berita APA.

Arkadi Gukasian, yang berkhidmat sebagai presiden pemisah dari 1997 hingga 2007, dan Bako Sahakyan, yang memegang jawatan itu dari 2007 hingga 2020, juga ditangkap pada hari Selasa bersama-sama dengan speaker badan perundangan pemisah, Davit Ishkhanyan, kata APA.

Gelombang penangkapan datang apabila pihak berkuasa Azerbaijan bergerak pantas untuk menubuhkan kawalan mereka ke atas rantau itu selepas serangan kilat yang mencetuskan eksodus lebih 100,000 orang – lebih 80% penduduk berbangsa Armenia.

Walaupun Azerbaijan telah berjanji untuk menghormati hak-hak etnik Armenia, kebanyakan mereka telah bergegas melarikan diri dari rantau itu, takut akan pembalasan selepas tiga dekad pemerintahan pemisah.

Dalam kempen 24 jam yang bermula pada 19 September, tentera Azerbaijan menewaskan pasukan Armenia rantau itu yang kurang anggota dan senjata, memaksa mereka menyerah kalah. Kerajaan pemisah kemudian bersetuju untuk membubarkan dirinya menjelang akhir tahun, tetapi pihak berkuasa Azerbaijan sudah mengambil alih kawalan rantau itu.

Selepas enam tahun pertempuran pemisah berakhir pada 1994 berikutan runtuhnya Kesatuan Soviet, Nagorno-Karabakh jatuh di bawah kawalan pasukan berbangsa Armenia, disokong oleh Armenia, menjadikan kira-kira 1 juta penduduk Azerbaijan sebagai pelarian. Selepas perang enam minggu pada 2020, Azerbaijan mengambil kembali sebahagian rantau di Pergunungan Caucasus Selatan, bersama-sama dengan wilayah sekitar yang ditawan pasukan Armenia sebelum ini.

Pejabat presiden Azerbaijan berkata negara itu telah mengemukakan rancangan untuk “penyatuan semula” etnik Armenia di rantau itu, mencatat bahawa “kesaksamaan hak dan kebebasan, termasuk keselamatan, dijamin kepada semua orang tanpa mengira etnik, agama atau bahasa mereka.”

Ia berkata rancangan itu merangkumi memperbaiki infrastruktur untuk menyelaraskannya dengan baki negara dan menawarkan pengecualian cukai, subsidi, pinjaman faedah rendah dan insentif lain. Pernyataan itu menambah bahawa pihak berkuasa Azerbaijan telah mengadakan tiga pusingan perbincangan dengan wakil penduduk berbangsa Armenia rantau itu dan akan meneruskan perbincangan tersebut.