(SeaPRwire) –   Kebanyakan negara maju hari ini menawarkan beberapa jenis sokongan bagi ibu bapa baru untuk mengambil cuti dari kerja sebelum dan selepas kelahiran atau pengambilan anak.

Senat Australia baru-baru ini telah meluluskan undang-undang pada Isnin untuk memanjangkan cuti bergaji yang ditawarkan kepada ibu bapa baru ke 26 minggu, berbanding 20 minggu sekarang, bermula pada 2026.

Bagi ibu bapa kanak-kanak yang dilahirkan selepas 1 Julai 2024, skim baharu akan menyediakan empat minggu cuti bersalin (cuti yang ditawarkan khusus kepada ibu atau penjaga utama), empat minggu cuti bapa (cuti yang ditawarkan khusus kepada bapa atau rakan pasangan), dan sehingga 14 minggu cuti ibu bapa (yang biasanya sebagai tambahan kepada cuti bersalin atau cuti bapa dan boleh diambil oleh mana-mana ibu bapa). Jumlah cuti ibu bapa akan meningkat dua minggu setiap tahun sehingga 2026, dan kadar gaji adalah setara dengan gaji minimum kebangsaan – kira-kira A$882.75 ($580) seminggu.

“Kerajaan telah membuat kemajuan besar untuk memastikan skim itu lebih mudah diakses, fleksibel dan adil jantina untuk keluarga Australia,” kata Menteri Perkhidmatan Sosial Amanda Rishworth dalam pengumuman skim itu, yang dijangka akan memberi manfaat kepada lebih 180,000 keluarga setiap tahun.

Pengesahan rang undang-undang pada Isnin itu datang ketika kerajaan Australia cuba menangani kebimbangan mengenai beban kewangan yang dikenakan kepada keluarga oleh kanak-kanak baru. Awal bulan ini, pihak berkuasa mengumumkan bahawa pekerja dalam cuti ibu bapa akan segera ditawarkan sumbangan superannuation, sumbangan yang dibuat oleh majikan dalam sistem tabungan wajib serantau, semasa mereka tidak bekerja.

Jumlah cuti yang boleh diambil oleh ibu bapa serentak juga akan ditingkatkan daripada dua minggu ke empat minggu untuk mewujudkan lebih fleksibiliti dalam berkongsi tanggungjawab rumah tangga, kata pihak berkuasa.

“Dasar kami akan memberi keluarga lebih cuti dan lebih fleksibiliti, untuk memastikan sistem bekerja dengan cara terbaik bagi mereka,” kata Perdana Menteri Anthony Albanese dalam kenyataan media pada Isnin. “Sistem cuti ibu bapa yang memberdayakan penyertaan penuh dan sama rata wanita akan baik untuk perniagaan, baik untuk keluarga dan baik untuk ekonomi kami.”

Di Australia, ibu bapa baru berhak mendapat cuti tidak bergaji selama 12 bulan – walaupun sesetengah syarikat menawarkan cuti bergaji sendiri.

Walaupun pengumuman pihak berkuasa pada Isnin disambut baik oleh penyokong, ada yang mengatakan lebih perlu dilakukan.

“Ia masih mempunyai jauh untuk diperbaiki. Kita perlu memastikan bahawa kita meningkatkan pembayaran yang diterima supaya lebih tinggi daripada gaji minimum,” kata Michele O’Neil, presiden Majlis Kesatuan Sekerja Australia kepada Australian Associated Press mengenai peningkatan cuti itu, sambil memanggil agar skim itu diperluaskan ke 52 minggu. “Kami mahu melihat peningkatan berterusan dalam skim cuti ibu bapa bergaji kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.