Presiden Majlis Eksekutif Yahudi Australia, Jillian Segal berucap semasa sidang media di Sydney pada 9 Oktober 2023.

(SeaPRwire) –   MELBOURNE — Kerajaan Australia melantik seorang utusan khas pada hari Selasa untuk menghadapi peningkatan antisemitisme di seluruh negara sejak bermulanya perang Israel-Hamas.

Seorang utusan yang sama akan segera dilantik untuk menentang Islamofobia di Australia dan kedua-duanya akan mempromosikan perpaduan sosial, kata Perdana Menteri Anthony Albanese kepada pemberita di Muzium Yahudi Sydney.

Pejabat Albanese di Sydney sendiri telah menjadi sasaran grafiti pro-Palestin ketika aktivis saingan bertembung mengenai perang Israel-Hamas di bandar-bandar Australia dan kampus universiti.

Albanese melantik Jillian Segal, seorang peguam dan eksekutif perniagaan Sydney, sebagai “utusan khas untuk memerangi antisemitisme di Australia” selama tiga tahun. Beliau akan berunding dengan kumpulan komuniti dan melaporkan kembali kepada Albanese dan Menteri Hal Ehwal Pelbagai Budaya Andrew Giles.

Segal menggelarkan statistik mengenai antisemitisme di Australia sebagai “mengejutkan”. Laporan mengenai antisemitisme melonjak 700% sejurus selepas militan Hamas mencetuskan perang di Gaza dengan menyerang Israel pada 7 Oktober, dan masih berjalan 400% hingga 500% lebih tinggi daripada sebelum konflik, katanya.

Laporan tersebut termasuk perniagaan milik Yahudi diboikot dan dicemari serta artis Yahudi dikecualikan atau dikenakan sekatan bayangan media sosial yang menyekat keterlihatan mereka di platform, kata Segal.

“Malangnya, tidak ada satu pun jawapan kepada masalah antisemitisme yang berterusan,” katanya.

“Tetapi penciptaan peranan ini menunjukkan tekad kerajaan untuk menghadapi kejahatan ini dan memastikan bahawa ia tidak menghakis kebaikan yang wujud dalam masyarakat kita,” tambahnya.

Albanese berkata serangan grafiti yang menandakan pejabatnya di dalam Sydney sebagai sasaran Hamas pada bulan Disember sedang diambil serius dan ditindaklanjuti.

Beliau juga mengecam vandalisme dengan cat sembur pada bulan lepas di Tugu Peringatan Perang Korea Kebangsaan Australia dan Tugu Peringatan Pasukan Vietnam Australia di ibu negara, Canberra.

“Saya telah bercakap dengan anggota komuniti Yahudi di sini, di Melbourne, di seluruh Australia, yang tidak merasa selamat, anggota komuniti Yahudi yang anak-anak mereka bimbang memakai seragam sekolah mereka di ibu negara kita,” kata Albanese. “Itu tidak dapat diterima. Tidak dapat diterima, pernah. Dan tentu saja tidak di Australia pada tahun 2024.”

“Apa yang perlu kita lakukan ialah memastikan bahawa konflik yang berlaku di Timur Tengah yang telah menyebabkan banyak kesedihan kepada komuniti Yahudi, kepada anggota komuniti Islam dan Palestin—orang Australia sebulat suara tidak mahu konflik dibawa ke sini,” tambah Albanese.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.