AT&T Set To Release Q4 Results

(SeaPRwire) –   DALLAS – AT&T berkata ia telah memulakan pemberitahuan kepada berjuta-juta pelanggan mengenai pencurian data peribadi yang baru-baru ini ditemui di laman “gelap”.

Syarikat telekomunikasi gergasi itu berkata pada Sabtu bahawa satu set data yang dijumpai di “dark web” mengandungi maklumat seperti nombor Social Security untuk kira-kira 7.6 juta pemegang akaun AT&T semasa dan 65.4 juta bekas pemegang akaun.

Syarikat itu berkata ia sudahpun menetap semula kod laluan pengguna semasa dan akan berkomunikasi dengan pemegang akaun yang maklumat peribadi sensitif mereka terdedah.

Tidak diketahui sama ada data itu “berasal dari AT&T atau salah satu pembekalnya,” kata syarikat itu dalam kenyataan. Data yang terdedah adalah dari tahun 2019 atau sebelumnya dan tidak kelihatan mengandungi maklumat kewangan atau sejarah panggilan, ia berkata. Selain kod laluan dan nombor Social Security, ia mungkin termasuk alamat e-mel dan pos, nombor telefon dan tarikh lahir.

Ini bukan krisis pertama tahun ini bagi syarikat berpangkalan di Dallas itu. Gangguan pada bulan Februari sementara menghentikan perkhidmatan untuk beribu-ribu pengguna AS. AT&T ketika itu menyalahkan kesilapan kod teknikal, bukan serangan jahat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.