Canada Wildfires

(SeaPRwire) –   (MADISON, Wis.) — Asap dari telah menyebabkan amaran kesihatan merentasi Midwest Hulu dan Montana untuk tahun kedua berturut-turut.

Kebakaran yang melanda British Columbia dan Alberta telah mengisi langit dengan kabus di bahagian Montana, Dakotas, Minnesota dan Wisconsin pada Ahad, kekal sehingga Isnin pagi.

Tahap pencemaran udara yang tidak sihat bermakna semua orang di Minnesota perlu tinggal di dalam dan mengelakkan usaha berat di luar sehingga tidak kurang dari tengah hari pada Isnin, Agensi Kawalan Pencemaran Minnesota berkata dalam amaran kualiti udara negara pertama musim itu Ahad.

Jabatan Sumber Asli Wisconsin berkata kualiti udara tidak sihat untuk orang yang peka di beberapa daerah merentasi negeri bahagian utara dua pertiga pada Ahad. Amaran itu dijangka berakhir pada tengah hari Isnin.

Semenanjung Hulu Michigan juga berada di bawah langit berkabus Isnin. Sesetengah orang melaporkan mencium bau asap, kata Joe Phillips, ahli meteorologi Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan di Marquette, Michigan.

Angin melanda boleh menghantar asap selatan dan timur sejauh Iowa dan Chicago, meninggalkan langit kelihatan berkabus pada hari Selasa atau Rabu awal, kata Rafal Ogorek, ahli meteorologi di pejabat Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan Chicago. Kebanyakan asap dijangka kekal di atas Minnesota, Wisconsin dan Utara Michigan, menggantung antara satu batu (1.6 kilometer) dan 2 batu (3 kilometer) di atas tanah.

Bilangan rekod kebakaran hutan di 2023 telah memaksa lebih daripada 235,000 orang merentasi Kanada untuk berpindah dan menghantar asap tebal ke bahagian AS, menyebabkan langit berkabus dan amaran kesihatan di beberapa bandar AS.

Terdapat 200 kebakaran di Kanada menjelang pertengahan Mei tahun lalu, berbanding 90 kebakaran pada hari ini, kata Dave Phillips, ahli klimatologi kanan di Environment and Climate Change Canada, agensi perlindungan alam sekitar kerajaan.

Peluang kebakaran hutan lebih banyak musim panas ini kelihatan tinggi. Kilat boleh menyulut kebakaran yang dengan cepat merebak di hutan yang menderita kemarau teruk di timur laut British Columbia, barat laut Alberta dan selatan barat daya Wilayah Utara, mengikut laporan situasi kebakaran hutan kebangsaan Kanada.

kajian oleh World Weather Attribution, inisiatif yang bertujuan untuk dengan cepat menilai peranan perubahan iklim dalam kejadian cuaca ekstrem, mendapati perubahan iklim lebih daripada dua kali ganda peluang cuaca panas, kering yang membantu bahan api musim kebakaran.

Loretta Mickley, ketua bersama Kumpulan Model Kimia Atmosfera Universiti Harvard, berkata kumpulannya menulis kertas pada 2013 dan 2015 memandang kegiatan kebakaran dan ekosistem dengan pandangan masa depan. Dia berkata aktiviti kebakaran yang meningkat konsisten dengan iklim yang semakin panas.

Syarat kemarau kelihatan kurang teruk di Ontario dan Quebec pada bulan-bulan akan datang, tetapi suhu dijangka lebih tinggi daripada biasa, dan sukar untuk meramalkan sama ada kelembapan akan membatalkan haba, katanya.

“Apa yang akan berlaku musim panas ini? Ia bergantung kepada apa yang berlaku hari ini dan apa yang berlaku musim sejuk,” katanya. “Di beberapa rantau hujan lebat musim sejuk membawa tumbuh-tumbuhan berlimpah. Jika diikuti oleh kekeringan atau kemarau, semua tumbuh-tumbuhan itu sudah siap dibakar dan menyediakan bahan api untuk kebakaran.”

Jika Kanada melihat pengulangan musim kebakaran tahun lalu, jauh dari jelas jika AS akan mendapat asap pada skala 2023. Kebakaran di Quebec dan Ontario menghasilkan kebanyakan asap yang menyelimuti Timur AS – tetapi rantau itu jarang melihat kebakaran besar-besaran. Daripada mendorong asap ke barat, angin memacu ia selatan, menutupi suku pertama AS dari Lembah Sungai Mississippi ke Manhattan dengan kabus.

“Ia adalah jenis corak cuaca yang malang, luar biasa di mana anda mempunyai angin menggalakkan udara itu datang selatan dan kemudian timur,” kata Phillips, agensi perlindungan alam sekitar Kanada. “Dan ia hanya satu kejutan kepada ahli meteorologi, kepada dunia dan kepada semua orang yang terpaksa menanggungnya… Saya fikir ia akan menjadi sebahagian daripada kebimbangan seperti tahun lalu.”

___

Penulis berita Associated Press Rick Callahan di Indianapolis, Rob Gillies di Toronto dan Steve Karnowski di St. Paul, Minnesota, menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.