Pasukan Amerika Syarikat telah melancarkan serangan udara pada Selasa ke atas kemudahan penyimpanan senjata di Syria yang digunakan oleh Iran sebagai tindak balas kepada siri serangan terhadap anggota tentera Amerika di Iraq dan Syria.

Serangan itu dilancarkan oleh dua buah pejuang F-15 menyerang kemudahan penyimpanan senjata Maysulun di timur Syria, kata Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat.

“Presiden tidak mempunyai keutamaan yang lebih tinggi daripada keselamatan anggota tentera AS, dan beliau mengarahkan tindakan hari ini untuk menunjukkan bahawa Amerika Syarikat akan mempertahankan diri, anggotanya, dan kepentingannya,” kata Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin pada Rabu.

Video rakaman operasi tentera menunjukkan serangan awal dari dua buah pesawat pejuang diikuti letupan sekunder.

Pasukan AS dan koalisi di Iraq dan Syria telah diserang sekurang-kurangnya 46 kali sejak 17 Oktober, kebanyakannya daripada serangan drone. Daripada serangan-serangan itu, 24 berlaku di Iraq dan 22 berlaku di Syria. Ia merangkumi campuran drone serangan satu hala dan roket.

Kebanyakan serangan berjaya dihalang oleh pasukan tentera berkat pertahanan yang kukuh. Walau bagaimanapun, satu serangan menyebabkan kematian seorang kontraktor Amerika, manakala sehingga 9 November, terdapat 56 kecederaan ke atas tentera AS, menurut pegawai pertahanan AS.

Menurut Timbalan Setiausaha Akhbar Pertahanan Sabrina Singh, 25 daripada kecederaan itu adalah kecederaan otak trauma, atau TBI, dan semua anggota tentera telah kembali bertugas.

Banyak roket musuh menyerang pasukan AS dan koalisi di pangkalan udara di Iraq dan lokasi lain, seperti Tapak Sokongan Misi Euphrates dan Tapak Sokongan Misi Green Village di Syria.

Serangan itu berpunca daripada keganasan berterusan antara Israel dan Hamas di Gaza. AS menyokong Israel.

Agensi itu berkata AS “bersedia sepenuhnya untuk mengambil langkah-langkah lanjut yang perlu untuk melindungi rakyat dan kemudahan kami.” Bulan lepas, Austin menamakan Iran secara terus, menyalahkan pemimpin negara itu atas serangan-serangan tersebut.

“Amerika Syarikat tidak menghendaki konflik dan tidak berniat atau ingin terlibat dalam permusuhan lanjut, tetapi serangan ini yang disokong Iran terhadap pasukan AS tidak dapat diterima dan mesti berhenti,” katanya. “Iran mahu menyembunyikan tangannya dan menafikan peranannya dalam serangan ini terhadap pasukan kami. Kami tidak akan membiarkannya. Jika serangan oleh proksi Iran terhadap pasukan kami terus berlangsung, kami tidak akan ragu-ragu untuk mengambil langkah-langkah lanjut yang perlu untuk melindungi rakyat kami.”