Pejabat Putih menyatakan Ahad bahawa ia “mengutuk dengan kuat” kumpulan pendemo pro-Palestin yang mengganas di Rusia yang menyusup ke lapangan terbang sambil berteriak-teriak dengan syahwat antisemitik dan dilaporkan mencari penumpang dari penerbangan yang berlepas dari Tel Aviv, Israel.

Lapangan terbang, terletak di bandar Makhachkala di Republik Dagestan, ditutup selepas pendemo mula menyusup landasan Ahad malam, pihak berkuasa penerbangan Rusia Rosaviatsia melaporkan. Semua penerbangan lain ke arah Makhachkala dialihkan.

Dalam komen awam pertama oleh pentadbiran Biden sejak insiden itu, jurucakap Majlis Keselamatan Negara Pejabat Adrienne Watson berkata Amerika Syarikat mengutuk “demonstrasi antisemitik” di lapangan terbang di Rusia.

“Amerika Syarikat mengutuk dengan kuat demonstrasi antisemitik di Dagestan, Rusia,” tulis Watson pada X, dahulu dikenali sebagai Twitter. “Amerika Syarikat tanpa syak wasati mendukung seluruh masyarakat Yahudi ketika kita menyaksikan gelombang antisemitisme di seluruh dunia. Tidak ada alasan atau pembenaran untuk antisemitisme.”

Banyak pengguna di X mengkritik kenyataan Watson kerana merujuk rusuhan itu sebagai “demonstrasi”, dengan sesetengah orang membalas bahawa istilah yang betul adalah “pogrom”, yang bermaksud serangan ke atas kumpulan etnik tertentu, terutamanya orang Yahudi.

Semasa rusuhan itu, beberapa warganegara Israel “dipencil” di lapangan terbang kerana pendemo didengar berteriak “Allahu Akbar” dan syahwat antisemitik, menurut laporan Amichai Stein dari Stesen Penyiaran Awam Israel.

Kementerian Luar Negeri di Jerusalem memberitahu Reuters bahawa duta Israel di Rusia sedang bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk melindungi warganegara Israel di rantau itu.

“Negara Israel melihat dengan serius cubaan untuk mencederakan warganegara Israel dan Yahudi di mana-mana,” kata kenyataan Kementerian Luar Negeri. “Israel mengharapkan pihak berkuasa penguatkuasa undang-undang Rusia melindungi semua warganegara Israel dan Yahudi, siapapun mereka, dan mengambil tindakan tegas terhadap pendemo dan terhadap provokasi tidak terkawal yang ditujukan kepada Yahudi dan warganegara Israel.”

Kebanyakan penduduk di Dagestan beragama Islam manakala orang Yahudi mewakili kumpulan minoriti di Rusia – mengira kira-kira 83,000 orang di seluruh negara.

Rusuhan di lapangan terbang Rusia berlaku ketika peperangan berterusan di Timur Tengah antara tentera Israel dan pengganas Hamas.

Lebih 9,400 orang telah terbunuh di kedua-dua belah pihak sejak Hamas melancarkan serangan terbesarnya terhadap Israel dalam dekad terakhir pada 7 Oktober, membolehkan tentera Israel membalas.

Andrea Vacchiano menyumbang kepada laporan ini.