Sejumlah organisasi Yahudi terkemuka Amerika dan salah seorang pakar penentangan keganasan “Israel” terkemuka menyeru Amerika Syarikat, Jerman dan Austria memberikan kerakyatan kepada lebih 200 tebusan yang dipegang oleh pergerakan pengganas Hamas di Jalur Gaza.

Pertubuhan pengganas antarabangsa yang disenaraikan oleh Amerika Syarikat dan EU Hamas mengambil tebusan sebagai sebahagian daripada pembunuhan beramai-ramai 1,400 orang, termasuk warga Amerika, pada 7 Oktober di selatan Israel.

Jonathan Greenblatt, Ketua Eksekutif ADL (Anti-Defamation League) berpangkalan di New York, berkata kepada Digital, “Gagasan memberikan kerakyatan kecemasan dan pasport kepada tebusan bukan sahaja idea yang baik untuk Jerman dan Austria, tetapi ia adalah salah satu yang harus dipertimbangkan segera oleh negara-negara lain, termasuk Amerika Syarikat. Ia adalah kewajiban moral untuk menggunakan setiap alat dalam kotak alat untuk mengeluarkan tebusan ini dari tangan pengganas Hamas dan membawa mereka ke tempat yang selamat.”

Sekretariat Negara memberitahu Digital, “Kami telah jelas bahawa semua tebusan harus dibebaskan dengan serta-merta dan tanpa syarat. Kami tidak akan memberikan butiran mengenai usaha sedang berjalan untuk menjamin pembebasan tebusan di Jalur Gaza, termasuk warga Amerika.”

Sekretariat Negara menyimpulkan, “Undang-undang AS tidak membenarkan pengeluaran pasport warga AS kepada individu yang tidak didokumenkan sebagai warga AS atau tidak mempunyai tuntutan kewarganegaraan AS. Kami bersedia memberikan semua bantuan konsular yang sewajarnya kepada tebusan warga AS.”

Pusat Simon Wiesenthal (SWC) berpangkalan di Los Angeles mengumumkan ia “menyeru Jerman dan Austria mengambil peranan kepimpinan dan memberikan kerakyatan berganda kepada warga Israel yang kini ditahan tebusan oleh Hamas.”

Rabbi Abraham Cooper, Timbalan Dekan dan Pengarah Tindakan Sosial Global di SWC, berkata: “Setiap usaha harus dilakukan untuk membebaskan warga Israel yang tidak bersalah ditawan oleh Hamas. Walaupun Kesatuan Eropah berbincang mengenai “penangguhan kemanusiaan”, Jerman dan Austria harus bekerja untuk meningkatkan sokongan kepada Israel dengan segera memberikan kerakyatan berganda.”

Pusat Wiesenthal, yang dinamakan sempena pemburu Nazi terkenal Simon Wiesenthal, menulis bahawa kumpulan pengganas Hamas “mengumumkan mereka akan berurusan secara berasingan dengan warga Israel yang mempunyai kerakyatan berganda.”

Yigal Carmon, Presiden dan Pengasas Institut Penyelidikan Media Timur Tengah berpangkalan di Washington, D.C. berkata kepada Digital berhubung Austria dan Jerman, “Mereka harus melakukan apa yang dilakukan Raoul Wallenberg dan orang lain semasa Perang Dunia Kedua. Kini ialah masa kerajaan harus menjadi Wallenberg dan menyelamatkan Yahudi kerana Hamas mengatakan mereka hanya akan membebaskan tebusan dengan kerakyatan berganda.”

Wallenberg adalah diplomat Sweden yang menyelamatkan nyawa sekurang-kurangnya 20,000 Yahudi Hungary semasa Holocaust dengan memberikan “pasport perlindungan” kepada Yahudi yang dikenalpasti sebagai rakyat Sweden yang akan dikembalikan.

Terdapat precedent lebih terkini untuk memberikan kerakyatan kecemasan kepada tebusan. Pada 2018, Sweden memberikan kerakyatan kepada tebusan Iran Ahmadreza Djalali, seorang doktor perubatan dan pensyarah di Institut Karolinska di Stockholm. Beliau ditahan pada 2016 di Iran dan kemudian disabit atas tuduhan pengintipan, dalam apa yang secara meluas dianggap sebagai perbicaraan pameran.

Apabila ditanya mengenai permintaan dari ADL, Wiesenthal dan Carmon, Kementerian Luar Austria memberitahu Digital kerajaannya memahami “hasrat untuk membantu tebusan yang dipegang di Jalur Gaza. Undang-undang Austria tidak menyediakan kemungkinan memberikan kerakyatan kepada warga asing tanpa kaitan dengan Austria. Undang-undang Austria tidak unik dalam hal ini.”

Kementerian itu menambah, “Austria berdiri penuh solidariti dengan Israel dalam perjuangannya menentang pertubuhan pengganas Hamas yang menyerang Israel dengan kekejaman tanpa precedent. Hamas kini menggunakan tebusan, termasuk warga Austria-Israel berkewarganegaraan berganda, serta penduduk awam Palestin sebagai perisai manusia.”

Menteri Luar Jerman Annalena Baerbock dan Duta Besar Persekutuan Persekutuan di Israel, Steffen Seibert tidak segera menjawab pertanyaan akhbar Digital.

Keluarga tebusan Jerman Jamshid Sharmahd, yang didefinisikan sebagai warga AS di bawah Akta Levinson, menurut peguam keluarga, kerana tempat kediamannya di California, telah mengkritik dengan ketara pentadbiran Biden dan Kementerian Luar Jerman kerana meninggalkannya.

Akta Levinson mendefinisikan “warga negara Amerika Syarikat” sebagai “penduduk tetap yang sah dengan ikatan yang signifikan dengan Amerika Syarikat.” Menurut Jabatan Negara, definisi itu diterapkan kepada warga negara bukan AS.

Kerajaan Jerman di bawah Kanselor Olaf Scholz menyatakan berdiri bersama Israel dan mendakwa bahawa, sejak 2008, keselamatan Israel adalah Staatsr√§son (raison d’etre)nya. Bagi banyak pemerhati berpengalaman hubungan Jerman-Israel, ujian litmus untuk janji Berlin kepada keselamatan negara Yahudi itu ialah perang semasa yang disokong Iran terhadap Hamas di Israel.

Perkhidmatan Berita Tazpit Israel (TPS) melaporkan pada Isnin, “Kementerian Luar Israel mengumumkan telah mengesahkan kematian Shani Louk, warga negara Jerman-Israel berusia 23 tahun yang ditawan oleh pengganas Hamas dari festival muzik semasa serangan teroris kumpulan itu pada 7 Oktober terhadap selatan Israel.”

TPS selanjutnya melaporkan bahawa Scholz mengecam pembunuhannya. “Berita kematian Shani Louk adalah mengerikan. Seperti banyak orang lain, beliau dibunuh dengan kejam. Ini menunjukkan kekejaman penuh di sebalik serangan Hamas – yang perlu dipertanggungjawabkan. Ini adalah pengganasan, dan Israel berhak mempertahankan diri.”

Pada Jumaat, Jerman menghadapi kritikan kerana mengundi untuk resolusi PBB yang didakwa anti-Israel. Resolusi itu menyeru gencatan senjata serta merta yang akan, menurut Israel dan pakar tentera, menghentikan usaha Israel untuk menghapuskan pergerakan pengganas Hamas di Jalur Gaza.

Austria mengundi bersama Amerika Syarikat menentang resolusi itu, yang tidak menamakan pengganasan Hamas.

Israel telah menyeru negara-negara Eropah, termasuk Jerman dan UK, untuk memberikan sanksi terhadap Pasukan Pengawal Revolusi Islam (IRGC) Iran. Permohonan itu sehingga kini tidak diabaikan. Pentadbiran Trump mengklasifikasikan IRGC sebagai pertubuhan pengganas antarabangsa pada 2019. Digital melaporkan bahawa bekas Jeneral IRGC Qassem Soleimani meletakkan asas untuk pembunuhan beramai-ramai 1,400 orang pada 7 Oktober.