(SeaPRwire) –   Seorang artis Rusia yang menggantikan harga label kedai runcit dengan mesej meminta supaya berakhirnya perang Rusia di Ukraine telah dipenjara selama tujuh tahun pada Khamis kerana secara sengaja menyebarkan maklumat palsu tentang .

Mahkamah di Saint Petersburg telah mengeluarkan keputusan beberapa jam selepas artis berusia 33 tahun, Alexandra Skochilenko, telah membuat kenyataan terakhir kepada hakim, meminta hakim yang mempengerusikan untuk menggunakan kebijaksanaan dan belas kasihan dan membebaskannya.

Skochilenko telah dilarang menggunakan internet selama tiga tahun selepas hukuman penjara tujuh tahun. Pembela negara telah meminta supaya dia dipenjara selama lapan tahun.

Penyokongnya telah berulang kali berteriak “Malu, Malu!” selepas keputusan apabila Skochilenko tersenyum sambil membuat bentuk hati dengan tangannya ketika berdiri di kandang mahkamah yang dikelilingi oleh pegawai polis.

Artis itu, yang telah menghabiskan lebih daripada setahun setengah di penjara, telah mengakui menggantikan label harga di kedai runcit pada 31 Mac 2022, dengan kepingan kertas mendesak supaya berakhirnya perang dan mengkritik pihak berkuasa.

Tetapi dia telah menafikan tuduhan rasmi menyebarkan maklumat palsu tentang tentera.

Pengkritik mengatakan kes ini adalah sebahagian daripada serangan terhadap sesiapa sahaja yang bersuara menentang “operasi ketenteraan khas” Rusia, yang telah menyebabkan hampir 20,000 penangkapan dan lebih 800 kes jenayah.

Selepas menghantar tentera ke Ukraine awal tahun lalu, Rusia telah mengukuhkan undang-undangnya terhadap pembangkang untuk cuba menyekat pengkritik kerana ia memperjuangkan apa yang Rusia gambarkan sebagai perjuangan eksistensial dengan Barat.

Dalam kenyataan terakhirnya, Skochilenko telah memberitahu hakim bahawa dia adalah seorang penentang keganasan yang menghargai nyawa manusia lebih daripada segala-galanya.

“Apapun keputusan anda ambil, anda akan tercatat dalam sejarah,” kata Skochilenko kepada hakim, mengikut rakaman ucapannya yang dibuat oleh penyokong.

“Anda boleh menunjukkan bagaimana menyelesaikan konflik dengan bantuan perkataan dan belas kasihan.”

Peguam Skochilenko telah memberitahu mahkamah bahawa kliennya tidak melakukan sebarang jenayah dan tidak akan terselamat di penjara kerana penyakit keladi, ketidaktoleranan yang teruk terhadap gluten. Amnesty International telah mengisytiharkan dia sebagai “banduan kebebasan”.

Skochilenko juga telah menyampaikan ucapan kepada pembela negara yang meminta hukuman penjara panjang untuknya semasa kenyataan terakhirnya.

“Apa yang anda akan ceritakan kepada anak-anak anda? Bahawa pada suatu hari anda mengurung artis yang sakit serius dan dicintai kerana lima keping kertas?” katanya.

“Saya tidak takut, dan mungkin itulah sebab tepat kerajaan saya begitu takut kepada saya, dan mengurung saya seperti haiwan paling berbahaya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )