House Speaker Mike-Johnson-survives-motion-to-oust-him

(SeaPRwire) –   Wakil Rakyat Amerika Syarikat, Marjorie Taylor Greene, menerima kecaman pada hari Rabu selepas beliau berkongsi rakaman temu bual seorang pelakon drag berpangkalan di Austin yang menyatakan bahawa wanita dan kanak-kanak perlu dilindungi daripada “lelaki yang berpura-pura menjadi wanita.” Masalahnya — pelakon itu, Bridgette Bandit, dilahirkan sebagai wanita.

Bandit, yang sering membuat persembahan sebagai , dipaparkan di CNN pada Selasa pagi kerana usaha aktivismenya di Washington D.C., di mana beliau menghabiskan hari melobi ahli-ahli Kongres Demokrat dan Republikan untuk perlindungan yang lebih baik bagi artis drag. Beliau disertai oleh artis drag lain, termasuk bekas pelajar RuPaul’s Drag Race, Jiggly Caliente dan Joey Jay, untuk “Hari Lobi Drag” bagi melobi Akta Kesamarataan dan Rang Undang-undang Hak Transgender.

Dalam temu bual video dengan Bandit mengenai Hari Lobi Drag, Sara Sinder dari CNN menunjukkan klip bekas Presiden Donald Trump minggu lalu pada acara kempen di Milwaukee, Wisconsin, di mana beliau menyatakan bahawa jika terpilih, beliau akan menandatangani perintah eksekutif untuk memotong pembiayaan “mana-mana sekolah yang menolak teori kaum kritikal, transgender…ke atas kehidupan anak-anak kita,” juga membincangkan “kegilaan transgender.”

Bandit menjawab dengan bagaimana beliau tidak merasa selamat dalam pakaian drag di bandar halamannya di Austin, dan betapa “mengerikannya” untuk melihat retorik ini dari Trump dan ahli-ahli Kongres lain. Greene menyiarkan video itu di X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, dan mengulas dengan rasa jijiknya.

“Tidak, yang menakutkan ialah lelaki yang berpura-pura menjadi wanita membaca buku-buku kultus gender yang penuh dusta kepada anak-anak kita, menari secara provokatif hampir telanjang di ruang awam, dan mengambil alih bilik mandi, sukan, dan ruang peribadi kita,” katanya. “Wanita dan kanak-kanak perlu dilindungi daripada mereka.”

Bandit membalas dengan mengatakan kepada wakil Georgia itu bahawa dia, sebenarnya, dilahirkan sebagai wanita.

“Anda hanya membuktikan bahawa jantina dibina secara sosial dan tidak tahu apa yang anda bicarakan dan mengapa anda tidak sepatutnya campur tangan dalam kehidupan kami,” katanya.

Siaran itu telah menjadi viral, dengan lebih daripada 4 juta tontonan, dan siaran X Greene kini disertai dengan nota konteks: “Orang dalam klip itu, Brigitte, adalah seorang wanita dan dilahirkan sebagai wanita. Memanggilnya seorang lelaki adalah tidak benar secara fakta,” disertai dengan artikel Texas Monthly yang menampilkan Bandit secara meluas.

“Saya melihat ciapan yang dia siarkan ketika saya hendak terbang keluar dari D.C. dan saya tahu ini adalah sesuatu yang perlu saya alamatkan kerana saya baru bercakap dengan CNN tentang bagaimana ahli-ahli Kongres menggunakan maklumat yang salah untuk menolak idea-idea anti-LGBTQ,” Bandit memberitahu TIME. “Setiap kali saya berpeluang, saya cuba menegur orang atasnya.”

Bandit tidak menjangkakan ciapan itu akan menjadi viral seperti ini, tetapi apabila dia mendarat semula di Austin, dia membuka telefonnya kepada ribut komen. Ada yang mengucapkan terima kasih kepada Bandit atas ciapannya, dan ada yang mengejek Greene, dan mengingati

Bandit telah menjadi aktivis drag selama bertahun-tahun. Pada Ogos 2023, beliau memberikan keterangan di hadapan Hakim Daerah AS, David Hittner, menentang Texas , yang cuba mengehadkan persembahan termasuk drag. Hittner akhirnya mendapati bahawa “secara tidak sah melanggar Amandemen Pertama dan menyejukkan kebebasan bersuara.” 

Bandit mengatakan bahawa komen Greene hanya menunjukkan kejahilan ahli-ahli Kongres yang ingin mengehadkan drag.

“Saya rasa ini menunjukkan bagaimana Parti Republikan menggunakan orang-orang queer sebagai kambing hitam,” katanya.“Jika Marjorie Taylor Greene benar-benar peduli tentang isu-isu wanita, dia akan berhenti bercakap tentang drag queens dan mula bercakap tentang isu-isu sebenar,” katanya.

Greene belum menjawab permintaan TIME untuk komen mengenai insiden itu.

Dapatkan makluman tentang berita utama yang paling penting

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.