Seorang artis Denmark telah diarahkan untuk membayar balik kepada sebuah muzium selepas melarikan diri dengan wangnya setelah diberi tugas untuk mencipta sekeping karya seni tetapi sebaliknya menyerahkan dua kanvas kosong bertajuk “Ambil Wang dan Lari.”

Pada tahun 2021, Jens Haaning telah diberikan bersamaan dengan hampir $84,000 dalam kroner Denmark dan wang kertas euro oleh Kunsten Museum of Modern Art di Aalborg.

Beliau kini telah diarahkan untuk membayar semula sekitar $70,600 dan tambahan $11,000 dalam yuran mahkamah.

“Saya terkejut, tetapi pada masa yang sama ia adalah tepat apa yang saya bayangkan,” kata Haaning kepada penyiar awam Denmark DR pada hari Isnin.

Untuk pameran mereka mengenai syarat-syarat buruh dan wang, bertajuk “Work It Out,” muzium itu telah melantik Haaning untuk mencipta semula dua karyanya yang terdahulu, yang menampilkan wang kertas yang dilekatkan pada kanvas yang mewakili purata gaji tahunan di Denmark dan Austria. Selain meminjamkan nota kepadanya, muzium itu juga membayar $3,900 kepadanya untuk kerja itu.

Apabila muzium menerima karya seni yang siap, mereka kosong.

“Karya seni itu adalah bahawa saya telah mengambil wang itu,” kata Haaning kepada DR pada masa itu. “Saya menggalakkan orang lain yang mempunyai syarat kerja yang sama menyedihkan seperti saya untuk melakukan perkara yang sama. Jika mereka diminta untuk memberi wang untuk pergi bekerja, maka ambil wang itu dan lari.”

Muzium berkata Haaning melanggar perjanjian tentang bagaimana untuk menggunakan wang itu. Artis itu membantah tuduhan itu.

“Ia bukan kecurian, ia adalah pelanggaran kontrak, dan pelanggaran kontrak adalah sebahagian daripada karya,” katanya pada masa itu.