Armenia mengumumkan pada hari Rabu bahawa angkatan tentera mereka akan mengadakan latihan tentera pada bulan ini dengan Amerika Syarikat ketika ketegangan meningkat dengan sekutu lama Rusia.

Kementerian Pertahanan Armenia berkata latihan yang bermula pada hari Isnin bertujuan untuk mempersiapkan unit untuk operasi pengaman antarabangsa.

Tentera Darat Amerika Syarikat Eropah dan Afrika Command berkata dalam satu kenyataan pada hari Khamis bahawa kira-kira 85 tentera Amerika Syarikat akan mengambil bahagian dalam latihan bersama kira-kira 175 tentera Armenia.

“Berkenaan dengan latihan itu, sudah pasti berita itu menimbulkan kebimbangan, terutama dalam keadaan hari ini,” kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov selepas pengumuman itu.

Latihan itu akan diadakan di Kawasan Latihan Zar dan Armavir berhampiran Yerevan dan berlangsung sehingga 20 September, kata AS.

Kolonel Martin O’Donnell, jurucakap perintah AS, berkata latihan itu “adalah peluang penting bagi tentera kita dari dua negara kita untuk membina hubungan baru di peringkat taktikal dan untuk meningkatkan interoperabiliti untuk operasi pengaman.”

Tentera AS termasuk tentera dari Briged 1, 101st Airborne Division dan tentera dari Kansas National Guard.

Unit Pengawal Negara Kansas itu telah mempunyai perkongsian negara dengan Armenia sejak 2003.

Armenia tanpa pesisir mempunyai hubungan ketenteraan yang rapat dengan Rusia, termasuk menempatkan pangkalan tentera Rusia dan mengambil bahagian dalam perikatan Collective Security Treaty Organization yang diketuai Moscow.

Walau bagaimanapun, Armenia semakin kecewa dengan Rusia sejak perang 2020 dengan Azerbaijan. Gencatan senjata yang mengakhiri perang itu menyeru pasukan pengaman Rusia untuk memastikan laluan di jalan yang menghubungkan Armenia ke enklaf etnik Armenia Nagorno-Karabakh di Azerbaijan.

Tetapi Azerbaijan telah menyekat jalan itu, yang disebut Koridor Lachin, sejak akhir Disember dan Armenia berulang kali mengadu bahawa pengaman keamanan Rusia tidak melakukan apa-apa untuk membukanya. Sekatan jalan itu telah membawa kepada kekurangan makanan yang signifikan di Nagorno-Karabakh.

Armenia tahun ini enggan membenarkan latihan CSTO di wilayahnya dan ia enggan menghantar tentera ke latihan blok semasa di Belarus.