(SeaPRwire) –   Orang ramai di seluruh dunia bersiap untuk yang akan melintasi Mexico, Amerika Syarikat dan Kanada pada 8 April. 

Ramai yang ditetapkan untuk melakukan perjalanan ke bandar-bandar di sepanjang laluan gerhana matahari penuh antara Texas dan Maine; yang lainnya membaca dan berusaha untuk memahami lebih lanjut mengenai peristiwa angkasa yang tidak akan dilihat lagi dari pesisir ke pesisir selama lebih dari 20 tahun. 

Ada aplikasi yang dapat membantu.

Sementara beberapa organisasi seperti telah menyusun panduan yang berguna untuk melihat gerhana dan belajar lebih banyak tentangnya, yang lain telah mengembangkan aplikasi seluler untuk mengumpulkan semua informasi dan alat bersama-sama di satu tempat. 

Berikut adalah aplikasi gerhana terbaik yang diuji oleh TIME.

Aplikasi Gerhana

Aplikasi Gerhana mempunyai reka bentuk yang minimalis dan ramping, dan membolehkan pengguna untuk melihat berapa lama dan bila lokasi tertentu akan mengalami gerhana matahari penuh. Tetapi perkara paling hebat mengenai Aplikasi Gerhana adalah bahawa setelah memilih komuniti, pengguna dapat melihat peristiwa yang terjadi di kawasan itu di sekitar gerhana matahari. 

Sebagai contoh, mereka yang melihat gerhana matahari dari Burlington, Vermont, dapat menghadiri “Gerhana Matahari Penuh di Hearth”, acara yang dihoskan oleh Burlington Hearth & Brewery, di mana IPA Hitam istimewa—”Path of Totality”—diseduh untuk sambutan.

Aplikasi ini boleh dimuat turun secara percuma, tetapi dengan membayar $ 3 untuk versi pro pengguna akan membuka kunci ramalan awan dan undur yang dipandu yang membolehkan mereka mengetahui dengan tepat kapan fenomena gerhana yang berbeda akan bermula di lokasi mereka. Aplikasi Gerhana tersedia di Apple App Store dan Google Play Store.

Totaliti

Ciri utama Totaliti adalah peta bagus yang memaparkan jalur gerhana. Pengguna dapat berkongsi lokasi mereka sendiri dan melihat betapa lengkapnya gerhana dari tempat mereka berada dan pada waktu berapa ia akan bermula, atau mencari titik terdekat di trek gerhana total dari lokasi mereka.

Selain itu, ia mempunyai sumber untuk mempelajari lebih lanjut mengenai gerhana—bagaimana melihatnya dengan selamat, apa ada, dan senarai aktiviti kelas yang berkaitan dengan gerhana. Totaliti percuma, dan tersedia di Apple App Store dan Google Play Store.

OneEclipse

OneEclipse, yang mempunyai reka bentuk sekolah lama, mempunyai peta yang membolehkan pengguna memahami seperti apa gerhana itu dari lokasi mereka, walaupun ia tidak mempunyai ciri berasaskan peta lain yang dimiliki oleh Totaliti. Ia mempunyai panduan tontonan dan keselamatan yang ringkas, maklumat mengenai bagaimana mengitar semula , dan menawarkan pengguna cara untuk berkongsi cerita gerhana mereka dengan Astronomers Without Borders, sebuah pertubuhan bukan untung yang menjalankan program berkaitan astronomi.

OneEclipse berharga $ 1.99, separuh daripadanya disumbangkan kepada Astronomers Without Borders. Ia tersedia di Apple App Store dan Google Play Store.

Gerhana Matahari Total

Gerhana Matahari Total pada dasarnya adalah kumpulan pautan berguna ke kandungan di laman web Exploratorium, sebuah muzium sains, teknologi, dan seni di San Francisco, California. Walaupun kandungannya—yang merangkumi nasihat keselamatan, petua menonton, dan pendidikan gerhana—berguna, fakta bahawa pengguna mesti meninggalkan aplikasi untuk mengaksesnya bermaksud bahawa pengalamannya agak janggal. Gerhana Matahari Total adalah percuma, dan tersedia di Apple App Store dan Google Play Store.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.