(SeaPRwire) –   Ancaman nuklear telah muncul semula di pentas dunia. Sering kali, Vladimir Putin mengugut Barat bahawa Rusia bersedia untuk “senjata”. “Kita mempunyai senjata untuk digunakan,” kata Putin. Korea Utara mengugut Amerika Syarikat dengan “hasrat jahat untuk memulakan perang nuklear.” Terkait dengan retorik yang meningkat, satu objek fizikal berdiri sendirian – beg kecemasan presiden, juga dikenali sebagai Nuclear Football.

Beg kulit berisi ini sentiasa bersama presiden pada bila-bila masa, dibawa oleh pembantu tentera, dan tidak lebih jauh daripada satu lengan. Ia merupakan pengingat ikonik kuasa tertinggi dan misteri negara. “Sistem arahan dan kawalan presidenal yang digunakan untuk memastikan kawalan presiden terhadap keputusan penggunaan nuklear,” sejarawan William Burr menulis tentang Football. Butiran yang terdapat di dalam beg kecemasan presiden mengesahkan identiti beliau dan menghubungkannya, sebagai pemerintah tentera, kepada Pusat Arahan Tentera Kebangsaan, sebuah bunker nuklear terletak di bawah Pentagon.

Juga di dalam Football adalah Buku Hitam. Set dokumen misteri ini, disingkatkan daripada rancangan operasi nuklear yang lebih besar untuk peperangan nuklear, memberikan pemerintah agung pilihan serangan nuklear sekiranya dasar memerlukan presiden perlu bertindak. Ini termasuk sasaran yang perlu diserang, sistem penghantaran yang perlu digunakan, dan masa tindakan. “Ia dipanggil Buku Hitam kerana ia melibatkan banyak kematian,” kata Dr. Glen McDuff, seorang jurutera senjata nuklear yang pernah berkhidmat sebagai sejarawan muzium sulit di Makmal Kebangsaan Los Alamos di New Mexico.

Football sentiasa bersama presiden pada bila-bila masa. Gambar awam pertama Football ialah dari Mei 1963, di Kompleks Keluarga Kennedy di Hyannis Port, Massachusetts. Ia boleh dilihat berayun dari tangan pembantu tentera ketika beliau berjalan terus di belakang presiden. Football menemani Presiden Regan ke Red Square di Moscow, pada 1988. Ketika Presiden George H.W. Bush berjoging, pembantu tentera beliau – juga memakai seluar pendek dan kasut sukan – boleh dilihat hanya beberapa langkah di belakang, membawa beg ikonik itu di tangan kiri beliau.

Football sentiasa berada dalam beberapa kaki daripada presiden Amerika Syarikat. Sekali, ketika Presiden Clinton melawat Syria, pengendali Presiden Hafez al-Assad cuba menghalang pembantu tentera Clinton daripada menaiki lif bersamanya. “Kami tidak dapat membenarkan perkara itu berlaku, dan tidak membenarkannya,” bekas pengarah Eksekutif Perkhidmatan Rahsia Amerika Syarikat Lewis Merletti berkata. Merletti merupakan ejen khas yang bertanggungjawab terhadap pasukan Presiden Clinton pada masa itu. “Football mesti sentiasa bersama presiden,” katanya. “Tiada pengecualian.” Bagaimana Football datang untuk wujud telah lama diliputi misteri. “Asal-usulnya kekal sulit,” wartawan Michael Dobbs menulis dalam pada 2014. Dan hanya beberapa bulan lalu, Makmal Kebangsaan Los Alamos akhirnya mengklasifikasikan semula kisah asal Football. Beginilah kisahnya.

Pada suatu hari pada Disember 1959, kumpulan kecil pegawai dari Jawatankuasa Bersama untuk Tenaga Atom melawat pangkalan NATO di Eropah untuk memeriksa protokol senjata bom nuklear kawalan bersama. Juruterbang tentera udara NATO yang berpangkalan di situ terbang pesawat pejuang F84F Republik pertama Tentera Udara Amerika Syarikat yang direka bentuk untuk membawa bom nuklear. Operasi Tindakan Balasan telah berkuatkuasa, anak kapal udara dilatih dan bersedia untuk menyerang sasaran yang telah ditentukan di dalam Soviet Union dalam masa kurang daripada lima belas minit dari panggilan untuk peperangan nuklear. Salah seorang lelaki dalam lawatan ini ialah Harold Agnew, seorang saintis Los Alamos dengan sejarah unik.

Agnew merupakan salah seorang daripada tiga ahli fizik yang ditugaskan untuk terbang dalam misi pengeboman Hiroshima sebagai pemerhati saintifik. Beliau membawa kamera filem dan mengambil rakaman filem tunggal yang wujud mengenai pengeboman atom Hiroshima, dilihat dari udara. Kini, pada 1959, Agnew berada di Los Alamos menyelia ujian senjata termonuklear; kemudian beliau menjadi pengarah makmal itu. Semasa lawatan ke pangkalan NATO, Agnew melihat sesuatu yang membuatkan beliau bimbang. “Saya menyaksikan empat kapal terbang F84F … berdiri di hujung landasan, setiap satu membawa dua bom graviti MK 7 [nuklear],” beliau menulis dalam dokumen yang diklasifikasikan semula pada 2023. Apa yang ini bermakna ialah “penjagaan MK 7s adalah di bawah mata yang teliti seorang askar tentera darat Amerika Syarikat muda bersenjatakan raifal M1 dengan 8 butir peluru.” Agnew memberitahu rakan sekerjanya: “Satu-satunya perlindungan terhadap penggunaan tidak dibenarkan bom atom ialah askar tunggal ini dikelilingi oleh bilangan besar tentera asing di wilayah asing dengan beribu-ribu tentera Soviet hanya beberapa batu jauh.”

Di Amerika Syarikat, Agnew menghubungi jurutera projek di Makmal Sandia bernama Don Cotter dan meminta “jika kita boleh memasukkan ‘kunci’ elektronik ke dalam litar pengaktifan yang boleh mencegah sesiapa sahaja daripada mengaktifkan MK 7.” Cotter memulakan kerja. Beliau menyusun demonstrasi peranti, kunci dan suis berkod yang berfungsi seperti berikut: “[s]uatu kod tiga digit akan dimasukkan, suis akan dipusingkan, lampu hijau padam, dan lampu merah menyala menunjukkan litar pengaktifan hidup.”

Presiden Trump Berucap Di Ibu Pejabat CIA

Agnew dan Cotter pergi ke Washington, D.C., untuk mempamerkan peranti kunci ini – pertama kepada Jawatankuasa Bersama untuk Tenaga Atom, kemudian kepada penasihat sains presiden dan akhirnya kepada presiden itu sendiri. “Kami mempersembahkannya kepada Presiden Kennedy, yang memerintahkan ia dilaksanakan,” kenang Agnew. Tentera menentang. Orang yang mengetuai senjata nuklear pada masa itu, Jeneral Alfred D. Starbird, menentang idea itu. Glen McDuff, yang menulis (bersama Agnew) kertas yang kini diklasifikasikan semula mengenai subjek itu, meringkaskan kebimbangan dokumen Jeneral. “Bagaimana juruterbang, Amerika Syarikat atau asing, di suatu tempat di dunia, akan mendapatkan kod daripada Presiden Amerika Syarikat untuk mengaktifkan senjata nuklear sebelum ditawan oleh bilangan Soviet yang jauh lebih besar?” Bagi tentera Amerika Syarikat, isu peranti kunci itu membuka kotak Pandora. McDuff menerangkan, “Jika bom graviti dikodkan, mengapa tidak semua senjata nuklear termasuk kepala peledak peluru berpandu, letupan atom, kapal selam, semuanya.” Presiden memutuskan mereka perlu.

Jawapannya datang dalam penciptaan Football, beg kecemasan presiden. Tetapi bagaimana dengan rancangan peperangan nuklear di dalamnya? Dan bagaimana dengan Buku Hitam? Walaupun kini kelihatan mengejutkan, sehingga 1960, beberapa cabang tentera Amerika Syarikat mempunyai rancangan peperangan nuklear tersendiri. Apa ini bermakna ialah bahawa ketua tentera Tentera Darat, Tentera Laut dan Tentera Udara masing-masing mempunyai kuasa terhadap stok senjata nuklear yang ditetapkan – termasuk sistem penghantaran untuk senjata tersebut dan senarai sasaran untuk diserang – untuk digunakan atas budi bicara mereka sendiri sekiranya peperangan nuklear berlaku. Apabila Setiausaha Pertahanan masuk Robert McNamara mengetahui mengenai pelbagai rancangan nuklear berkompetisi ini, beliau memerintahkan penyepaduan mereka ke dalam satu rancangan tunggal. Inilah cara Rancangan Bersepadu Operasi Tunggal, atau SIOP, mendapat namanya.

Bermula pada Disember 1960, buat kali pertama dalam zaman nuklear, SIOP memberikan kawalan terhadap arsenal nuklear Amerika Syarikat kepada presiden, bukan tentera. Peranti Kunci Tindakan Diluluskan, atau PAL, yang direka bentuk oleh Agnew dan Cotter menjadi sebahagian penting daripada sistem baru ini. Hanya dengan penciptaan Football presiden akan datang arahan untuk melancarkan senjata nuklear – dan keupayaan untuk secara fizikal mengaktifkannya – daripada presiden sahaja.

Sepanjang tahun, nama untuk rancangan peperangan nuklear telah berubah. Apa yang bermula sebagai Rancangan Bersepadu Operasi Tunggal kini dikenali sebagai Rancangan Operasi, atau OPLAN. Untuk Projek Maklumat Nuklear, bekerjasama dengan Ahli Sains Persekutuan, pengarah projek Hans Kristensen dan penyelidik kanan Matt Korda telah mengenal pasti Rancangan Operasi semasa sebagai OPLAN 8010-12. Ia terdiri daripada “satu set rancangan” yang ditujukan terhadap empat lawan yang dikenal pasti: Rusia, China, Korea Utara, dan Iran,” menulis pengarang. Rancangan Operasi untuk peperangan nuklear merupakan satu set dokumen yang besar dan rumit, terlalu besar untuk dibawa dalam Football. Dipadatkan ke saiz lebih mudah dibawa, rancangan menjadi pilihan serangan nuklear seperti yang dinyatakan dalam Buku Hitam.

Bilangan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.