(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) — Pentadbiran Penguatkuasaan Dadah Amerika Syarikat (DEA) sedang bergerak ke arah mengklasifikasikan semula ganja sebagai dadah kurang berbahaya. Cadangan Kementerian Keadilan akan mengiktiraf kegunaan perubatan ganja, tetapi tidak akan menghalalkannya untuk penggunaan rekreasi.

Cadangan itu akan memindahkan ganja daripada kumpulan “Jadual I” kepada kumpulan “Jadual III” yang kurang ketat peraturannya.

Jadi apa maksudnya, dan apakah implikasinya?

Apa yang sebenarnya berubah? Apa yang akan berlaku seterusnya?

Secara teknikal, tiada apa-apa yang berubah lagi. Cadangan itu perlu ditinjau oleh Pejabat Pengurusan dan Bajet Putih, dan kemudian melalui tempoh komen awam dan tinjauan daripada hakim pentadbiran, proses yang mungkin memakan masa.

Namun, perubahan ini dianggap “meletakkan paradigma” dan ia sangat menggalakkan,” kata Vince Sliwoski, seorang peguam ganja dan psikedelik di Portland, Oregon yang menjalankan blog undang-undang terkenal mengenai topik-topik tersebut, kepada Agensi Berita Associated Press ketika Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Kemanusiaan Amerika Syarikat mengesyorkan perubahan itu.

“Saya tidak dapat menekankan betapa berita besarnya ini,” katanya.

Ia datang selepas Presiden Joe Biden meminta kedua-dua HHS dan peguam agung, yang menyelia DEA, tahun lepas untuk meninjau semula bagaimana ganja diklasifikasikan. Jadual I meletakkannya setaraf, secara undang-undang, dengan heroin, LSD, quaaludes dan ekstasi, antara lain.

Biden, seorang Demokrat, menyokong penghalalan ganja perubatan untuk digunakan “di mana sesuai, selaras dengan bukti perubatan dan saintifik,” kata setiausaha akhbar Putih Rumah, Karine Jean-Pierre pada Khamis.

Jika ganja diklasifikasikan semula, adakah ia akan menghalalkan ganja rekreasi di seluruh negara?

Tidak. Dadah Jadual III – yang termasuk ketamin, steroid anabolik dan beberapa campuran asetaminofen-kodein – masih dadah terkawal.

Mereka tertakluk pada pelbagai peraturan yang membenarkan beberapa penggunaan perubatan, dan untuk pendakwaan jenayah persekutuan oleh sesiapa yang mengedar dadah tanpa kebenaran.

Tiada perubahan dijangka kepada program ganja perubatan yang kini diluluskan di 38 negeri atau pasaran ganja rekreasi sah di 23 negeri, tetapi sangat tidak mungkin mereka akan memenuhi keperluan pengeluaran, penyimpanan rekod, menetapkan dan lain-lain peraturan untuk dadah Jadual III persekutuan.

Tidak banyak pendakwaan persekutuan hanya untuk mempunyai ganja dalam tahun-tahun kebelakangan ini, walaupun di bawah status Jadual I ganja, tetapi pengklasifikasian semula tidak akan memberi kesan segera kepada orang yang sudah berada dalam sistem kehakiman.

“Secara mudah, langkah ini dari Jadual I ke Jadual III tidak akan mengeluarkan orang daripada penjara,” kata David Culver, naib presiden kanan hal ehwal awam Majlis Ganja AS.

Tetapi pengklasifikasian semula itu sendiri akan memberi beberapa kesan, terutamanya kepada penyelidikan dan cukai perniagaan ganja.

Apa yang bermakna untuk penyelidikan?

Kerana ganja berada dalam Jadual I, sangat sukar untuk menjalankan kajian klinikal yang dibenarkan yang melibatkan mengadministrasikan dadah itu. Ini telah mewujudkan semacam Catch-22: panggilan untuk lebih penyelidikan, tetapi halangan untuk melakukannya. (Ahli sains kadang kala bergantung kepada laporan sendiri pengguna ganja tentang penggunaan ganja mereka.)

Dadah Jadual III lebih mudah dikaji, walaupun pengklasifikasian semula tidak akan segera membatalkan semua halangan untuk kajian.

“Ia akan menjadi sangat bingung untuk waktu yang lama,” kata Ziva Cooper, pengarah Pusat Ganja dan Kanabinoid UCLA. “Bilamana debu telah bersetel, saya tidak tahu berapa tahun dari sekarang, penyelidikan akan menjadi lebih mudah.”

Antara ketidakpastian: sama ada penyelidik akan dapat mengkaji ganja daripada pelesenan negeri dan bagaimana Pentadbiran Makanan dan Dadah Persekutuan mungkin mengawalselia itu.

Beberapa penyelidik optimis.

“Menurunkan jadual ke jadual 3 akan membuka pintu bagi kami untuk dapat menjalankan penyelidikan dengan subjek manusia dengan ganja,” kata Susan Ferguson, pengarah Institut Ketagihan, Dadah dan Alkohol Universiti Washington di Seattle.

Bagaimana dengan cukai (dan perbankan)?

Di bawah kod cukai persekutuan, perniagaan yang terlibat dalam “pengedaran” ganja atau mana-mana dadah Jadual I atau II lain tidak boleh mengurangkan sewa, gaji atau pelbagai perbelanjaan lain yang boleh ditolak oleh perniagaan lain. (Ya, sekurang-kurangnya beberapa perniagaan ganja, terutamanya yang diluluskan negeri, membayar cukai kepada kerajaan persekutuan, walaupun larangannya terhadap ganja.) Kumpulan industri mengatakan kadar cukai sering mencapai 70% atau lebih.

Peraturan pengurangan tidak terpakai kepada dadah Jadual III, jadi cadangan perubahan akan mengurangkan cukai syarikat ganja secara mendadak.

Mereka mengatakan ia akan membantu mengurangkan beban cukai dan membantu mereka bersaing dengan pesaing haram yang mengganggu pemegang lesen dan pegawai di tempat seperti New York.

“Anda akan memperkuatkan program berlesen negeri ini,” kata Adam Goers, eksekutif di raksasa ganja perubatan dan rekreasi Columbia Care. Beliau mengetuai gabungan pemain korporat dan lain-lain yang mendesak pengklasifikasian semula.

Ia juga bermakna lebih promosi dan iklan ganja jika kos itu boleh ditolak, menurut Beau Kilmer, pengarah bersama Pusat Dasar Dadah RAND.

Pengklasifikasian semula tidak akan terus memberi kesan masalah perbankan ganja yang lain: kesukaran mengakses bank, terutamanya pinjaman, kerana institusi yang diatur persekutuan berhati-hati dengan status undang-undang dadah itu. Industri itu telah memandang kepada langkah yang dipanggil Akta Perbankan Selamat. Ia berulang kali diluluskan Dewan Perwakilan tetapi tersekat di Senat.

Adakah terdapat pengkritik? Apa yang mereka katakan?

Memang ada, termasuk kumpulan anti-penghalalan kebangsaan Smart Approaches to Marijuana. Presiden Kevin Sabet, bekas pegawai dasar dadah pentadbiran Obama, berkata cadangan HHS “terbang di muka sains, berbau politik” dan memberi anggukan yang dikesali kepada industri “yang sangat mencari kesahan.”

Beberapa penyokong penghalalan mengatakan pengklasifikasian semula ganja terlalu beransur-ansur. Mereka mahu terus memberi tumpuan untuk mengeluarkannya sepenuhnya daripada senarai dadah terkawal, yang tidak termasuk item seperti alkohol atau tembakau (mereka diatur tetapi itu bukan sama).

Paul Armentano, timbalan pengarah National Organization for the Reform of Marijuana Laws, berkata bahawa hanya mengklasifikasikan semula ganja akan “mempertahankan keadaan sedia ada antara dasar negara dan persekutuan ganja.” Presiden Persatuan Perniagaan Ganja Minoriti Amerika, Kaliko Castille berkata pengklasifikasian semula hanya “menjenamakan semula larangan”, daripada memberi lampu hijau sepenuhnya kepada pemegang lesen negeri dan menutup sepenuhnya dekad penangkapan yang secara berlebihan menarik orang berkulit hitam.

___ Peltz dilaporkan dari New York. Penulis berita Associated Press Colleen Long di Washington dan Carla K. Johnson di Seattle menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.