(SeaPRwire) –   James Crumbley, bapa kepada seorang remaja 15 tahun yang menembak dan membunuh empat pelajar di Sekolah Tinggi Oxford di Michigan pada 2021, didapati bersalah atas pembunuhan tidak sengaja oleh juri Mahkamah County Oakland pada Khamis.

Crumbley dan isterinya Jennifer, yang juga didapati bersalah atas pembunuhan tidak sengaja bulan lepas, merupakan ibu bapa pertama yang didapati bersalah atas serangan senjata api besar-besaran yang dilakukan oleh anak mereka, dengan keputusan mereka memicu perdebatan mengenai tanggungjawab ibu bapa dalam jenayah yang dilakukan oleh anak-anak mereka. Setiap daripada mereka boleh menghadapi hukuman sehingga 15 tahun penjara.

“Ia sangat jarang bagi ibu bapa untuk diambil tanggungjawab apabila anak-anak mereka mempunyai akses kepada senjata api dan menyebabkan kerosakan,” kata Adam Winkler, profesor undang-undang di Universiti California, Los Angeles, dan penulis Gunfight: The Battle Over the Right to Bear Arms in America, kepada TIME.

Winkler menggambarkan keputusan Khamis sebagai “tidak mengejutkan tetapi masih mengejutkan”, dan menambah fakta kes Crumbley “luar biasa” jelas. “Kes ini mungkin tidak akan menetapkan precedent besar,” katanya, “kerana tidak akan banyak kes di mana fakta seburuk ini.”

James dan Jennifer Crumbley membeli pistol yang digunakan remaja Ethan dalam serangan November 2021 yang membunuh empat pelajar dan mencederakan tujuh orang. Ethan mengaku bersalah pada 2022 terhadap pelbagai tuduhan, termasuk empat tuduhan pembunuhan darjah pertama, dan kini menjalani hukuman seumur hidup tanpa kemungkinan pembebasan bersyarat.

Dalam perbicaraan berasingan, pendakwa mendakwa bahawa Crumbleys telah mengabaikan isyarat amaran mengenai kesihatan mental anak mereka dan telah lalai membenarkan anak mereka mempunyai senjata api.

Pendakwa menunjuk kepada nota Ethan yang menulis: “Saya tiada BANTUAN untuk masalah mental saya dan ia menyebabkan saya MEMPERGUNTUKAN F—ING SEKOLAH … Saya mahu bantuan tetapi ibu bapa saya tidak mendengar saya jadi saya tidak boleh dapat apa-apa bantuan.”

Pada pagi serangan itu, James dan Jennifer Crumbley hadir ke mesyuarat sekolah selepas guru Ethan mendapati lukisan yang dibuatnya mengenai senjata api dan gambar berdarah, tetapi mereka enggan membawa pulang anak mereka. Apabila remaja itu memulakan serangannya beberapa jam kemudian, James, yang bekerja sebagai pemandu DoorDash, tergesa-gesa pulang untuk mencari senjata api.

Peguam pertahanan James mendakwa bahawa tiada bukti bahawa lelaki 47 tahun itu enggan membantu Ethan dan bahawa “James tidak mengetahui anaknya mengalami masalah.”

Dalam kenyataan media kepada media, peguam Ven Johnson, yang mewakili keluarga mangsa, berkata bahawa keputusan Crumbleys “tidak akan memulihkan nyawa empat pelajar ini, tetapi ia mewakili satu lagi langkah ke arah memegang semua orang yang bertanggungjawab dipertanggungjawabkan di bawah undang-undang, yang merupakan keadilan bagi keluarga mangsa dan masyarakat Oxford.”

Walaupun masih belum diketahui sama ada sabitan pembunuhan tidak sengaja akan dibatalkan dalam tahun-tahun akan datang – pakar mengatakan rayuan dijangka untuk kes-kes disebabkan sifat tanpa presedennya – keputusan Crumbley menandakan tonggak utama dalam perdebatan mengenai tanggungjawab ibu bapa dalam mencegah penembak sekolah. Terdapat lebih daripada 1,500 serangan senjata api di sekolah di Amerika Syarikat sejak 1997, mengikut Pusat Penyelidikan Keganasan dan .

“Ia telah menunjukkan jalan baru, satu jenis perlakuan yang berbeza terhadap serangan sekolah dan pertanggungjawaban yang belum pernah dilihat sebelum ini,” kata Tim Carey, penasihat undang-undang dan dasar di Pusat Penyelesaian Kekerasan Senjata Api John Hopkins dalam podcast selepas sabitan Jennifer.

Pakar undang-undang bagaimanapun berpecah pandangan sama ada keputusan terkini boleh menangani keganasan senjata api di masa hadapan. Stephen J. Morse, profesor undang-undang dan psikiatri di Universiti Pennsylvania, memberitahu New York Times selepas sabitan Jennifer bulan lepas bahawa ia boleh menyebabkan mahkamah mencari “kambing hitam” dalam kes serupa. “Saya faham bahawa dia mungkin bukan ibu terbaik di dunia, tetapi ini bukanlah jenayah,” katanya.

Sementara itu, Winkler mengatakan bahawa beliau tidak fikir keputusan Crumbleys akan banyak memberi kesan kepada dasar senjata api di Amerika Syarikat, tetapi ia boleh memberi kesan kepada keganasan senjata api. “Politik kawalan senjata api begitu kuat sehingga ia akan mengambil banyak lebih daripada kes individu untuk mengubah arah kawalan senjata api hari ini,” kata Winkler, walaupun beliau menyatakan bahawa walaupun tiada undang-undang masa depan yang menjelaskan tanggungjawab, sabitan terkini masih boleh mempengaruhi tingkah laku dan sikap individu terhadap senjata api.

“Ia boleh menyebabkan lebih peguam pendakwaan membawa tuduhan terhadap ibu bapa apabila anak-anak mereka menggunakan senjata api. Dan itu boleh mempunyai kesan serupa dengan kawalan senjata api,” katanya. “Ia akan menggalakkan lebih ibu bapa menyimpan senjata jauh daripada tangan anak-anak mereka, mengambil penyimpanan selamat lebih serius, di mana ia tidak mengubah undang-undang mengenai kawalan senjata api tetapi mungkin mengubah cara orang di rumah mengawal senjata api mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.