Tentera Filipina dan Australia berbaris dalam formasi sementara helikopter marin V-22 Osprey US terbang di atas semasa latihan amfibia bersama Alon, latihan pendaratan amfibia yang diadakan di pangkalan tentera laut di bandar San Antonio di wilayah Zambales, utara Manila pada 25 Ogos 2023.

(SeaPRwire) –   Ketegangan antara dua negara adidaya ini semakin meningkat, negara-negara di rantau Asia Pasifik semakin dipaksa untuk menyokong Washington atau Beijing, dan kedua-dua pihak telah meningkatkan apa yang boleh dilihat sebagai persiapan untuk konflik berpotensi.

Di kalangan sekutu AS iaitu Australia, Jepun, Korea Selatan, Taiwan dan Filipina, jumlah belanjawan pertahanan meningkat kira-kira 7.4% daripada kira-kira $984 bilion ke lebih $1.05 trilion antara 2022 dan 2023. Filipina adalah satu-satunya negara yang mengurangkan belanjawan tentera pada 2023, walaupun negara Asia Tenggara itu telah meningkatkan kehadiran tentera dan meningkatkan strategi dalam tahun lepas menghadapi pertengkaran dengan China mengenai perebutan Kepulauan .

Peningkatan terbesar di kalangan sekutu serantau AS datang dari Taiwan, yang meningkatkan belanjawan pertahanannya kira-kira $3 bilion, atau 20%, berikutan ancaman .

“Secara umumnya dalam tempoh 10 tahun lalu di Asia, kita telah melihat perbelanjaan pertahanan meningkat selari dengan pertumbuhan ekonomi,” kata Fenella McGerty, felo senior untuk ekonomi pertahanan di IISS, semasa sidang media untuk laporan Military Balance 2024. “Tetapi beberapa tahun kebelakangan ini kita pasti melihat faktor strategik memainkan peranan, pengakuan bahawa perlu menambah perbelanjaan untuk mengekalkan keselamatan serantau dan secara khususnya menentang pengaruh China.”

Di sebelah lain, China mendapat sokongan daripada Korea Utara dan Rusia, dua negara yang semakin terpinggir dan menolak tatanan antarabangsa yang dipimpin Barat serta juga melabur dengan berat sebelah tentera. China sahaja mengatasi jirannya dengan perbelanjaan pertahanan $219.5 bilion tahun lalu. Manakala perbelanjaan pertahanan Korea Utara tidak terbuka, secara kolektifnya China dan Rusia meningkatkan pelaburan tentera 2.6% tahun lalu, daripada kira-kira $416 bilion yang dibelanjakan pada 2022 kepada $427 bilion pada 2023. Sementara itu, dan Korea Utara juga menunjukkan fokus untuk meningkatkan kekuatan tentera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.