(SeaPRwire) –   Apabila sebuah filem mendapat sambutan yang luar biasa seperti A Quiet Place pada tahun 2018, biasanya ada usaha untuk memanfaatkan ketakutan yang menjadikan filem itu berjaya. Ini seringkali menghasilkan babak baru yang bukan sahaja terasa dipaksakan, tetapi juga seolah-olah meragut segala-galanya yang menjadikan filem asal menarik pada mulanya. Mujurlah, bukan itu kes dengan A Quiet Place: Day One, kini di pawagam.

Sebagai prekuel kepada kedua-dua A Quiet Place dan sekuelnya, A Quiet Place Part II (2021), Day One membawa penonton kembali ke—anda sudah tahu—hari pertama makhluk asing yang sensitif terhadap bunyi itu menyerang Bumi dan mula menakutkan manusia. Day One muncul dalam tahun yang telah menyaksikan beberapa prekuel seram—yang berkisar dari yang menakutkan dan menarik, seperti The First Omen, hingga yang berlebihan dan membosankan, seperti The Strangers: Chapter 1dan ia merupakan kemasukan yang dialu-alukan kepada genre ini.

Kisah ini berpusat pada Samira (Lupita Nyong’o), seorang pesakit kanser yang sakit tenat yang dengan berat hati bersetuju untuk melakukan perjalanan ke Manhattan bersama kumpulan hospisnya hanya untuk mendapati dirinya terperangkap dalam kekacauan New York City apabila serangan makhluk asing itu bermula. Akhirnya, Sam dan kucing peliharaan, Frodo (bintang filem ini), menarik perhatian seorang lagi jiwa yang hilang, pelajar undang-undang British Eric (Joseph Quinn), dan ketiga-tiganya membentuk trio yang tidak dijangka yang masa bersama mereka mengubah persepsi mereka tentang apa yang menjadikan kehidupan bermakna.

Walaupun Day One dihasilkan oleh John Krasinski, yang mengarahkan dua filem pertama, kali ini, pengarah indie Michael Sarnoski (The Velvet Underground) mengambil alih tugas itu selepas pengarah Take Shelter, Jeff Nichols, menarik diri dari projek itu pada awal tahun 2022. Mengarahkan dari skripnya sendiri, Sarnoski membina asas apa yang menjadikan Quiet Place asal menjadi kejayaan besar—naratif yang dipacu oleh watak dengan kepuasan emosi—sementara masih memberikan perspektif baru terhadap konsep kiamat senyap alam semesta ini.

Daripada sekali lagi memberi tumpuan kepada keluarga Abbott yang diterajui Emily Blunt, Sarnoski bergantung pada pelakon utama yang sama sekali baru—kecuali tambahan Part II, Djimon Hounsou sebagai Henri—untuk menarik penonton ke dalam cerita. “Salah satu perkara yang hebat tentang alam semesta Quiet Place ialah anda mempunyai makhluk asas ini, dan di luar itu, anda boleh meneroka sebarang kisah manusia yang anda mahu dalam dunia itu,” kata Sarnoski kepada TIME. “Anda boleh menceritakan seribu kisah yang berbeza dalam dunia ini kerana ia hanya mengenai watak-watak.”

Dipuji oleh pengkritik kerana dan Day One kini mempunyai rating segar 86 peratus di dan dijangka memperoleh pada hujung minggu pembukaannya selepas kutipan pratinjau pada hari Khamis sebanyak $6.8 juta.

Tetapi walaupun Day One memberikan impak yang menyentuh hati, ia bukanlah calon untuk filem paling menakutkan tahun ini. Dari segi faktor ketakutan, peminat seram yang berharap untuk pengalaman menonton yang mencemaskan mungkin mendapati diri mereka kecewa dengan ketakutan filem ini yang agak basi. Lagipun, daya tarikan konsep seram yang baru dan berkilauan seringkali dikaitkan dengan ketakutan yang tidak diketahui—perasaan jangkaan dan ketakutan yang membuatkan anda duduk di tepi kerusi (atau mengintai dengan takut dari celah-celah jari). Dan menjelang bab ketiga mana-mana francais seram, sukar untuk tidak tahu apa yang akan berlaku.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.