A vintage photograph of a couple drinking out of a soda bottle with two straws

(SeaPRwire) –   Membesar, Olivia Dreizen Howell, 39, “hidup pada” minuman soda diet. Begitu juga keluarganya. Pada pertemuan keluarga pada tahun 1996, semua orang memakai baju T dengan nama keluarga mereka dalam fon Diet Coke. “Kami minum Diet Coke, Diet ginger ale, dan Diet Sprite seperti air – tidak ada perbezaan di rumah kami,” katanya.

Seperti kebanyakan orang, Howell percaya minuman soda tanpa gula itu adalah pilihan yang tidak berbahaya. Tetapi penyelidikan terbaru mempersoalkan andaian itu, dengan menghubungkan minuman diet dengan gangguan mood, perkembangan hati lemak, penyakit autoimun, dan kanser, untuk menamakan beberapa.

Sebelum anda menuangkan minuman soda diet anda ke dalam parit (langkah yang disarankan oleh seorang pakar kesihatan), ketahui ini tentang penyelidikan minuman soda diet: kebanyakan besarnya bersifat pemerhatian – didapati dari rekod kesihatan awam dan kajian jangka panjang populasi – berbanding piawaian emas saintifik kajian buta ganda placebo dikawal.

Berikut adalah apa yang kita ketahui sehingga kini tentang apa yang mungkin dilakukan minuman soda diet kepada kesihatan anda.

Minuman soda diet dikaitkan dengan risiko diabetes yang lebih tinggi

“Diabetes jenis 2 nampaknya menjadi pautan yang paling kuat” berhubung minuman soda diet dan risiko kesihatan, kata Susan E. Swithers, profesor neurosains di Universiti Purdue yang mengkaji kesan minuman soda diet ke atas kesihatan metabolik. “Ini nampaknya adalah temuan yang agak konsisten.” Satu kajian 2023 terhadap hampir 106,000 orang mendapati orang yang mengambil lebih banyak pemanis buatan mempunyai risiko diabetes jenis 2 yang lebih tinggi berbanding orang yang tidak makan atau minum apa-apa.

Penyelidikan awal oleh Swithers mendapati orang yang banyak minum minuman soda diet menghadapi risiko berat badan berlebihan, diabetes jenis 2, penyakit kardiovaskular dan sindrom metabolik yang lebih tinggi, satu gabungan keadaan yang termasuk lemak berlebihan di badan (terutamanya di bahagian tengah), gula darah dan tekanan darah yang tinggi, dan trigliserida yang lebih tinggi – “semuanya merupakan risiko untuk pembangunan diabetes jenis 2 dan penyakit jantung,” kata Dr. Barry Schuval, pakar endokrinologi di Northwell Health.

Ia dikaitkan dengan kesihatan jantung yang lebih buruk

Beberapa kajian telah menghubungkan minuman yang dimaniskan secara buatan seperti minuman soda diet dengan isu kesihatan jantung, terutamanya risiko yang lebih tinggi untuk ,, dan . Baru-baru ini, satu kajian mendapati orang yang minum lebih daripada dua liter minuman yang dimaniskan secara buatan setiap minggu mempunyai risiko 20% lebih tinggi untuk fibrilasi atrium berbanding orang yang tidak mengambil minuman manis. “Ia penting untuk tidak menganggap [minuman] kalori rendah secara semula jadi sihat,” kata Dr. Ningjian Wang, penulis utama dan profesor endokrinologi dan metabolisme di Hospital Rakyat Kesembilan Shanghai di China.

Melissa Prest, ahli diet dan jurucakap untuk Akademi Pemakanan dan Dietetik (yang tidak terlibat dalam kajian) menekankan bahawa sifat pemerhatian kajian bermakna kita tidak tahu mengapa pautan ini berlaku. Sebelum melompat ke sebarang kesimpulan tentang sama ada minuman diet meningkatkan risiko fibrilasi atrium, kita memerlukan lebih banyak penyelidikan “untuk memahami semua pemboleh ubah yang mungkin, seperti keadaan kesihatan, berat badan, aktiviti fizikal dan tabiat diet yang lain,” kata Prest.

Minuman soda diet dikaitkan dengan kanser

Pada Julai 2023, selepas mengkaji penyelidikan manusia dan haiwan, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menambah aspartam, bahan biasa dalam minuman soda diet, ke dalam senarai bahan yang “mungkin karsinogenik bagi manusia.” Ini mungkin kedengaran lebih teruk dalam teori daripada amalan: WHO menyimpulkan bahawa seorang yang beratnya kira-kira 150 paun boleh selamat minum lapan cawan minuman soda aspartam setiap hari.

Walaupun dengan penentuan ini, aspartam tidak semestinya karsinogenik, kata Schuval. “Kita perlu ingat bahawa korelasi tidak semestinya membawa maksud penyebab,” katanya, dan penyelidikan sedia ada tidak konklusif.

Penyelidikan lain telah mendapati pautan kemungkinan dari minuman soda diet kepada kanser termasuk kolon, rahim, buah pinggang dan pankreas. Tetapi bukannya minuman soda diet menjadi penyebabnya, kenaikan berat badan mungkin, kata Schuval.

Minuman soda diet dikaitkan dengan kenaikan berat badan

Pemanis buatan seperti aspartam, sucralose dan saccharin jauh lebih manis daripada gula dan mungkin mengubah penerima rasa manis di dalam badan anda. Beberapa pakar berfikir bahawa ini boleh menyebabkan perubahan kepada hormon lapar dan kenyang dalam badan anda, menyebabkan anda makan dan minum lebih daripada yang sepatutnya. Teori ini tidak begitu jelas, bagaimanapun. “Walaupun perubahan ini telah dilaporkan secara meluas dalam kajian haiwan, kajian berdasarkan manusia memberi hasil yang tidak konsisten,” kata Prest.

Satu kemungkinan lagi ialah kedua-dua gula dan pemanis buatan boleh mengganggu keseimbangan bakteria sihat di usus besar, yang mungkin menyebabkan pembangunan rintangan insulin dan diabetes jenis 2, kata Prest. Ini juga sukar untuk buktikan dalam kajian, dan kajian yang menunjuk ke arah laluan ini sering kecil dan tidak konklusif, kata Leah Reitmayer, ahli dietetik di Sanford, N.C.

“Itulah di mana ia menjadi sangat kabur,” katanya. Sayangnya, kita terpaksa menunggu untuk memperoleh gambaran yang lebih lengkap tentang kesan kesihatan minuman soda diet.

Adakah minuman soda diet sekurang-kurangnya lebih baik untuk anda berbanding minuman soda biasa?

Jika anda secara rutin minum minuman soda manis, semua pakar lebih suka anda beralih ke air (semula jadi). Tetapi jika tidak, kebanyakan akan lebih suka anda minum minuman soda diet. “Sesetengah orang mendapati minuman yang dimaniskan secara buatan membantu mereka mengawal gula darah mereka dengan lebih baik,” kata Prest.

Satu sebab lagi ialah kami mempunyai bukti yang lebih meyakinkan tentang kesan buruk gula berlebihan berbanding pemanis buatan. Selama bertahun-tahun, penyelidikan telah menghubungkan gula dengan keadaan seperti kegemukan, radang, penyakit jantung, sindrom metabolik, rintangan insulin, peningkatan pradiabetes, kenaikan berat badan, dan karies gigi, dan beberapa kajian bahkan menunjukkan mengurangkan gula tambahan dalam bekalan makanan AS .

Ia juga penting untuk mempertimbangkan apa lagi minuman soda diet anda mungkin menggantikan. Dan DeBaun, 32 tahun, pengurus hubungan awam di Minnetonka, Minn., menggunakan minuman soda diet sebagai alat untuk mengurangkan pengambilan alkohol. “Saya tidak pernah minum banyak alkohol sebelum ini, tetapi saya mahu mengurangkannya lagi selepas lebih banyak kajian muncul tentang ,” katanya. Selepas Oktober kering yang berjaya, di mana dia menahan diri daripada alkohol sepenuhnya, dia sedar dia masih suka mempunyai sesuatu untuk diminum apabila dia keluar bersama kawan-kawan atau di acara sukan atau konsert. Jadi dia akan memesan Diet Coke atau Diet Pepsi.

“Minuman soda diet mungkin tidak membuat saya berasa baik ketika saya minum, tetapi saya anggap ia positif bersih berbanding minuman beralkohol,” kata DeBaun. “Saya hanya akan minum satu, tetapi saya mendapati ia pengganti yang baik.”

Dan dari segi pergigian, minuman soda diet jelas mengatasi minuman soda biasa. “Satu faedah gula buatan ialah peranan mereka dalam mengurangkan karies gigi,” kata Prest. “Apabila minuman berpemanis gula digantikan dengan minuman berpemanis buatan, risiko membangunkan karies gigi atau lubang berkurang,” katanya, dan ini disebabkan pengurangan pertumbuhan bakteria yang menyebabkannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.