(SeaPRwire) –   Ketika Ian Mitchell, pakar penipuan dengan pengalaman 25 tahun, ingin membeli kereta, dia mendapati dirinya sedang melayari laman web kereta yang kelihatan familiar. Tetapi apabila dia menanya penjual sama ada dia boleh melihat salah satu kereta itu secara peribadi, “mereka datang dengan semua alasan di dunia [tentang] mengapa saya tidak boleh melihat kenderaan itu,” kata Mitchell.

Mitchell sedar bahawa dia berada di laman web palsu, dan dia melaporkannya kepada syarikat yang namanya disalahgunakan serta kepada pihak penguatkuasa undang-undang tempatan. “Saya berusaha sedaya upaya untuk cuba mencegah mereka menyalahgunakan orang lain,” katanya.

Mitchell, yang merupakan pengasas bersama perkhidmatan penipuan Mission Omega dan pengasas rangkaian pencegahan jenayah The Knoble, tidak menyerahkan wang. Tetapi ramai yang kurang beruntung: pengguna di Amerika Syarikat kehilangan $10 bilion kepada penipuan pada 2023, menurut . Ini merupakan peningkatan $1 bilion berbanding tahun sebelumnya.

Penipuan penyamar—di mana seseorang berpura-pura menjadi kawan atau ahli keluarga yang memerlukan wang, mendakwa bahawa mereka datang dari jabatan kecurian bank anda atau mengatakan mereka adalah pegawai sokongan teknikal yang memerlukan akses kepada komputer anda—merupakan yang paling biasa, menurut FTC.

Pelaku fokus kepada kelemahan orang, kata Mitchell. “Sama ada ia kerana keinginan untuk cinta, atau tamak, atau keperluan, mereka memanfaatkan itu.” Penipuan juga menjadi lebih canggih, tambahnya. “Anda mungkin menerima emel atau teks yang benar-benar sah, dan ia kelihatan seperti ia ditujukan kepada anda—kerana ia memang ditujukan kepada anda.”

Telah ditipu? Inilah yang perlu dilakukan

Bertindak segera jika anda mencurigai telah menghantar wang kepada penipu, kata Kimberly Palmer, pakar kewangan peribadi di laman sumber kewangan NerdWallet.

“Jika anda telah berkongsi mana-mana kata laluan, atau maklumat tentang bank anda, tukar kata laluan anda,” katanya. “Hubungi bank anda dan beritahu mereka apa yang berlaku kerana mereka akan segera meletakkan sekatan ke atas akaun anda.”

Seterusnya, laporkan penipuan itu kepada FTC, kata Palmer. Anda boleh berbuat demikian melalui . Anda juga perlu melaporkan apa yang berlaku kepada agensi penguatkuasa undang-undang tempatan dan anda jika anda telah menghantar wang di dalam negara. Jika anda membayar seseorang di luar negara, laporkan insiden itu kepada FBI, beliau menasihati.

Palmer juga mengesyorkan menukar nombor akaun bank anda, yang boleh dibantu oleh institusi kewangan anda. “Ia memang memerlukan usaha daripada pihak anda tentu saja, kerana ia bermakna anda perlu mengemaskini begitu banyak dalam kehidupan kewangan anda, tetapi ia bernilai untuk melindungi wang anda.”

Sayangnya, jika anda sedar telah menghantar wang secara terus dari akaun bank anda kepada penipu, ia boleh menjadi sangat sukar untuk memulihkan dana itu, menurut Eva Velasquez, presiden dan ketua pegawai eksekutif ITRC (Institute of Techology and Research Center), sebuah pertubuhan bukan untung yang menyokong mereka yang menjadi mangsa penipuan.

“Jika saya memindahkan wang, wang tunai itu hilang. Jika saya menghantar ini sebagai pembayaran terus, pembayaran Zelle, pembayaran Venmo, wang tunai itu hilang,” kata Velasquez.

Perlindungan Pelanggan Lembaga Perlindungan Kewangan menjaga orang daripada pemindahan dana elektronik tidak dibenarkan daripada akaun bank mereka, tetapi anda tidak dilindungi jika anda telah memberi kebenaran untuk pembayaran anda sendiri. “Terdapat banyak faktor yang menyumbang kejayaan mendapatkan wang balik dan ia tidak mustahil,” kata Velasquez. “[Tetapi] keperluan untuk menyiasat ke mana perginya wang itu, jauh, jauh melebihi sumber yang kami ada.”

Bagaimana untuk melindungi diri daripada penipuan

Jika seseorang menghubungi anda dengan mendakwa datang dari sebuah organisasi dan meminta maklumat peribadi atau wang, atau menghantar emel atau teks meminta anda mengklik pautan, pastikan mereka benar-benar siapa yang mereka dakwa, kata Velasquez. Penipu boleh meniru alamat emel dan nombor telefon untuk kelihatan sah. “Pergi ke sumber. Jika ia bank anda, tutup [dan] panggil nombor di belakang kad anda. Jika anda mempunyai akaun dalam talian, log masuk dalam talian dan lihat jika ada sebarang mesej untuk anda.”

Penipu mungkin sudah mempunyai maklumat peribadi seperti nama dan alamat anda, yang digunakan untuk membuat anda percaya mereka sah. “Jangan biarkan itu mengelirukan anda,” kata Velasquez. “Malangnya, kebanyakan maklumat itu yang digunakan mereka boleh dibeli di dark web.”

Terdapat langkah asas yang boleh diambil untuk melindungi diri, kata Palmer. “Anda mahu mempunyai kata laluan yang kompleks pada akaun anda. Dan kemudian anda mahu menambah pengesahan dua langkah kepada akaun kewangan dan sehingga akaun media sosial anda,” katanya. Dia juga memberi amaran terhadap mengakses akaun dalam talian ketika disambung ke Wi-Fi awam kerana risiko maklumat dicuri.

Apabila berurusan dengan syarikat baru untuk anda, seperti pembina rumah atau peniaga kereta terpakai, periksa sama ada ia disahkan oleh Lembaga Piawaian Perniagaan yang Lebih Baik, kata Palmer. Pertubuhan itu juga mempunyai .

Ia juga baik untuk bercakap tentang penipuan kepada kawan dan keluarga, dan jangan merasa malu jika anda ditipu oleh salah satunya, kata Mitchell. “Kita perlu mempunyai perbualan ini supaya penipu tidak mula daripada masalah kecil membengkak menjadi [situasi] di mana mereka mengambil simpanan seumur hidup.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.