Cheese stock

(SeaPRwire) –   Rizo-López Foods, sebuah syarikat tenusu dan keju yang berpangkalan di California, menarik balik lebih daripada 60 produk yang dijual di seluruh negara selepas wabak listeria yang membunuh dua orang dan menyebabkan lebih daripada 20 orang dimasukkan ke hospital. 

CDC sebelum ini ialah wabak listeria dari strain yang sama pada tahun 2017 dan 2021, tetapi tidak dapat mengesannya kembali ke jenama tertentu. Bulan lalu, mereka membuka semula kes tersebut setelah penyakit baharu dilaporkan pada bulan Disember dan strain yang sama ditemui dalam sampel keju dari Rizo-López Foods.

Apakah makanan yang telah ditarik balik? 

Produk yang ditarik balik termasuk keju, yogurt dan krim masam yang dijual di bawah nama jenama Tio Francisco, Don Francisco, Rizo Bros, Rio Grande, Food City, El Huache, La Ordena, San Carlos, Campesino, Santa Maria, Dos Ranchitos, Casa Cardenas, dan 365 Whole Foods Market, menurut . 

FDA telah menasihati pengguna untuk membuang semua produk yang ditarik balik dan membersihkan serta mensterilkan semua permukaan atau bekas yang disentuhnya.

Apakah tanda-tanda listeria pertama? 

Gejala listeria, bakteria yang boleh mencemarkan pelbagai jenis makanan dan menyebabkan penyakit teruk, biasanya muncul dalam tempoh dua minggu pendedahan dan paling biasa dalam kalangan individu hamil, bayi baru lahir, dewasa berusia 65 atau lebih tua dan individu dengan sistem imun lemah—walaupun individu lain boleh dijangkiti listeria, mereka jarang menjadi sakit yang serius, menurut . 

Gejala bagi individu hamil biasanya ringan dan termasuk demam dan simptom seperti selesema, seperti sakit otot dan keletihan. Walau bagaimanapun, jangkitan listeria semasa hamil boleh membawa kepada keguguran, lahir mati, kelahiran pramatang atau jangkitan yang mengancam nyawa dalam bayi baru lahir.

Bagi mereka yang tidak hamil, gejala termasuk demam, gejala seperti selsema seperti sakit otot dan keletihan, sakit kepala, leher kaku, kekeliruan, kehilangan imbangan dan sawan. 

Seberapa lazimkah listeria dalam makanan?

Beberapa wabak jangkitan Listeria berlaku setiap tahun, menurut CDC.

CDC menggesa mereka yang berisiko tinggi untuk kemungkinan tercemar dengan bakteria tersebut — termasuk keju lembut yang tidak dipasteur, pucuk mentah atau yang dimasak sedikit dan daging deli yang tidak dipanaskan. Listeria mudah dibunuh dengan memanaskan makanan ke yang selamat. 

Bagaimana anda merawat listeria?

Listeria terlebih dahulu perlu didiagnosis melalui ujian makmal tisu badan atau cecair. Kebanyakan jangkitan boleh dirawat dengan antibiotik—tetapi pelan rawatan khusus akan berbeza berdasarkan kepada keterukan penyakit.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.