Amanda Knox Awaits Murder Verdict

(SeaPRwire) –   Amanda Knox kini menghadapi satu lagi perbicaraan di Itali minggu ini berkaitan dengan sabitan fitnah atas tuduhan salah menuduh pemilik bar mebunuh rakan sebilik warga Britishnya yang berusia 21 tahun pada tahun 2007.

Knox, 36, telah merancang untuk hadir di rayuan perbicaraan minggu ini di mahkamah rayuan Florence tetapi kekal di AS untuk “menjaga dua anak kecilnya, salah seorang baru dilahirkan,” kata peguamnya.

Mahkamah Tertinggi Itali telah memerintahkan rayuan ini pada bulan Oktober selepas Knox merayu untuk sabitan fitnah dibatalkan. Cabaran undang-undang ini dimungkinkan berikutan pindaan kepada kod prosedur jenayah Itali.

Knox menjadi terkenal pada usia 20 tahun selepas dia dan teman lelakinya Raffaele Sollecito disabitkan membunuh berikutan pembunuhan rakan sebiliknya Meredith Kercher. Knox dan Kercher berkongsi sebuah apartmen di Perugia, ketika ini Kercher menghabiskan tahun di luar negara. Pada masa ini, mayat Kercher ditemui di bilik tidurnya dengan lehernya ditikam, lebih 40 tikaman dan tanda-tanda penderaan seksual.

Patrick Lumumba—seorang pemilik bar warga Congo yang menggaji Knox—ditangkap pada November 2007 selepas Knox menuduh dia membunuh Kercher. Lumumba menghabiskan dua minggu di penjara sebelum saksi memberinya alibi.

Knox kemudiannya disabitkan atas tuduhan pembunuhan, serangan seksual dan fitnah, manakala Sollecito disabitkan atas tuduhan pembunuhan dan serangan seksual. Mereka berdua menghabiskan hampir empat tahun di penjara sebelum dibebaskan pada 2011. Mahkamah Tertinggi Itali membatalkan sabitan mereka pada 2015 berikutan kesilapan dalam kes ini. Tetapi sabitan fitnah Knox atas menuduh Lumumba secara palsu kekal sehingga kini.

Knox telah meminta sabitan fitnah ditarik balik berdasarkan keputusan ECHR, yang menentukan haknya dilanggar semasa soal siasat polis. Peguam Knox, menegaskan bahawa dia membuat tuduhan terhadap Lumumba di bawah tekanan polis tanpa bantuan undang-undang atau penterjemah. ECHR juga memutuskan sistem undang-undang Itali perlu membayar Knox $20,000 sebagai ganti rugi kewangan.

Satu lagi tertuduh, Rudy Guede—yang berasal dari Pantai Gading tetapi berpindah ke Itali sejak kecil—dituduh membunuh Kercher pada masa yang sama dengan Knox dan Sollecito. ADN Guede sepadan dengan swab faraj diambil dari Kercher. Selepas meminta perbicaraan tersendiri dan lebih cepat daripada Knox dan Sollecito, Guede pada asalnya dijatuhi hukuman 30 tahun tetapi kemudian dikurangkan.

Guede dibebaskan atas dasar belas kasihan pada November 2021, selepas menjalani 13 tahun daripada hukuman 16 tahun. Dia kini dituduh kekerasan fizikal dan seksual terhadap bekas teman wanita.

Di mana Amanda Knox sekarang?

Kini seorang personaliti media yang menguntungkan, Knox telah membina kerjaya sebagai podcaster dan penggiat reformasi keadilan jenayah. Autobiografinya menerima pujian dan kisahnya akan menjadi tumpuan siri TV mengenai perjuangannya dengan sistem undang-undang Itali, dengan Monica Lewinsky ditandatangani sebagai penerbit eksekutif.

“Di satu sisi, saya gembira mendapat peluang ini untuk membersihkan nama, dan harapnya ia akan menghilangkan stigma yang saya hadapi,” kata Knox dalam episod podcastnya Labyrinths pada Disember. “Di sisi lain, saya tidak tahu sama ada ia akan pernah, cara saya masih trauma dengannya,” tambahnya

Ketika keputusan membatalkan sabitan Knox dibuat, Lumumba berkata keputusan “menunjukkan kuasa yang boleh didapati oleh orang kaya.” Membuat hidup dan perniagaannya terjejas oleh tuduhan, Lumumba berkata dia rasa “sangat teruk” mengenai pembebasannya.

“Amanda bebas kerana dia warga Amerika, tetapi orang Amerika sama seperti semua manusia,” katanya.

Sebelum ini Knox diarah membayar ganti rugi kepada Lumumba tetapi beliau tidak menerima sebarang bayaran menurut peguam Carlo Pacelli. Pacelli menambah kliennya tidak dihubungi mengenai rayuan ini pada bila-bila masa dalam proses.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.