Matt Smith sebagai Daemon Targaryen dalam 'House of the Dragon' Musim 2

(SeaPRwire) –   Catatan: Siaran ini mengandungi spoiler untuk Episod 3 .

Selepas melanggar kepercayaan anak saudaranya/isterinya/ratu dengan secara rahsia memulakan rancangan yang menyebabkan Rhaenyra (Emma D’Arcy) dipersalahkan atas , Daemon Targaryen (Matt Smith) memilih untuk lari daripada menghadapi kritikan lanjut terhadap tindakannya dalam episod kedua House of the Dragon Musim 2.

Minggu ini, episod ketiga musim ini menyaksikan Putera Penyangak tiba di Harrenhal di atas punggung naga-naganya, , dengan rancangan besar untuk mengamankan kerusi Rumah Strong untuk Pasukan Hitam dengan memanfaatkan bakatnya dalam keganasan. Tetapi sebaik sahaja dia tiba, menjadi jelas bahawa (Simon Russell Beale), penyelia Harrenhal semasa ketiadaan anak saudaranya, Larys Strong (Matthew Needham), tidak berniat untuk melawan. (Kami juga dapat melihat seketika Alys Rivers semasa babak ini, yang akan kita bincangkan lebih lanjut kemudian.)

Dengan mengingatkan Daemon bahawa anak saudaranya, Lyonel Strong (Gavin Spokes), dan anak saudara yang lain, Harwin Strong (Ryan Corr), terbunuh dalam kebakaran yang berlaku secara misteri di dalam istana yang sentiasa lembap itu apabila Larys adalah orang yang paling banyak mendapat keuntungan daripada kematian mereka, Simon segera tunduk dan bersumpah taat kepada Rhaenyra.

Tetapi sementara Daemon kini mengawal istana terbesar dalam Tujuh Kerajaan—dan merancang untuk menjadikannya garnisun untuk lebih kurang 40,000 tentera Riverlands dan menggunakan tentera itu untuk menyerang King’s Landing—dia mungkin menyedari bahawa dia telah mengambil risiko yang lebih besar daripada yang boleh ditanggung dengan mendakwa kubu yang hancur dan kononnya berhantu itu.

Apakah kutukan Harrenhal?

Berada di tengah-tengah Westeros dan terletak di utara tasik besar yang dikenali sebagai Mata Tuhan, Harrenhal adalah lokasi taktikal utama di Tujuh Kerajaan. Namun, istana itu, seperti kata Simon, telah “agak usang” sejak penaklukan Aegon I Targaryen ke atas kerajaan hampir 130 tahun sebelumnya.

Asalnya dibina oleh Harren Hoare (juga dikenali sebagai Harren the Black, raja terakhir Kepulauan Besi dan Riverlands) sebagai monumen untuk dirinya sendiri, Harrenhal dibina selama 40 tahun dengan menggunakan tenaga kerja ribuan hamba. Malangnya bagi Harren, hari istana itu siap dibina adalah hari yang sama , menyerang Westeros dengan naga mereka, Balerion the Black Dread, Vhagar, dan Meraxes.

Matt Smith sebagai Daemon Targaryen dalam Episod 3  'House of the Dragon' Musim 2.

Walaupun Aegon bersedia membenarkan Harren kekal sebagai Lord Kepulauan Besi sebagai balasan untuk tunduk, Harren, yang percaya kubu pertahanannya tidak dapat ditembusi, membuat kesilapan dengan menolak untuk menyerah. Ini mendorong Aegon untuk menerbangkan Balerion di atas dinding Harrenhal dan melepaskan api naga, membakar Harren dan warisnya hidup-hidup dan meninggalkan sebahagian besar istana itu dalam keadaan runtuh.

Sejak itu, tragedi—seperti kebakaran yang membunuh Lyonel dan Harwin—telah menimpa setiap rumah atau individu yang telah memiliki Harrenhal, menyebabkan ramai percaya bahawa istana itu berhantu.

Apakah yang berlaku di Harrenhal dalam Game of Thrones?

Mereka yang menonton Game of Thrones mungkin ingat Harrenhal sebagai tempat di mana Arya Stark ditahan oleh kumpulan penyeksa Gregor “The Mountain” Clegane, berkhidmat sebagai pembawa minuman Tywin Lannister, dan bertemu dengan Jaqen H’ghar dalam musim kedua rancangan itu. Semasa tempoh itu dalam sejarah Westeros, hampir 170 tahun selepas peristiwa House of the Dragon, takhayul seputar istana itu masih kuat.

Selepas pengunduran pasukan Lannister, Musim 3 Thrones menyaksikan Robb Stark merebut Harrenhal untuk Utara dan meninggalkannya dalam tangan Roose Bolton yang licik (yang kemudian berkomplot untuk membunuh Robb di ). Semasa pemerintahan Roose, Brienne of Tarth dan Jaime Lannister yang kehilangan satu tangan dibawa ke istana sebagai tahanan, dan Jaime memberitahu Brienne kebenaran tentang mengapa dia membunuh Raja Gila.

Nikolaj Coster-Waldau sebagai Jaime Lannister dalam 'Game of Thrones' Musim 3.

Kemudian dalam siri ini, Joffrey Baratheon memberikan Harrenhal kepada Petyr Baelish sebagai ganjaran untuk berunding dengan perjanjian Lannisters dengan Tyrells. Ia kemudian kekal dalam pemilikan Littlefinger sehingga detik ketika dalam Musim 7 finale.

Siapa Alys Rivers?

Terima kasih kepada keputusan Harren the Black untuk menebang pokok weirwood suci untuk digunakan sebagai rangka bumbung Harrenhal—serta lokasi istana itu yang berdekatan dengan pulau suci di tengah Mata Tuhan yang dikenali sebagai Pulau Muka—tirai antara dunia semula jadi dan dunia ghaib kelihatan sangat tipis di kubu itu.

Dalam episod Ahad, Daemon mula mengalami penglihatan yang pelik—termasuk satu di mana dia bercakap dengan Rhaenyra muda (Milly Alcock) ketika dia cuba menjahit semula kepala Jaehaerys yang dibunuh—pada malam pertama dia tinggal di sana. Perkenal Alys Rivers (Gayle Rankin), wanita yang muncul kepada Daemon di halaman istana dan memberitahunya: “Kau akan mati di tempat ini.”

Dalam Fire & Blood karya George R. R. Martin, novel pendamping A Song of Ice and Fire yang menjadi asas House of the Dragon, Alys, yang dikatakan anak luar nikah Simon, adalah seorang penyembuh dengan kuasa nubuat yang luar biasa. Seperti , dia adalah tokoh misteri yang dianggap ramai sebagai ahli sihir.

“Garis cerita saya agak, buat masa ini, terhad…sangat liar, tetapi terhad,” kata Rankin kepada tentang peranan Alys dalam Musim 2. “Saya mahu benar-benar mengakarinya dan mencari kemanusiaannya—saya selalu cuba mencari jalan ke situ, tetapi dia juga mempunyai banyak kuasa…Saya rasa kita belum melihat separuh daripada itu lagi, jadi itu akan menjadi menyeronokkan.”

Jika rancangan ini mengikuti jalan cerita buku, Alys akhirnya akan memainkan peranan penting dalam Tarian Naga. Tetapi buat masa ini, semua yang akan kami katakan ialah sesiapa sahaja yang mampu masuk ke dalam kepala Daemon dengan mudah pasti akan menjadi musuh yang hebat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.