(SeaPRwire) –   Pilihan raya terbesar di dunia akan berlangsung minggu depan apabila 960 juta pengundi yang layak daripada populasi seramai 1.4 bilion rakyat India akan membuang undi untuk memilih siapa yang akan mengisi 543 kerusi Dewan Rakyat, dewan rendah parlimen yang lebih berkuasa—dan siapa yang akan menjadi perdana menteri India seterusnya.

Parti Bharatiya Janata (BJP) yang memerintah kini sedang bersaing menentang gabungan lebih daripada dua belas parti pembangkang, termasuk Kongres Kebangsaan India, yang pernah memerintah negara ini selama lebih 50 tahun. Di tengah-tengah pertandingan ini ialah Perdana Menteri sedia ada Narendra Modi, yang mula-mula berkuasa pada 2014 dengan janji untuk reformasi ekonomi dan mandat nasionalis Hindu. Jika beliau menang sekali lagi, Modi akan menyamai rekod perdana menteri India yang pertama, pemimpin Kongres Jawaharlal Nehru, dengan kekal berkuasa untuk tiga penggal berturut-turut.

Pilihan raya ini merupakan satu proses yang panjang dan mahal: Mengundi bermula pada 19 April, berperingkat selama tujuh fasa berturut-turut selama enam minggu, dengan keputusan diumumkan pada 4 Jun. Serupa dengan 2019 apabila India mengadakan pilihan raya terakhir, tahun ini pilihan raya akan menyaksikan lebih satu juta bilik mengundi ditubuhkan merata negara, dengan hampir 15 juta kakitangan pilihan raya membantu mentadbir undian melalui mesin mengundi elektronik. Semua ini dirancang dan dilaksanakan dengan teliti oleh Suruhanjaya Pilihan Raya India. Walaupun pilihan raya 2019, yang bernilai AS$8.5 bilion, dilihat sebagai pilihan raya paling mahal di dunia mengikut beberapa anggaran, undian tahun ini dijangka akan melebihi jumlah itu.

Berikut, segala yang perlu anda ketahui tentang pilihan raya India seterusnya.

Bagaimana sistem pilihan raya India berfungsi?

Menurut sistem parlimen British yang berkuatkuasa di India sehingga kemerdekaan negara itu pada 1947, demokrasi India adalah sistem berbilang parti berparlimen dengan perundangan berbilik dua. Ini bermakna bahawa parti atau gabungan parti yang memenangi majoriti akan membentuk kerajaan dan menamakan calon untuk jawatan perdana menteri. Untuk memastikan majoriti, sesuatu parti atau gabungan mesti mendapat 272 kerusi.

Setiap fasa mengundi diadakan pada hari berasingan semasa beberapa kawasan pilihan raya di pelbagai negeri membuang undi. Pengundian berperingkat membolehkan suruhanjaya pilihan raya India memperuntukkan anggota keselamatan yang memastikan keselamatan dan kebebasan pegawai pilihan raya mengangkut mesin mengundi.

Suruhanjaya Pilihan Raya India akan mengira undian menggunakan sistem pengiraan dan pengesahan yang rumit. Sebaik sahaja selesai, Presiden India Droupadi Murmu akan menjemput parti pemenang membentuk kerajaan dan ketua parti itu akan dilantik sebagai perdana menteri. Sekiranya tiada parti tunggal memenangi majoriti mutlak, maka parti terunggul biasanya akan bersekutu dengan parti-parti kecil yang lain.

Siapa pesaing utama dalam pilihan raya India?

Persaingan terutamanya terletak antara dua parti politik terbesar di India iaitu parti pemerintah Bharatiya Janata (BJP) dan Kongres Kebangsaan India (INC) pembangkang.

BJP mula berkuasa pada 2014 di bawah kepimpinan Perdana Menteri Modi kini, dan kini memerintah dengan gabungan dikenali sebagai Pertubuhan Demokratik Kebangsaan. Dalam pilihan raya 2019, BJP menikmati kemenangan tanpa bertanding apabila memenangi 303 kerusi parlimen. Modi berusia 73 tahun, yang dahulu memproyeksikan dirinya sebagai orang luar dengan tangan berat terhadap rasuah yang berleluasa, kini telah berubah menjadi salah seorang pemimpin paling popular—dan kontroversi—dalam sejarah negara. Polling menunjukkan kemenangan mudah bagi Modi disebabkan sokongan meluas daripada majoriti Hindu negara.

Semasa penggal keduanya, kerajaan Modi telah bergelut dengan pengurusan wabak COVID-19, tahap pengangguran yang tinggi, dan serangan yang semakin meningkat terhadap golongan minoriti dan pengkritik kerajaan. Pada masa yang sama, rakyat India kagumi usaha Modi untuk melonjakkan India ke pentas dunia, yang telah menarik pelaburan asing yang besar dan sokongan AS terhadap persaingan India menentang jiran China. Pada Ogos lalu, India mendaratkan misi bersejarah, menjadi negara keempat untuk mencapai pencapaian angkasa; sebulan kemudian, New Delhi dengan jayanya menganjurkan KTT Kumpulan 20. Pada Januari, Modi juga memenuhi janji lama parti kuasanya dengan membuka kuil Hindu di bandar Ayodhya.

Peserta utama menentang Modi ialah Ketua Parti Kongres Mallikarjun Kharge dan anak saudara parti Rahul Gandhi, yang cuba menawan imaginasi negara dengan mengadakan perarakan “Bersatu India” merentasi negara tahun lalu. INC telah mengalami dua kekalahan berturut-turut dalam pilihan raya terdahulu, memenangi hanya 44 kerusi pada 2014 dan 52 kerusi pada 2019. Semasa berkempen untuk pilihan raya tahun ini, parti itu juga menghadapi beberapa kegagalan termasuk akaun bank ditutup oleh pihak berkuasa cukai. Tahun lalu, Gandhi dijatuhkan hukuman penjara selama dua tahun atas tuduhan fitnah yang kemudian dibatalkan Mahkamah Agung India.

Untuk melawan BJP, Parti Kongres juga membentuk gabungan dengan beberapa parti pembangkang serantau lain pada Jun tahun lalu—termasuk Kongres Se-India Trinamool dan Parti Rakyat Biasa—di bawah panji INDIA Pembangunan Kebangsaan Inklusif, atau INDIA. Tetapi gabungan bersatu ini mengalami beberapa hentaman, termasuk parti dan pemimpin parti meninggalkan gabungan disebabkan kekeukeuhan INC untuk mengutarakan calonnya untuk banyak kerusi, serta perbezaan ideologi dan persengketaan peribadi.

Apakah isu-isu utama dalam pilihan raya India?

Walaupun kebimbangan pengundi sering berbeza-beza antara negeri semasa kebanyakan pilihan raya India, satu kaji selidik pra-pilihan raya terkini yang dijalankan oleh Lokniti-CSDS, sebuah institut penyelidikan di New Delhi, mendapati lebih separuh responden paling bimbang tentang isu-isu seperti pengangguran dan inflasi, walaupun ekonomi India kini antara yang berkembang paling pesat.

Kerajaan telah bergelut untuk menjana cukup peluang pekerjaan, terutamanya untuk golongan muda bawah umur 35 tahun, yang membentuk lebih 65% populasi India. Pada akhir 2023, kadar pengangguran golongan muda antara umur 20 hingga 24 tahun adalah 44.9%—berbanding kadar pengangguran keseluruhan sebanyak 8.7%, mengikut .

Selain sukar mendapat pekerjaan, ramai juga menyatakan kebimbangan mengenai harga yang semakin meningkat membebankan poket mereka, dengan 76% responden berkata mereka secara akut merasai kesan inflasi. Lebih 40% populasi negara bergantung kepada pertanian untuk pendapatan, tetapi petani lama menghadapi cabaran untuk meningkatkan taraf hidup mereka sambil menyara negara. Di negeri-negeri pertanian seperti Punjab dan Uttar Pradesh, protes petani telah menuntut pendapatan minimum dan keuntungan.

Untuk mengimbangi beban ini, kerajaan BJP telah menyediakan apa yang ahli ekonomi seperti Ketua Penasihat Ekonomi Arvind Subramanian telah digelar “kebajikan”, di mana kerajaan telah mensubsidi penyediaan barang dan perkhidmatan asas seperti perumahan, elektrik, akaun bank, dan gas masak. Satu sistem infrastruktur awam digital rekaan kerajaan juga memudahkan pemindahan tunai langsung kepada pengundi. Oleh itu, pengundi dijangka akan melihat sambungan program-program kebajikan sebegini penting.

Pilihan raya ini juga akan menyoroti platform Hindu pertama Modi, yang jelas berbeza dengan akar sekular negara itu dahulu. Pada Januari, Modi merasmikan kuil Hindu di tapak masjid lama dan diraikan dengan melaksanakan janji lama BJP. Selain kuil itu, kerajaan juga telah memulakan pelaksanaan Akta Pindaan Kewarganegaraan 2019nya, yang mempercepatkan kewarganegaraan India untuk semua minoriti kecuali orang Islam; menarik autonomi wilayah majoriti Muslim Jammu dan Kashmir; dan melaksanakan undang-undang negeri untuk mencegah perkahwinan antara Hindu dan Muslim. Dasar-dasar ini telah menggalakkan 80% populasi India yang beragama Hindu, serentak menjauhkan 14% penduduk negara yang beragama Islam.

Mengapa pilihan raya ini penting?

Demokrasi India adalah dinamik tetapi paradoks. Suruhanjaya Pilihan Raya India telah lama menyaksikan kadar pengundian yang tinggi. Pada 2019, 67% rakyat India mengundi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.