Nikki Hiltz bereaksi selepas memenangi acara akhir 1500 meter wanita pada Hari Sepuluh Kejohanan Larian dan Padang Pasukan Olimpik AS 2024 di Hayward Field pada 30 Jun 2024 di Eugene, Ore.

(SeaPRwire) –   Nikki Hiltz bukan sahaja mewakili AS di atas trek perlumbaan.

“Ini lebih besar daripada sekadar saya,” kata atlet berusia 29 tahun dari California itu selepas layak ke Sukan Olimpik pada 30 Jun setelah berlari 1500 meter dalam masa 3 minit dan 55.33 saat, catatan peribadi dan rekod kejohanan dalam acara wanita. “Ini hari terakhir Bulan Kebanggaan, dan saya ingin berlari untuk komuniti saya. Semua orang LGBTQ, anda semua membawa saya pulang dalam seratus meter terakhir itu. Saya boleh merasakan cinta dan sokongan itu.”

Hiltz, yang mengenal pasti sebagai transgender dan bukan binari dan menggunakan kata ganti nama they/them, sudah memegang  rekod Amerika untuk acara mil luar wanita. Mereka kini bersiap untuk mencipta sejarah lagi bulan depan sebagai salah seorang daripada beberapa atlet bukan konformiti jantina yang pernah bertanding di Sukan Olimpik.

Pada tahun 2021, atlet angkat berat dari New Zealand mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik Tokyo, menjadi salah seorang daripada atlet trans pertama di dunia yang secara terbuka bertanding di Sukan Olimpik pada usia 43 tahun. Menghadapi kontroversi mengenai kelebihan biologi yang didakwa terhadap pesaing yang dilahirkan wanita, walaupun menekan tahap testosteronnya di bawah had tertentu, Hubbard .

Dalam Sukan Olimpik yang sama, pemain bola sepak yang hanya menggunakan nama menjadi orang pertama untuk memenangi pingat Olimpik, memenangi pingat emas bersama pasukan wanita Kanada. (Quinn telah memenangi pingat gangsa pada tahun 2016 tetapi hanya keluar sebagai bukan binari pada tahun 2020.) Mereka akan bersaing untuk pingat lain di Paris musim panas ini.

Penunggang BMX juga mencipta sejarah pada tahun yang sama, menjadi atlet trans pertama yang secara terbuka menyertai barisan pasukan Team USA, selepas dia layak sebagai atlet ganti, walaupun dia akhirnya tidak bertanding di Tokyo.

Pemain skateboard , yang mengenal pasti sebagai bukan binari, telah bertanding di Tokyo untuk Team USA, pada satu ketika mengangkat papan luncur mereka dengan kata ganti nama pilihan mereka “they/them” ditulis di atasnya. Walaupun mereka tidak memenangi pingat, mereka berkata mereka mencapai matlamat mereka di Sukan Olimpik, iaitu “untuk bahagia dan menjadi perwakilan visual untuk manusia seperti saya.”

Pada tahun 2022, pemain skate ais Amerika menjadi atlet Olimpik bukan binari pertama yang secara terbuka bertanding dalam Sukan Olimpik Musim Sejuk di Beijing, di mana mereka berada di tempat dalam kategori pasangan bersama rakan kongsi mereka Ashley Cain-Gribble. “Saya tahu untuk saya, orang yang bukan binari, ia hanya mungkin kerana orang queer yang menakjubkan telah datang sebelum saya dan meletakkan asas untuk saya,” kata LeDuc pada masa itu. “Jadi sekarang saya ingin melakukan itu untuk orang lain yang akan datang selepas ini juga.”

Sukan telah lama bergelut dengan isu seks dan identiti jantina, kerana ramai pengkritik inklusifiti telah berhujah mengenai potensi ketidakadilan. Kebanyakan acara individu dan pasukan yang kompetitif juga dianjurkan mengikut kategori seks dan jantina binari.

Pada , Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) pertama kali membuka Sukan Olimpik untuk individu transgender di bawah syarat-syarat tertentu, termasuk menjalani terapi hormon dan pembedahan penegasan jantina. Keperluan pembedahan itu untuk mencerminkan sikap yang lebih moden, tetapi atlet transgender lelaki ke wanita masih dikehendaki memenuhi tahap testosteron tertentu selama setahun sebelum mereka boleh bertanding. Pada tahun 2021, IOC untuk membenarkan setiap badan pemerintahan sukan menentukan peraturan mereka sendiri mengenai penyertaan atlet trans dan bukan binari. 

Sejak itu, badan pemerintahan global untuk , , , , dan , antara lain, telah mengetatkan peraturan mereka mengenai atlet trans, terutamanya wanita trans yang ditugaskan sebagai lelaki semasa lahir.

Tetapi ketika lebih ramai orang membuka diri kepada konsep , terutamanya dengan yang semakin banyak mengenal pasti sebagai bukan binari, atlet seperti Hiltz, yang ditugaskan sebagai wanita semasa lahir dan sentiasa bertanding dalam acara wanita, menunjukkan kepada lawan bahawa tidak mudah untuk mempertingkatkan isu ini.

Selepas seorang pengguna media sosial menuduh Hiltz “seorang lelaki sederhana yang mencuri tempat wanita dalam pasukan Olimpik,” Hiltz menjawab dengan emoji ketawa dan berkata untuk mencari apa maksud bukan binari.

“Saya tahu kelahiran Olimpik akan membawa banyak cinta dan sokongan dalam talian tetapi juga tahu platform besar itu akan membawa beberapa kebencian dan kejahilan juga,” Hiltz kemudian menambah di Instagram. “Sepanjang perjalanan ini ke Sukan Olimpik Paris, saya akan terus menggunakan platform saya untuk mengangkat orang trans dan queer dan mungkin mendidik beberapa orang di sepanjang jalan juga. Jika anda menganggap diri anda sebagai sekutu kepada komuniti LGBTQ+, saya harap anda menyertai saya untuk melakukan perkara yang sama.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.