A train passes through East Palestine, Ohio, in Oct. 2023.

(SeaPRwire) –   Sejak kemalangan kereta api kargo dan akibatnya tahun lalu di East Palestine, Ohio, rakyat Amerika telah terjaga kepada realiti yang meruncing mengenai keselamatan landasan kereta api. Walaupun tajuk berita mengenai insiden itu telah mereda, komitmen Pentadbiran Biden untuk bertindak tidak berkurangan. Ketika Presiden Biden melawat, pesan beliau kepada masyarakat adalah jelas: kami akan kekal selama yang diperlukan, kami akan terus memegang Norfolk Southern bertanggungjawab, dan kami akan mendorong industri keseluruhan menjadi lebih selamat.

Perkara yang saya ingat terbaik dari lawatan saya sendiri ke East Palestine ialah kemuliaan dan daya tahan penduduk yang bekerja di sekitar gereja berdekatan yang berfungsi sebagai pusat maklum balas masyarakat. Sejak lawatan itu, saya terus berhubung dengan sesetengah daripada mereka yang saya jumpai pada perjalanan itu. Sekali lagi, dua tema jelas kedengaran: ketetapan hati mereka untuk tidak ditakrifkan oleh kemalangan ini, dan desakan mereka supaya pengalaman masyarakat tidak dilupakan. Dengan mengingati suara-suara East Palestine dan setiap masyarakat Amerika yang terletak di sepanjang landasan kereta api, saya telah menghabiskan setahun sejak insiden itu dengan mendesak industri kereta api, Kongres, dan Jabatan kami sendiri untuk melakukan segala yang mungkin untuk membuat landasan kereta api kami lebih selamat.

East Palestine residents attend the high school graduation on May 27, 2023.

Jabatan saya telah meneruskan langkah-langkah keselamatan, termasuk pengumuman utama minggu lepas bahawa Pentadbiran Kereta Api Persekutuan kami peraturan yang lama ditunggu-tunggu untuk menetapkan keperluan keselamatan minimum untuk saiz krew kereta api. Kebanyakan rakyat Amerika akan terkejut untuk mengetahui bahawa sebelum peraturan ini, tiada apa-apa untuk mencegah syarikat kereta api mengurangkan saiz krew di atas kereta api secara sepihak kepada hanya satu orang – bahkan pada kereta api berpanjang dua batu – tanpa memberitahu Jabatan kami. Memperbetulkan ini telah lama menjadi keutamaan keselamatan landasan kereta api, dan walaupun terhadap tentangan industri, ia akhirnya menjadi realiti.

Ini hanyalah langkah terbaru yang telah kami ambil dengan kuasa yang kami miliki sebagai pentadbiran. Dari hari pertama Pentadbiran Biden, dan dengan keghairahan diperbaharui sejak kemalangan Norfolk Southern di East Palestine, kami telah menggunakan pembiayaan dan kuasa peraturan kami untuk memperbaiki keselamatan dan memaksa syarikat-syarikat kereta api untuk berbuat lebih baik.

Selain daripada peraturan krew selamat yang baru kami lengkapkan, Pentadbiran Kereta Api Persekutuan kami telah menyiapkan 7,500 pemeriksaan terfokus di sepanjang laluan flammable berbahaya. Kami telah mengeluarkan maklumat keselamatan dan dasar-dasar maju untuk membuat operasi lebih selamat, menangani jenis gerabak tangki, panjang kereta api, tumpahan bahan berbahaya, dan perlindungan pekerja.

Kami membangunkan peraturan baru untuk memerlukan landasan kereta api memberikan maklumat masa nyata kepada penyelamat pertama apabila kejadian bahan berbahaya berlaku – dan kami telah menyediakan $30 juta untuk menyokong latihan bagi penyelamat pertama.

East Palestine resident Misti Allison distributes water on Sept. 17.

Sementara itu, kami telah menggunakan sumber-sumber dalam pakej prasarana Biden untuk memperbaiki infrastruktur fizikal rangkaian landasan kereta api Amerika. Di bawah kepimpinan Presiden Biden, kami telah memberikan berbilion-bilion untuk memodenkan infrastruktur landasan kereta api dan memperbaiki ratusan lintasan kereta api-jalan raya berbahaya.

Kami juga telah mengambil tindakan untuk membantu memperbaiki keadaan mereka yang bekerja dalam industri. Dan selepas tekanan yang ketara daripada Presiden Biden, kesatuan sekerja, dan jabatan kami, kira-kira 89% pekerja kereta api kargo Kelas I kini mempunyai cuti sakit bergaji, naik daripada kurang daripada 5% lebih daripada setahun yang lalu.

Walaupun kami bangga dengan kerja berterusan ini, realitinya ialah banyak perubahan penting tidak boleh berlaku tanpa perubahan perundangan – yang adalah sebab mengapa saya sekali lagi mendesak Kongres dengan tidak sabar untuk maju.

Hanya lebih daripada setahun yang lalu, berikutan malapetaka East Palestine, diperkenalkan di Kongres, dengan sokongan daripada pentadbiran kami. Tetapi undang-undang telah terkandas sejak itu oleh lobi industri kereta api dan sekutu Kongresnya.

Undang-undang ini sudah lama tertangguh. Ia akan memindahkan gerabak tangki yang lebih selamat secara berperingkat, memerlukan pengesan kerosakan, memperluaskan senarai bahan berbahaya yang layak untuk langkah-langkah keselamatan yang lebih ketat, dan lebih banyak lagi.

Railroad executives and local leaders break ground for a $25 million regional first responder training center being constructed by Norfolk Southern on Sept. 21.

Peruntukan undang-undang ini adalah mudah. Sebagai contoh, di bawah undang-undang semasa, denda maksimum yang boleh kami berikan – bahkan untuk pelanggaran keselamatan landasan kereta api yang buruk yang membunuh seseorang – adalah kurang daripada $ 250,000. Ini adalah jumlah yang remeh untuk syarikat kereta api berpendapatan berbilion setiap tahun. Di bidang lain, seperti perlindungan penumpang penerbangan, pentadbiran kami telah menunjukkan bahawa denda boleh mengubah tingkah laku syarikat-syarikat – tetapi hanya jika mereka cukup kuat. Akta Keselamatan Kereta Api akan meningkatkan had atas denda terhadap landasan kereta api supaya mereka sebenarnya boleh mengubah pendekatan syarikat-syarikat.

Peruntukan ini, dan banyak lagi dalam undang-undang yang dicadangkan baru, akan memberi kami tangan yang lebih kuat untuk menjaga rakyat Amerika dan memegang industri kepada piawaian yang lebih tinggi. Ia akan menyelamatkan nyawa.

Industri kereta api sedang menjalankan lobi dengan agresif terhadap undang-undang itu. Dan beberapa Wakil dan Senator Republikan yang paling berisik menyatakan kemarahan mereka terhadap kemalangan setahun yang lalu kini menjadi senyap tidak wajar mengenai subjek ini, sekarang bahawa undi mereka diperlukan untuk meluluskannya ke undang-undang.

Ini tidak perlu menjadi cara ini. Pada masa lalu, Kongres telah menunjukkan keupayaan untuk berdiri teguh terhadap syarikat-syarikat kereta api berbilion dolar dan melaksanakan reformasi keselamatan yang bermakna. Permulaan abad ini menyaksikan beberapa insiden kargo kereta api berprofil tinggi di seluruh Amerika Syarikat dan Kanada, termasuk insiden kematian beramai-ramai seperti satu di Quebec yang mengorbankan 47 nyawa dan menghancurkan sebuah bandar, dan satu lagi di Carolina Selatan yang mengorbankan sepuluh nyawa dan menghantar ratusan ke hospital dengan pendedahan klorin. Peristiwa-peristiwa itu membawa kepada perubahan keselamatan kereta api baru yang signifikan – dengan keputusan sebenar, termasuk pengurangan kemalangan.

Tetapi dengan menghilangkan perhatian terhadap insiden-insiden itu, industri kereta api secara konsisten dapat melemahkan atau menangguhkan langkah-langkah keselamatan penting. Hari ini, walaupun lebih rendah daripada puncaknya, kadar kemalangan masih tidak dapat diterima. Amerika Syarikat mengalami purata lebih daripada kemalangan kereta api sehari sepanjang hayat saya. Ia adalah status quo yang tidak dapat diterima.

National Transportation Safety Board hearings held in East Palestine's high school gymnasium on June 23.

Pengalaman telah menunjukkan bahawa perniagaan kereta api kargo, yang sangat menguntungkan, akan lebih baik apabila negara memegangnya kepada piawaian yang lebih tinggi. Pentadbiran Biden sedang mengambil setiap langkah diperlukan yang tidak memerlukan Akta Kongres – tetapi kini Kongres mesti bertindak.

Pilihan jelas: Kongres boleh berpihak kepada lobi industri kereta api yang mahu melemahkan usaha untuk memperkukuh keperluan keselamatan, atau ia boleh maju dan meluluskan Akta Keselamatan Kereta Api.

Kami berhutang ini kepada masyarakat East Palestine, yang telah lama meminta undang-undang ini diluluskan. Jika kita berjaya, masyarakat mereka akan dikenali bukan sahaja untuk kemalangan yang mengganggu kehidupan seharian mereka tetapi juga untuk pembaharuan yang menyelamatkan nyawa yang datang seterusnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.