(SeaPRwire) –   Awan berarak di atas pulau gunung berapi kecil bernama Principe, di lepas pantai barat Afrika, pada petang 29 Mei 1919. Arthur Eddington, pengarah Observatori Cambridge di UK, menanti agar Matahari muncul kembali. Sisa-sisa ribut petang yang lepas boleh mengacaukan segalanya.

Pulau itu akan mengalami pemandangan luar biasa dan menakjubkan gerhana matahari keseluruhan yang jarang berlaku. Selama enam minit, gerhana matahari paling lama sejak 1416, Bulan akan sepenuhnya menutup muka Matahari, menarik tirai kegelapan di atas jalur sempit Bumi.

Eddington berpergian ke laluan gerhana untuk cuba membuktikan salah satu idea paling berpengaruh zamannya: teori relativiti am Albert Einstein yang baru.

Eddington, seorang ahli fizik, merupakan antara sedikit orang pada masa itu yang memahami teori tersebut, yang dicadangkan oleh Einstein pada 1915. Tetapi kebanyakan ahli sains lagi tercengang dengan idea pelik bahawa graviti bukanlah daya tarikan bersama tetapi melengkung ruangmasa.

Dua pasukan ahli astronomi menaiki kapal yang berlayar dari Liverpool, England pada Mac 1919 untuk menyaksikan gerhana dan mengukur bintang-bintang. Eddington dan pasukannya pergi ke Principe, dan pasukan lain diketuai oleh Frank Dyson dari Observatori Greenwich pergi ke Sobral, Brazil.

Keseluruhan, penutupan Matahari sepenuhnya, akan berlaku pada jam 2:13 tempatan di Principe. Beberapa minit sebelum Bulan bergerak di hadapan Matahari, awan akhirnya mula pecah. Untuk seketika, ia benar-benar cerah.

Eddington dan kumpulannya dengan tergesa-gesa merakam gambar gugusan bintang yang ditemui berhampiran Matahari pada hari itu, dipanggil Hyades, ditemui dalam buruj Taurus. Ahli astronomi menggunakan teknologi astronomi terbaik pada masa itu, pelat fotografik, yang merupakan pendedahan besar diambil pada kaca dan bukan filem.

Eddington mahu kekal di Principe untuk mengukur Hyades apabila tiada gerhana, tetapi mogok pekerja kapal menyebabkannya meninggalkan awal. Kemudian, Eddington dan Dyson membandingkan pelat kaca diambil semasa gerhana dengan pelat kaca lain diambil Hyades dalam bahagian langit yang berbeza, apabila tiada gerhana.

Pada gambar dari ekspedisi Eddington dan Dyson, bintang-bintang tidak sejajar. Einstein berusia 40 tahun benar.

“Cahaya Semua Keliru Di Langit”, New York Times umumkan apabila kertas saintifik diterbitkan. Gerhana itu merupakan kunci kepada penemuan—seperti banyak gerhana matahari sebelum dan selepasnya yang menerangkan penemuan baharu tentang alam semesta kita.

Untuk memahami mengapa Eddington dan Dyson berpergian sejauh itu untuk menyaksikan gerhana, kita perlu bercakap tentang graviti.

Sejak zaman Isaac Newton, yang menulis pada 1687, ahli sains fikir graviti adalah daya saling tarikan yang mudah. Newton mencadangkan bahawa setiap objek di alam semesta menarik setiap objek lain di alam semesta, dan kekuatan tarikan ini berkaitan dengan saiz objek dan jarak di antara mereka.

Pada skala lebih besar, seperti di kalangan lubang hitam atau gugusan galaksi, graviti Newtonian kurang tepat. Ia juga tidak dapat mengira pergerakan objek besar yang rapat bersama, seperti bagaimana orbit Marikh dipengaruhi oleh kedekatan dengan Matahari.

Terobosan penting Albert Einstein menyelesaikan masalah ini. Relativiti am memegang bahawa graviti bukanlah daya tidak kelihatan tarikan bersama, tetapi penyimpangan. Berbanding pergaduhan tarikan bersama, objek besar seperti Matahari dan bintang lain bertindak balas berdasarkan ruang di sekeliling mereka yang telah diubah suai. Jisim mereka begitu besar sehingga melengkung kain ruangmasa di sekeliling mereka.

Idea ini pelik, dan kebanyakan ahli sains fikir persamaan dan persamaan Einstein adalah tidak masuk akal. Tetapi yang lain fikir ia kedengaran munasabah. Einstein dan yang lain tahu jika teori itu betul, dan kain realiti melengkung di sekeliling objek besar, maka cahaya itu sendiri perlu mengikut lengkungan itu.

Teori Einstein memberikan persamaan berapa banyak graviti Matahari akan mengalihkan imej bintang-bintang latar belakang. Teori Newton meramal hanya setengah daripada jumlah pengalihan itu.

Kedua-dua pasukan saintis menghadapi halangan politik dan semulajadi pelik dalam membuat penemuan, yang diceritakan dengan indah dalam buku No Shadow of a Doubt: The 1919 Eclipse That Confirmed Einstein’s Theory of Relativity, oleh ahli fizik Daniel Kennefick. Tetapi pengesahan idea-idea Einstein berharga.

Rekod teliti gerhana bulan dan matahari merupakan satu warisan terbesar tamadun Babylon purba. Ahli astronomi—atau ahli falak sebenarnya, tetapi matlamatnya sama—mampu meramal kedua-dua gerhana bulan dan matahari dengan ketepatan yang menakjubkan.

Dua setengah ribu tahun kemudian, pada 2016, ahli astronomi menggunakan rekod-rekod kuno yang sama untuk mengukur perubahan kadar di mana putaran Bumi melambat—iaitu berapa banyak hari kita memanjang, selama beribu-ribu tahun.

Pada pertengahan abad ke-19, penemuan saintifik berlaku dengan pantas, dan gerhana matahari menggerakkan banyak daripadanya. Pada Oktober 1868, dua orang ahli astronomi, Pierre Jules César Janssen dan Joseph Norman Lockyer, berasingan mengukur warna cahaya matahari semasa gerhana keseluruhan. Setiap seorang mendapati bukti unsur tidak diketahui, menunjukkan penemuan baharu: Helium, dinamakan sempena dewa matahari Yunani.

Dan semasa gerhana matahari pada tahun 1869, ahli astronomi mendapat bukti yang meyakinkan tentang unsur baharu, yang mereka beri nama coronium—sebelum mengetahui beberapa dekad kemudian bahawa ia bukan unsur baharu, tetapi besi yang sangat terion, menunjukkan atmosfera matahari luar biasa panas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.