MEXICO-ASTRONOMY-HEALTH-ECLIPSE-SUNGLASSES

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 31 juta orang yang tinggal di kawasan lintasan keseluruhan selebar kira-kira 115 batu, dan jutaan lagi yang melakukan perjalanan ke AS untuk melihat gerhana matahari pada Isnin akan semuanya memandang matahari memakai perkara yang sama: kaca hitam khas untuk gerhana matahari.

Barang yang sangat dicari ini penting untuk keselamatan mata, terutamanya bagi mereka yang tinggal di luar zon keseluruhan dan hanya boleh melihat gerhana separa. Tetapi selepas gerhana selesai, orang harus memastikan pelupusan kaca pandang gerhana dengan betul.

Kerana kebanyakan kaca gerhana diperbuat daripada kertas, lengan kaca boleh dikitar semula asalkan kaca dibuang, .

Pencinta gerhana juga boleh memilih untuk menyumbang kaca mereka. Astronomers Without Borders akan mengumpul kaca gerhana yang digunakan dengan baik dari AS dan Kanada. Kempen ini, yang berjalan sejak 2008, mengedarkan semula kaca kepada orang di negara lain untuk gerhana akan datang. Daripada jutaan yang disumbangkan semasa gerhana matahari penuh 2017 yang juga menyilang melalui AS hanya boleh digunakan. Berkat kerjasama dengan Astronomers Without Borders, kaca boleh ditinggalkan di semua lokasi Warby Parker di seluruh negara untuk dikitar semula.

Eclipse Glasses USA juga menerima sumbangan untuk dua program, walaupun hanya satu memfokuskan pada penggunaan semula kaca yang sedia ada. Melalui program “5 untuk 1”, setiap lima set kaca gerhana yang dibeli, satu pasang kaca akan disumbangkan. Program Eclipse Give Back mengambil kaca yang telah digunakan yang tidak mempunyai sebarang koyakan, lubang, robek atau kerosakan lain. Kaca gerhana gerhana akan dihantar ke sekolah-sekolah di Amerika Latin supaya kanak-kanak akan dapat melihat gerhana cincin Oktober 2024. Untuk maklumat lanjut mengenai di mana hendak menghantar kaca, .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.