Catarino Erasmo Garza in 1894.

(SeaPRwire) –   Presiden Mexico, Andrés Manuel López Obrador (AMLO) adalah peminat seorang wartawan dan pemberontak sempadan Mexico abad ke-19 yang kurang dikenali bernama Catarino Erasmo Garza. AMLO begitu terpesona dengan pemberontak dan wartawan sempadan itu, beliau bahkan tentang beliau pada tahun 2016. Pada Januari ini, semasa sidang akhbar paginya, Presiden López Obrador bahawa beliau telah menganjurkan suruhanjaya tentera untuk membawa mayat Garza kembali ke Mexico dari Panama untuk memberi “penghormatan” kepada pemberontak revolusi ini.

Kekaguman AMLO terhadap Garza memberitahu kita banyak tentang pemahamannya mengenai hubungan Amerika Syarikat-Mexico, terutamanya tentang penentangannya terhadap dominasi AS di Amerika Latin. Walau bagaimanapun, rekod sejarah menunjukkan bahawa Garza lebih daripada sekadar revolusioner anti-imperialis. Beliau juga merupakan pengkritik yang gigih terhadap pemerintahan autoritarian, pembela teguh kebebasan media di Mexico, dan pemercaya dalam sempadan yang lebih terbuka. Sebenarnya, Garza dan askarnya memasuki medan pertempuran dengan pakaian bertulis kata-kata “Libres Fronterizos”, atau Orang Sempadan Bebas. Mengubah Garza menjadi wira kebangsaan tanpa mengambil semua ideanya dengan serius adalah satu penghinaan kepadanya dan warisannya.

Pertengahan abad ke-19 merupakan masa yang penuh kekeliruan di Mexico. Negara itu baru sahaja diserang oleh Amerika Syarikat (1846-48), yang mengambil separuh wilayahnya, dan kemudian Perancis memahkotakan seorang adipati Austria sebagai maharaja (1864-67). Liberal seperti Benito Juárez berjuang menentang campur tangan asing, tetapi juga menentang konservatif, mengadvokasi kebebasan politik dan demokrasi di Mexico.

Dilahirkan di Matamoros, Mexico, tepat di sempadan AS-Mexico pada tahun 1859, Garza memulakan kerjayanya dalam jurnalisme di akhbar-akhbar bahasa Sepanyol kecil di selatan Texas. Sempadan itu jauh lebih longgar pada masa itu dan orang mengalir dengan bebas merentasi sempadan tanpa sekatan atau pengawal. Selain menulis tentang keganasan anti-Mexico orang Anglo, Garza mengutuk kekejaman rejim diktator Mexico Presiden Porfirio Díaz dalam akhbar-akhbar beliau El Comercio Mexicano (Perdagangan Mexico) dan El Libre Pensador (Pemikir Bebas).

Pada satu ketika, Garza secara terbuka mengutuk kedua-dua sheriff AS di Eagle Pass, Texas, dan seorang hakim di Mexico sebagai “jenayah” kerana membunuh seorang lelaki Mexico berusia 20 tahun yang telah ditangkap di Amerika Syarikat dan diserahkan kepada kerajaan Mexico. Garza mencetak laporan insiden ini oleh wartawan rakan di Mexico dalam akhbarnya, dengan menyatakan bahawa beliau boleh “menerbitkan kebenaran dengan kekebalan” di Amerika Syarikat. Sebagai tindak balas, gabenor negeri Mexico utara Coahuila memerintahkan pengawal luar bandar Mexico untuk menangkap Garza jika dia tertangkap di tanah Mexico dan cuba menghantarnya pulang ke Mexico. Seorang hakim AS menolak, dengan menyatakan kemungkinan Garza akan dibunuh jika dikembalikan dan menunjukkan bukti bahawa gabenor itu sudah mengatur pembunuhan terhadap Garza di Texas.

Garza merupakan cabaran politik terawal dan paling serius kepada Díaz. Díaz adalah presiden liberal yang berkuasa pada tahun 1876 dengan menjanjikan bahawa beliau hanya akan berkhidmat satu penggal. Beliau membuka negara kepada pelaburan asing, memerintah dengan tangan besi, dan akan kekal berkuasa selama 34 tahun berikutnya. Sama ada anda seorang wartawan, politikus, petani, atau pekerja perindustrian, anda berkemungkinan akan dibunuh oleh tentera Díaz, pengawal luar bandar, atau pembunuh upahan jika anda mengancam keamanan pax porfiriana. Walaupun ia tidak segera jelas bahawa Díaz akan menjadi diktator, kerana penentangan terhadap rejimnya yang tidak terbatas meningkat pada pertengahan 1880-an, Díaz semakin bergantung kepada kekerasan.

Ramai lawan rejim Díaz melarikan diri ke Amerika Syarikat dan Díaz bahkan menghantar mata-mata dan pembunuh merentasi sempadan untuk menghapuskan ancaman kekuasaannya. Pada musim panas 1891, ejen Díaz menembak dan membunuh rakan wartawan anti-Díaz Garza, Ignacio Martínez, di jalanan Laredo.

Pembunuhan ini membawa Garza mengambil senjata dan mengisytiharkan revolusinya terhadap Díaz pada , 1891, Hari Kemerdekaan Mexico. “Wartawan bebas terakhir,” tulis Garza, “hari ini meninggalkan pena untuk menyambar pedang dalam pertahanan hak-hak rakyat.” Dalam manifesto revolusioner pertamanya, Garza mengutuk “kematian lengkap terhadap media bebas dan pembunuhan yang tidak terperi yang dilakukan ke atas banyak penulis yang mulia dan liberal.” Pengisytiharan itu juga memanggil untuk perdagangan bebas, pilihan raya bebas, dan pengedaran tanah. Pada puncaknya, tentera Garza sebanyak 1,000 orang melancarkan beberapa serangan ke Mexico. Tetapi Garzistas ditolak di Mexico oleh tentera Díaz dan kemudian dikejar di sebelah AS sempadan oleh Tentera Darat AS dan Rangers Texas.

Garza terperangkap di antara keganasan anti-Mexico di Texas dan keganasan Díaz di Mexico. Garza mempunyai sokongan popular meluas di selatan Texas, terutamanya di kalangan orang Mexico Texas, yang menjadikannya sukar bagi pihak berkuasa untuk menangkapnya. Bahkan leftenan dan politikus Anglo tempatan, yang bergantung kepada undi orang Mexico Texas, membantu Garza melarikan diri daripada penangkapan. Walau bagaimanapun, berat gabungan Tentera Darat AS dan Rangers Texas bermakna hanya masa sebelum dia ditangkap atau dibunuh.

Enam bulan selepas melancarkan revolusinya, Garza melarikan diri dari Texas. Dalam tahun-tahun berikutnya beliau terus membangunkan idea antarabangsa antara negara beliau, bertemu dengan pemimpin anti-kolonial Cuba José Martí dan liberal Colombia yang berjuang menentang konservatif. Bagi Garza, kebebasan bermakna berjuang untuk hak-hak awam serta menghadapi empayar. Baginya, pertempuran menentang Díaz di Mexico, pemerintahan Sepanyol di Cuba, konservatif di Colombia, dan hak orang Mexico Texas semuanya adalah sebahagian daripada perjuangan yang sama.

Pada Februari 1893, Garza mendarat di Costa Rica, di mana beliau cuba menjamin keselamatan diri dengan kekal tanpa nama. Setelah identitinya diketahui, Garza menerbitkan risalah pada September 1894 mengutuk presiden Mexico. Garza bahkan menghantar salinan risalah itu kepada Díaz dengan tulisan tangan peribadi untuk “tsar abadi”.

Garza sedang direkrut oleh liberal di seluruh benua, tetapi juga dikejar oleh pihak berkuasa AS yang meyakinkan kerajaan Costa Rica untuk menghantar pulang beliau. Melihat pilihan menutup di Costa Rica, beliau menyertai liberal Colombia yang berjuang menentang konservatif di Panama, yang ketika itu merupakan sebahagian daripada Colombia.

Garza meninggal dunia berjuang dalam serangan di Bocas del Toro, Panama, pada 8 Mac 1895. Tentera Laut AS menghantar kapal untuk menangkap Garza dan mendarat Marinir di Panama untuk menenangkan pemberontakan liberal yang mengancam kepentingan AS di Terusan Panama.

Walaupun pemberontakan Garza ditewaskan, ide-idenya tentang demokrasi, keadilan, kebebasan media dan anti-imperialisme akan mendapat kehidupan baru pada tahun 1910 apabila revolusi sempadan lain yang dipimpin oleh Francisco Madero berjaya menjatuhkan Díaz. Beberapa rakan konspirasi Garza akan memainkan peranan penting dalam Revolusi Mexico, revolusi sosial pertama abad ke-20 yang mengubah Mexico dengan membawa petani asli dan pekerja perindustrian ke pentas politik. Garza telah dibunuh, tetapi ide-idenya terus hidup.

Mustahil untuk mengetahui apa pandangan Garza terhadap AMLO hari ini, tetapi tentunya beliau tidak akan bersekutu dengan serangannya yang tidak henti-henti terhadap wartawan. Serangan terbaru AMLO hanyalah contoh terbaru bagi . Ancaman sebegini oleh pemimpin Mexico sangat berbahaya dalam apa yang menjadi di dunia.

Dan walaupun AMLO telah mempertahankan maruah pekerja Mexico ke Amerika Syarikat, beliau kurang mesra terhadap pendatang di Mexico. Di bawah AMLO, penahanan pendatang di Mexico meningkat mendadak, dengan lebih daripada . Kini Mexico mempunyai sistem penahanan pendatang terbesar di hemisfera. Bentuk kawalan sempadan ini bertentangan dengan idea antarabangsa Garza dan pengalaman perpindahan sendiri.

Presiden Mexico telah banyak membantu meningkatkan kepentingan Catarino Garza dan revolusinya, cerita yang dilupakan yang mendedahkan banyak tentang rasisme di Texas, dominasi AS di hemisfera, dan diktator di Mexico. Tetapi rekod AMLO yang bercampur-baur dalam memperkukuh demokrasi, mengurangkan keganasan negara, mempromosikan media bebas, dan menyambut pendatang menunjukkan beliau harus mengingat Garza juga berdiri untuk Mexico demokratik di mana wartawan dan rakyat bebas mengkritik kerajaan mereka. Daripada menghantar pulang mayat Garza sebagai pahlawan nasional, AMLO harus menghormati warisan Garza yang lebih luas tentang kebebasan dan keadilan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.