Marlene Engelhorn

(SeaPRwire) –   Marlene Engelhorn, seorang pewaris Austria yang mewarisi puluhan juta euro dari neneknya, memutuskan untuk membiarkan orang asing menentukan ke mana €25 juta ($27 juta) akan diberikan selama enam minggu terakhir. Engelhorn telah lama mengkritik dasar Austria yang tidak mengenakan cukai untuk warisan, kerana dia merasakan dilahirkan dalam keluarga kaya adalah soal nasib dan dia tidak memperoleh wang tersebut.

“Sebahagian besar kekayaan warisan saya, yang mengangkat saya ke kedudukan kuasa hanya melalui kelahiran saya, bertentangan dengan setiap prinsip demokrasi, kini telah diagihkan semula selaras dengan nilai-nilai demokrasi,” katanya dalam satu kenyataan.  

Dalam usaha untuk mengagihkan kekayaannya dengan cara yang sebaik-baiknya, Engelhorn menghantar e-mel kepada kira-kira 10,000 orang Austria yang dipilih secara rawak, dan memilih 50 orang yang direka untuk menjadi wakil yang sebaik mungkin dari demografi Austria dari segi jantina, etnik, dan pendapatan. 

Kumpulan itu dibangunkan menjadi sebuah organisasi yang dipanggil , dan memilih , yang didedahkan pada hari Selasa, ke mana kekayaan Engelhorn akan diagihkan. Setelah kumpulan itu dibentuk, pewaris itu menarik diri dari proses tersebut, dengan mengatakan dalam bahawa “pengagihan semula mesti menjadi proses yang melampaui [dirinya].”

Pengagihan tunai terbesar diberikan kepada , yang menerima setara dengan $1.7 juta. Pengagihan kedua terbesar sebanyak $1.6 juta diberikan kepada organisasi yang dipanggil , yang menawarkan bantuan kepada orang-orang yang kehilangan tempat tinggal. Organisasi lain yang menerima wang termasuk badan amal iklim, pusat pemikiran sayap kiri , dan organisasi agama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.