(SeaPRwire) –   Hampir 25 juta orang dewasa di Amerika Syarikat mempunyai , yang menempatkan mereka dalam risiko yang lebih tinggi dalam dekad akan datang. Tetapi bahagian yang lebih besar mempunyai apa yang disebut kolesterol tinggi sempadan, tempat antara yang bukan terlalu tinggi, tetapi juga bukan dalam julat normal.

Berikut adalah apa yang perlu diketahui tentang kolesterol sempadan.

Apakah kolesterol sempadan?

Kolesterol tinggi dianggap sebagai mempunyai jumlah kolesterol keseluruhan 240 mg/dL atau lebih tinggi. Seseorang mempunyai kolesterol sempadan, sementara itu, apabila jumlah kolesterol keseluruhan mereka berada dalam julat .

“Kami mencipta ambang-ambang ini – yang secara terbuka agak buatan – untuk mengklasifikasikan orang supaya kami dapat memahami sama ada kami perlu melakukan analisis lanjut atau penilaian untuk memahami risiko mereka terhadap penyakit kardiovaskular,” kata Dr. Donald Lloyd-Jones, mantan presiden Persatuan Jantung Amerika dan profesor kardiologi dan pengerusi perubatan pencegahan di Sekolah Perubatan Northwestern University Feinberg. Ada sedikit fleksibiliti: Beberapa orang mungkin sepenuhnya sihat dengan tahap kolesterol keseluruhan 235, manakala orang lain mungkin berisiko pada 205. Ia bergantung kepada faktor risiko lain seseorang. Tetapi secara meluas, ambang ini membantu doktor membuat keputusan tentang penjagaan pesakit.

Orang dengan tahap kolesterol keseluruhan di bawah 200 cenderung mempunyai risiko yang lebih rendah untuk membangunkan penyakit jantung, manakala mereka di atas 240 mempunyai risiko yang lebih tinggi. Mereka yang jatuh dari 200 hingga 239 berada di suatu tempat di tengah-tengah, Lloyd-Jones mengatakan.

Tahap kolesterol dalam kategori tengah ini tidak secara automatik membahayakan, tetapi ia meletakkan anda dalam risiko yang lebih besar untuk membangunkan kolesterol tinggi, menurut Dr. Daron Gersch, doktor keluarga dengan Hospital CentraCare di Long Prairie, Minn. Dan jika anda cukup lama berada dalam kategori sempadan, kesannya boleh bertambah.

Orang yang mempunyai kolesterol tinggi sempadan selama 11 hingga 20 tahun mempunyai dua kali lipat risiko yang lebih tinggi untuk membangunkan penyakit jantung berbanding dengan orang yang mempunyai kolesterol tinggi selama 10 tahun, menurut kajian yang diterbitkan pada tahun 2015 dalam .

“Analogi yang saya gunakan ialah kita merendam arteri kita dalam zarah-zarah kolesterol ini sepanjang jangka hayat kita,” kata Lloyd-Jones. “Semakin lama kita merendam, peluang yang lebih besar bahawa kita akan membentuk plak. Orang yang mempunyai tahap yang sangat tinggi untuk tempoh masa yang singkat berisiko membentuk plak, tetapi juga orang yang mempunyai tahap yang sederhana untuk tempoh masa yang lama boleh membentuk plak.” Plak-plak itu membina dan menjadi terbakar sepanjang masa, serangan jantung dan strok.

Jenis kolesterol penting

Tahap kolesterol keseluruhan tidak memaparkan gambaran lengkap. Apa yang paling membimbangkan ialah tahap anda bagi lipoprotein berkepadatan rendah atau LDL kolesterol, kadang-kadang disebut “kolesterol jahat”, menurut Dr. Ann Marie Navar, profesor kardiologi di Sekolah Perubatan UT Southwestern dan penulis bersama kajian Circulation. Ini kerana LDL ialah jenis kolesterol yang . Ambang yang baik ialah kurang daripada 100.

Lipoprotein berkepadatan tinggi atau HDL kolesterol, di sisi lain, kadang-kadang disebut “kolesterol baik” kerana ia mengeluarkan lemak daripada darah anda, Gersch mengatakan. Ambang yang baik ialah 60 atau lebih tinggi.

“Jika jumlah kolesterol anda meningkat kerana HDL, maka anda mungkin tidak berisiko yang lebih tinggi dan sebenarnya mungkin dilindungi secara berlebihan,” kata Gersch, “jadi sangat penting untuk tidak hanya mendapatkan tahap kolesterol keseluruhan anda, tetapi untuk memastikan ia dibahagikan kepada kolesterol baik dan jahat.”

Itulah sebabnya mungkin lebih tepat untuk melihat kolesterol LDL tinggi sempadan sahaja, Navar mengatakan. Kolesterol LDL 160 atau lebih tinggi dianggap tinggi, manakala kolesterol LDL dari 130 hingga 159 adalah sempadan, menurut Akademi Perubatan Keluarga Amerika.

Ini adalah pengkategorian kasar dan bukan jaminan masalah jantung akan datang. “Risiko kolesterol berkaitan LDL adalah kontinum – tidak ada nombor ajaib di atas yang anda berisiko dan di bawah yang anda tidak,” kata Navar. “Semakin tinggi LDL anda dan semakin lama LDL anda meningkat, semakin banyak risiko yang anda kumpul sepanjang masa.”

Bagaimana untuk menurunkan kolesterol sempadan tinggi

Selepas mengkaji semula keputusan ujian darah anda dalam konteks sejarah perubatan anda, doktor anda akan mengesyorkan langkah terbaik untuk mendapatkan tahap kolesterol anda ke dalam julat kesihatan untuk anda.

Jika anda mempunyai kolesterol sempadan tinggi tetapi anda sihat secara lain dan berusia kurang daripada 60 tahun, doktor anda mungkin mengesyorkan pengubahsuaian gaya hidup yang boleh membantu menurunkan risiko keseluruhan anda untuk membangunkan penyakit jantung. Ini mungkin termasuk mencapai dan mengekalkan berat badan sihat, makan makanan seimbang (dan mengurangkan karbohidrat, alkohol, dan makanan berlemak), bersenam, dan mendapatkan senaman yang kerap.

Tetapi jika anda mempunyai kolesterol sempadan tinggi – dan dua atau lebih faktor risiko lain untuk penyakit jantung – doktor anda mungkin mengesyorkan ubatan untuk menjaga hati anda selamat sepanjang masa yang mungkin, Gersch mengatakan. Faktor risiko tersebut termasuk , diabetes, merokok atau terdedah kepada asap rokok kedua, berusia 60 tahun atau lebih, mempunyai sejarah keluarga penyakit jantung, kurang aktif, atau membawa berat badan tambahan.

Bila untuk menguji kolesterol anda

Jika faktor risiko tersebut kedengaran familiar, anda seharusnya mulai . Lelaki tanpa risiko penyakit jantung boleh biasanya menunggu sehingga usia 35 tahun, dan wanita tanpa risiko ini boleh menunggu sehingga usia 45 tahun untuk memulakan pengujian kolesterol berkala, Gersch mengatakan.

Anda akan diuji semula setiap empat hingga enam tahun jika keputusan ujian anda menunjukkan kolesterol anda berada dalam julat sihat. Tetapi anda boleh mengharapkan untuk menjalani pemeriksaan darah lebih kerap, dan sekerap , jika tahap anda jatuh dalam kategori sempadan atau tinggi atau anda mempunyai faktor risiko penyakit jantung lain.

Mempunyai kolesterol sempadan tinggi mungkin bermakna ia sudah tiba untuk memulakan beberapa langkah pencegahan, tetapi ia tidak bermakna serangan jantung atau strok adalah tidak terelakkan – dan kesihatan keseluruhan dan faktor risiko anda untuk penyakit jantung masa depan lebih penting daripada satu nombor tertentu dalam panel kolesterol anda.

“Adakah benar-benar perbezaan antara 199 dan 201? Tidak, tidak ada,” kata Lloyd-Jones. Sebaliknya, ini adalah hubungan umum, berdasarkan populasi antara kolesterol dan risiko penyakit jantung yang hanya satu bahagian tekaan pada peringkat individu. “Ini adalah semacam sempadan yang agak sembrono, tetapi ia membantu menentukan sejauh mana anda mahu bersungguh-sungguh dan intensif pada mulanya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.