Former President Trump Holds Campaign Rally In Conway, South Carolina

(SeaPRwire) –   Anda boleh mengetahui banyak perkara tentang presiden daripada retorik dan tindakan perlembagaan mereka. Presiden Abraham Lincoln dan Franklin D. Roosevelt cemerlang dalam membentuk visi yang meyakinkan tentang Perlembagaan dan ideal-ideal perlembagaan. Lincoln mendesak rakyat Amerika untuk bertindak mengikut “semangat dan bukan roh” daripada memberi ruang kepada godaan untuk membahagikan negara secara tidak boleh diperbaiki, manakala Roosevelt menjamin kepada negara bahawa “satu-satunya perkara untuk ditakuti ialah takut itu sendiri” dan menjanjikan “New Deal” untuk memulihkan impian Amerika. Pada tahun 1903, Presiden Theodore Roosevelt memberitahu Kongres: “Tiada seorang pun yang berada di atas undang-undang dan tiada seorang pun yang berada di bawah, dan kami tidak meminta kebenaran daripada sesiapa apabila kami menghendaki mereka mematuhi undang-undang itu. Kepatuhan kepada undang-undang dituntut sebagai hak; bukan diminta sebagai kesopanan.”

Donald Trump adalah kisah yang berbeza. Semasa empat tahun beliau menjadi Presiden, beliau mengisytiharkan bahawa beliau mempunyai “kuasa mutlak” untuk melakukan apa sahaja yang mahu dilakukan. Bahawa beliau bebas daripada sebarang proses sivil atau jenayah untuk apa-apa yang dilakukan sebagai Presiden, bahawa beliau berhak menentang panggilan kongres secara sah tanpa apa-apa sanksi, bahawa beliau tidak boleh menghalang undang-undang kerana beliau adalah undang-undang itu sendiri, dan bahawa beliau mempunyai kuasa untuk membebaskan diri sendiri. Mungkin yang paling tidak senonoh, beliau mendakwa bahawa beliau sedang menggunakan kuasanya sebagai Presiden apabila beliau mendesak orang ramai “berjuang seperti syaitan” pada Januari 6, yang mengakibatkan keganasan dan kerosakan tidak pernah berlaku sebelum ini di Capitol.

Dalam kempen ketiganya untuk jawatan presiden, Trump terus melakukan apa yang dilakukannya dengan baik – menindas, memegahkan diri, berbohong, dan menjanjikan “pembalasan” terhadap musuh-musuh politiknya. Beliau telah bersumpah, dalam penggal kedua, untuk menghapuskan “pengganas kiri yang tinggal” Beliau telah berjanji untuk mengheret Presiden Joe Biden dan sebelum ini mengancam , Hillary Clinton. Trump juga mendakwa bahawa beliau berhak kepada kekebalan yang tidak pernah ada semasa beliau menjadi Presiden – bahawa beliau bebas daripada prosiding jenayah untuk salah laku yang beliau tidak dihukum sebelum ini oleh Kongres. Dengan ringkas, Trump ingin berada di atas undang-undang.

Hujah Trump ini telah ditolak di setiap mahkamah di mana ia telah dikemukakan sehingga kini. Pada tahun 1980-an, mahkamah menolak hujah bekas selepas mereka didakwa secara jenayah. Baru-baru ini, panel tiga hakim Mahkamah Rayuan Daerah Columbia, dalam pendapat yang mendalam dan berhujah dengan baik, menolak hujah Trump bahawa beliau bebas daripada prosiding jenayah untuk salah laku politik, walaupun musuh politiknya, yang beliau tidak dipecat, dihukum dan dibuang sebelum ini. Mahkamah dengan betul menekankan bahawa “pandangan bekas Presiden Trump akan meruntuhkan sistem kerajaan berpecah kuasa kami. Kekebalan presiden terhadap pendakwaan persekutuan bermakna, berhubung presiden, bahawa Kongres tidak boleh menggubal undang-undang, eksekutif tidak boleh mendakwa, dan kehakiman tidak boleh mengkaji. Kami tidak dapat menerima bahawa jawatan presiden meletakkan bekas pemegangnya di atas undang-undang selama-lamanya selepas itu.”

Hujah Trump juga bertentangan dengan keputusan Mahkamah Agung pada tahun 2020 semasa beliau masih menjawat jawatan, bahawa presiden yang sedang menjawat kuasa boleh disiasat oleh penyiasatan jenayah negeri. Mahkamah tidak mengatakan apa-apa tentang keperluan pecat melalui Kongres sebagai prasyarat untuk menyiasat presiden secara jenayah, kerana tiada prasyarat sedemikian.

Ancaman ambisi perlembagaan Trump terhadap kedaulatan undang-undang memanifestasikan di luar gelanggang kempen. Beliau meminta rakan sejawatnya dalam Dewan Rakyat, sebaik sahaja mereka mengambil alih semula pada tahun 2022, untuk memecat Presiden Biden kerana “tidak layak”. Ahli-ahli politik Republikan dalam Dewan Rakyat, di bawah bekas Speaker Kevin McCarthy dan Speaker semasa Mike Johnson yang merupakan arkitek rancangan Trump untuk menolak pilihan raya presiden 2020, telah mematuhi. Walaupun perbahasan pemecatan telah memberikan ahli-ahli politik Republikan di Dewan Rakyat ruang udara percuma untuk mengutuk Presiden, malah beberapa ahli Republikan moderat berkata tiada bukti bahawa Biden melakukan apa-apa kesalahan boleh dimecat.

Perbezaan antara kepimpinan Parti Republikan dan Presiden Biden mengenai dasar imigresen adalah punca di sebalik usaha untuk memecatnya, satu usaha yang gagal awal minggu ini, dengan jumlah undian akhirnya menjadi 214-216. Undian itu, yang pertama daripada apa yang kemungkinan akan menjadi banyak usaha untuk memecat Mayorkas, mengesahkan semula bahawa perbezaan dasar bukan alasan yang sah untuk pemecatan. Memang, pengasas menolak memasukkan “ketidakcekapan pentadbiran” sebagai asas untuk pemecatan dalam Perlembagaan, bermakna mereka menolak meluaskan pemecatan kepada prestasi yang tidak cekap atau buruk dalam pejabat. Selain itu, Presiden pertama yang dimecat, Andrew Johnson, dibebaskan di Senat atas pengakuan bahawa tidak sesuai menggunakan proses itu untuk menangani perbezaan dasar Kongres dengan Presiden Johnson. Seperti yang diterangkan Ketua Hakim William Rehnquist, dilantik oleh Presiden Reagan, dalam bukunya, Grand Inquests: The Historic Impeachments of Justice Samuel Chase and President Andrew Johnson, pembebasan Johnson telah menjelaskan bahawa “pemecatan tidak akan menjadi referendum terhadap prestasi pegawai awam dalam pejabat.”

Sementara itu, siasatan berterusan ahli-ahli politik Republikan dalam Dewan Rakyat ke atas salah laku anak lelaki Presiden Biden, Hunter, tidak lebih daripada lanjutan pertahanan yang sudah tidak disahihkan yang dibangkitkan Trump terhadap pemecatan pertamanya – iaitu bahawa, sebagai Naib Presiden, Biden memecat seorang pendakwa Ukraine untuk melindungi anak lelakinya daripada siasatan terhadap syarikat di mana Hunter kemudiannya duduk dalam lembaga pengarahnya. Ketika itu Naib Presiden Biden hanya mengikuti keutamaan dasar luar negara Presiden Obama, tetapi juga menyingkirkan seorang pendakwa yang secara meluas . Tiada apa-apa yang tidak wajar ditemui sejak itu, kecuali retorik Republikan semakin panas.

Selain itu, siasatan berbulan-bulan Dewan ke atas kesulitan undang-undang Hunter bertentangan dengan arahan Mahkamah Agung. Dalam Trump lwn Mazars pada tahun 2020, mahkamah menetapkan bahawa panggilan kongres sah hanya jika “ia berkaitan dengan, dan demi kemajuan, tugas sah Kongres.” Mahkamah mengakui bahawa ekspedisi memancing bukan “tujuan perundangan yang sah.” Mahkamah juga menekankan bahawa Dewan tidak mempunyai tujuan sah dalam memberikan diri kuasa ke atas “penegakan undang-undang,” kerana kuasa itu milik Presiden dan Jabatan Keadilan, bukan Kongres. Ini tidak menghalang beberapa ahli politik Republikan dalam Dewan Rakyat daripada terlibat dalam spekulasi liar dan tuduhan salah laku jenayah terhadap kedua-dua Presiden Biden dan anak lelakinya. Speaker Mike Johnson telah memanggil keluarga Biden “penjenayah,” walaupun saksi pakar Republikan sendiri, Profesor Jonthan Turley, berkata dalam satu perbahasan mengenai kemungkinan pemecatan Presiden Biden pada September lalu bahawa beliau tidak “percaya bukti semasa akan menyokong artikel pemecatan.” Turley, serta Republikan moderat di Dewan Rakyat dan Senat, berkata tiada bukti bahawa Setiausaha Mayorkas melakukan apa-apa kesalahan boleh dimecat.

Tiada apa yang akan menghalang Speaker Johnson daripada terus berusaha untuk memecat Mayorkas. Agendanya yang sangat berpihak jelas daripada desakannya untuk memecat Mayorkas daripada menyokong rang undang-undang berbipartisan yang dirundingkan di Senat untuk memperkukuh keselamatan di sempadan selatan kami. Keutamaannya kelihatan adalah cuba merosakkan Biden daripada menyelesaikan krisis sempadan.

Mungkin tuntutan paling berbahaya Trump dan penyokongnya adalah berhubung kontroversi seksyen 3 pindaan ke-14, di mana maknanya adalah inti perbahasan Mahkamah Agung pada hari Khamis lalu. Ahli-ahli Demokrat di Dewan Rakyat dan pakar perlembagaan yang dihormati menegaskan bahawa seksyen itu, yang menyatakan sesiapa yang “terlibat dalam pemberontakan” tidak layak memegang jawatan persekutuan, menjadikan Trump tidak layak bertanding atau berkhidmat semula sebagai Presiden. Trump meramalkan “perang saudara” dan “masalah besar” jika beliau kalah dalam kes itu dan kes lain di mana beliau didakwa dengan penipuan dan salah laku.

Jika bahasa berbahaya Trump sudah tidak asing, ia adalah kerana ia sepatutnya. Kemahirannya dalam membuat ancaman keganasan tidak pernah lebih jelas daripada pada 6 Januari. Trump menggalakkan penyokongnya “melawan balik” dan “mengambil semula negara mereka,” kemudian mendesak mereka berarak ke Kongres. Kini kebanyakan kita telah melihat video orang-orang itu merosakkan bangunan dan bersumpah untuk membunuh Ketua Speaker Nancy Pelosi dan Naib Presiden Mike Pence ketika itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Sulit dibayangkan tuntutan yang lebih berbahaya (dan cacat) daripada takut keganasan seharusnya mengatasi kedaulatan undang-undang.