Presiden Mexico mengumumkan pada Rabu bahawa beliau akan memerlukan syarikat kereta api kargo swasta yang kebanyakannya membawa kargo untuk menawarkan perkhidmatan penumpang atau sebaliknya mempunyai kerajaan menjadualkan kereta api sendiri di landasan mereka.

Presiden Andrés Manuel López Obrador menafikan sebarang konsep bahawa dekri beliau yang akan dikeluarkan kemudian bulan ini bersamaan dengan pengambilalihan harta persendirian. Beliau berkata undang-undang sedia ada menjamin kereta api penumpang keutamaan.

“Ini bukan pengambilalihan, ia dalam Perlembagaan dan undang-undang,” katanya. “Menurut undang-undang, kereta api penumpang mempunyai keutamaan.”

Walaupun begitu, hampir tiada perkhidmatan penumpang tetap tinggal di Mexico berikutan pembaharuan 1995 yang memberi konsesi kepada dua syarikat kereta api swasta Mexico: Ferromex Mexico dan anak syarikat kereta api Kansas City Southern AS.

Beberapa kereta api pelancong berjalan di laluan yang agak pendek dan tidak bersambung ke tarikan pelancongan seperti Copper Canyon Utara Mexico dan kawasan pengeluar tequila barat di sekitar Jalisco.

López Obrador dikenali dengan cintanya yang nostalgia terhadap kereta api penumpang, dan syarikat milik kerajaan secara umum. Pada September beliau mengumumkan penubuhan syarikat penerbangan kerajaan yang akan dijalankan oleh tentera.

Pada Mei, kerajaan menghantar marin untuk merampas salah satu landasan kereta api selatan Grupo Mexico atas alasan keselamatan negara. López Obrador berkata syarikat itu kemudian mencapai persetujuan untuk melepaskan landasan kereta api.

Projek kegemaran pentadbirannya ialah pembinaan landasan kereta api $20 bilion, 950 batu, yang dipanggil Kereta Api Maya, yang bertujuan berjalan dalam bentuk bulat kasar di sekitar Semenanjung Yucatan, menghubungkan resor pantai dan tapak arkeologi.

Syarikat kereta api itu tidak memberi respon segera terhadap permintaan komen mengenai rancangan presiden, di mana syarikat-syarikat akan ditawarkan peluang pertama untuk melaksanakan kereta api penumpang.

Presiden itu tidak menyebut sama ada syarikat-syarikat akan ditawarkan sebarang subsidi kerajaan untuk perkhidmatan penumpang.

Hampir semua perkhidmatan kereta api penumpang di seluruh dunia disubsidi sehingga tahap tertentu; sedikit yang mampu membuat wang mencukupi untuk berjalan sendiri, dan banyak yang rugi.

López Obrador juga berkata rangkaian kereta api itu perlu diselaraskan untuk perkhidmatan penumpang; kebanyakan kereta api kargo mempunyai lokomotif diesel atau diesel-elektrik.

Selain itu, isu jadual bertentangan, kelajuan kereta api, stesen dan kelengkapan roda mungkin timbul jika kereta api kargo dan penumpang berjalan di landasan yang sama.

Di kebanyakan bahagian Mexico terdapat sedikit landasan dan stesen kereta api bandar yang tinggal. Syarikat kereta api kebangsaan lama kerajaan Mexico menawarkan perkhidmatan yang lemah, lambat dan rugi besar sebelum pengendali konsesi swasta mengambil alih landasan.