Health Ministry calls for urgent medical support to hospitals in Gaza

(SeaPRwire) –   John Kahler kembali mendengar bunyi itu, tangisan. Di dalam bilik di klinik rawatan luka MedGlobal di Rafah, sekali lagi salah seorang daripada 150 hingga 200 pesakit yang dilihat setiap hari hanya mendapat rawatan luka mereka dibersihkan. Tetapi ini adalah Gaza, dan bekalan perubatan adalah terhad atau benar-benar habis.

“Rawatan luka biasanya bermakna debridement – anda perlu menyapu semua sampah dari luka bakar atau luka. Perkara itu sangat menyakitkan dan tiada anestesia, dan jadi dari pukul tujuh pagi sehingga pesakit terakhir dilihat, anda hanya mendengar tangisan ini,” katanya. “Ia hanya – ia menyayat hati.”

Kahler ialah pengasas MedGlobal, sebuah pertubuhan bukan untung yang mempunyai doktor, jururawat, dan pakar beroperasi di seluruh dunia. Tetapi, katanya dalam panggilan telefon, walaupun pengalamannya dalam pelbagai krisis termasuk Haiti selepas gempa bumi 2010 dan di Yemen yang dilanda peperangan, “saya tidak bersedia untuk ini.”

Dalam beberapa cara, kekejaman Gaza boleh dinyatakan dalam statistik yang menakjubkan. Kementerian Kesihatan Gaza meletakkan jumlah kematian sejak 7 Oktober pada . Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memberi amaran bahawa lebih daripada 1 juta orang Palestin menghadapi tahap “kecemasan” , dan bahawa bahaya yang dihadapi oleh 500,000 orang yang lain adalah “membinasakan.” Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah mendapati kanak-kanak atau mengalami kekurangan zat makanan.

Statistik ini disokong oleh imej-imej menakutkan dan mengganggu tentang serangan udara Israel ke atas Jalur itu. Semua ini berlangsung dalam zaman media sosial. Walau bagaimanapun, imej-imej itu tidak menangkap realiti sepenuhnya yang dihadapi oleh orang Gaza atau komuniti perubatan yang mengurus mereka yang berada dalam mod krisis tanpa henti.

“Kami hanya melihat kecederaan serpihan yang belum pernah saya lihat sebelum ini,” kata Nahreen Ahmed, doktor kritikal di Universiti Pennsylvania dan pengarah perubatan MedGlobal. “Mereka merobek melalui badan, mencipta kecederaan yang benar-benar mengerikan.”

Ahmed mengatakan bahawa kematian begitu banyak kanak-kanak terutamanya sukar ditelan. Sesetengah yang datang ke bilik kecemasan Hospital Nasser yang mengalami kecederaan letupan kelihatan “seperti mereka sedang tidur.” Ramai yang sudah mati ketika tiba. “Malam itu saya fikir kami melihat tujuh kanak-kanak di bawah umur lima tahun dalam tempoh empat atau lima jam,” katanya dalam panggilan. Menurut Kementerian Kesihatan Gaza, sejak permulaan perang.

Pertubuhan kemanusiaan besar seperti Doktor Tanpa Sempadan, MediKor Antarabangsa, Jawatankuasa Penyelamat Antarabangsa, Palang Merah, dan WHO mengatakan mereka menghadapi masalah berkepala hidra di Gaza. Jumlah mangsa yang cedera dan sakit adalah satu perkara, diperumitkan lagi oleh fakta bahawa hospital tidak lagi berfungsi. Tidak lama selepas Ahmed meninggalkan Gaza untuk kembali ke AS, contohnya, pasukan tentera Israel Hospital Nasser, di mana beliau menjadi sukarelawan selama 20 hari pada Januari. Hospital itu, yang juga digunakan sebagai tempat perlindungan oleh beribu-ribu orang awam, tidak lagi beroperasi sebagai fasiliti rawatan.

Di mana hospital terus beroperasi, terdapat kekurangan kakitangan. Kebanyakan pekerja bantuan Palestin, termasuk doktor, telah dipindahkan di Jalur, dan banyak tidak dapat sampai ke hospital dan klinik di mana mereka biasanya berkhidmat, menurut Jawatankuasa Penyelamat Antarabangsa.

Doktor-doktor yang saya bercakap memberitahu kisah keperluan menghancurkan untuk rawatan yang melampaui semua sumber yang tersedia dan kadang-kadang memaksa keputusan mengerikan tentang siapa yang perlu dirawat.

Penjatuhbebasan makanan dan ubat-ubatan bersama Jordan-AS mula dua minggu lalu, menyertai usaha beberapa negara lain. Tetapi kumpulan bantuan antarabangsa telah mengkritik usaha itu sebagai untuk membuat perbezaan yang bermakna. Satu penjatuhbebasan bahkan apabila payung terjun gagal membuka.

Jika serangan darat yang dicadangkan oleh tentera Israel ke bermaterialisasikan, situasi yang sudah teruk mungkin hanya bertambah buruk. Ia sudah “mangsa besar selepas mangsa besar datang melalui bilik kecemasan,” kata Ahmed. Dengan sumber yang begitu terhad, kadang-kadang hanya empat atau lima pesakit untuk melemahkan bilik kecemasan. “Dan sering kali, ia jauh lebih banyak daripada itu,” tambahnya, “dan kebanyakannya kanak-kanak.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.