Penulis Alice Munro di rumahnya di Ontario, Kanada, 1994.

(SeaPRwire) –   , penulis cerpen Kanada yang memenangkan Hadiah Nobel yang mempertingkat seni cerpen kontemporer, meninggal pada hari Senin, 13 Mei, Penguin Random House Kanada telah mengesahkan. Beliau berusia 92 tahun.

Dalam 14 koleksi cerpen termasuk The Beggar Maid; Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage; dan Dear Life, penulis itu menangkap kebimbangan dan komplikasi kehidupan sehari-hari yang familiar. Anak-anak meninggalkan rumah dan kembali untuk mendapati rumah itu berubah. Unit keluarga terurai apabila mereka dilanda kehilangan yang tidak terduga dan luar biasa. Para kekasih menjadi pasangan, kemudian orang tua, kemudian orang-orang yang tidak mereka kenali dengan baik. Munro menggambarkan naratif-naratif ini dengan tingkat kecerdasan, humor, dan perhatian yang hebat, dan dengan melakukannya, ia menantang azas penulisan fiksyen untuk menunjukkan kekuatan cerpen.

“Terima kasih, , atas satu permata cerita yang berkilau setelah yang lain. Terima kasih atas banyak hari dan malam yang saya lalui tersesat dalam karya Anda,” tulis Jane Smiley dalam penghormatan kepada penulis itu di pada tahun 2013. “Terima kasih atas perspektif wanita yang tidak malu tentang kehidupan gadis-gadis dan wanita, tetapi juga kehidupan anak laki-laki dan lelaki. Terima kasih atas kekejaman Anda serta kebaikan, kerana satu ditambah yang lain ialah intipati kebenaran.”

Buku cerpen pertama Munro, Dance of the Happy Shades, diterbitkan pada tahun 1968 dan menerima Anugerah Gabenor Jeneral Kanada untuk Kemeritian Sastera pada tahun itu. Pada dekad-dekad berikutnya, Munro terus memenangi dua Anugerah Gabenor Jeneral untuk Kemeritian Sastera tambahan. Karyanya diberi penghormatan melalui pelbagai hadiah, termasuk Hadiah PEN/Malamud 1997 dan Pingat Kehormatan untuk Sastera dari Majlis Seni Kebangsaan AS pada tahun 2005. Pada tahun 2009, beliau dianugerahkan Hadiah Antarabangsa Man Booker untuk jasanya sepanjang hayat. Empat tahun kemudian, Munro menjadi penulis Kanada kedua yang memenangi Hadiah Nobel Sastera.

“Ada jenis ketegangan bahawa jika saya mendapatkan cerita dengan betul saya boleh merasakannya dengan segera, dan saya tidak merasakannya apabila cuba menulis novel,” . “Saya sebenarnya ingin momen yang meletup, dan saya mahu semuanya dikumpulkan ke dalam momen itu.”

Meja kerja Penulis Alice Munro di rumahnya di Clinton, Ontario.

Kehidupan di Kanada

Munro dilahirkan sebagai Alice Ann Laidlaw pada 10 Julai 1931 di Wingham, Ontario kepada Anne Clarke (née Chamney), seorang guru sekolah, dan Robert Eric Laidlaw, seorang petani. Bapa Munro membina rumah keluarga mereka, sebuah rumah ladang batu bata merah dikelilingi pokok di sebuah jalan luar bandar, di mana beliau membesarkan rubah dan mink.

Banyak karya Munro dipengaruhi oleh bandar-bandar Barat Ontario, memberikan pembaca gambaran tentang latar belakang dan kehidupan keluarga penulis. Dalam pengenalan kepada koleksinya 1996, Selected Stories, Munro menjelaskan mengapa beliau suka menetapkan naratif-naratifnya di kawasan masa kanak-kanaknya: “Saya terpesona dengan landskap ini, dengan padang rata, rawa-rawa, belukar kayu keras, dengan iklim benua dengan musim sejuk yang luar biasa.”

Munro jatuh cinta dengan membaca sejak kecil, dan mula menulis puisi selepas beliau menemui karya Alfred Tennyson. Salah satu buku kegemarannya ialah Wuthering Heights. Menjelang usia 14 tahun, Munro bercita-cita untuk menjadi penulis. “Tetapi pada masa itu anda tidak berjalan-jalan mengumumkan sesuatu seperti itu,” katanya kepada .

Apabila tidak membaca, remaja Munro dihabiskan dengan mengerjakan tugas-tugas di sekeliling rumah ketika bapanya berjuang dengan perniagaannya dan ibunya berjuang dengan gejala awal . Beliau menjelajahi masa ini pada akhir koleksinya yang terakhir, Dear Life, melalui empat naratif yang beliau tulis adalah “berasaskan perasaan autobiografi, walaupun tidak kadang-kadang sepenuhnya dalam fakta.” Dalam cerita judul di Dear Life, beliau merenungi tumbuh besar ketika ibu bapanya menderita keadaan kewangan dan fizikal. “Perkara aneh ialah saya tidak mengingati masa itu sebagai tidak bahagia,” tulis Munro. “Tidak ada mood yang khususnya menggalakkan di sekeliling rumah. Mungkin ketika itu ia tidak difahami bahawa ibu saya tidak akan membaik, hanya semakin teruk.”

Sebagai pelajar sekolah menengah, kecintaan Munro terhadap kesusasteraan melonjakkan beliau ke kejayaan akademik. Pada tahun 1949, beliau menjadi ketua kelas sekolah tinggi dan beliau menerima biasiswa untuk belajar di Universiti Barat Ontario hasil pencapaian cemerlangnya dalam bidang Bahasa Inggeris. Tetapi apabila wang daripada biasiswa itu habis pada tahun 1951, Munro tidak mampu untuk terus menyambung pengajiannya. Sebaliknya daripada pulang ke rumah, beliau berkahwin dengan suami pertamanya, James Munro, seorang pelajar sejarah dari keluarga kelas atas, yang ditemuinya di kolej.

James Munro memberi sokongan kepada ambisi isterinya sebagai penulis. Pada tahun 2006, tentang memulakan kerjaya pada masa di mana beliau tidak mengenali banyak wanita yang mahu menulis secara profesional, dan menyatakan beliau bernasib baik kerana berkahwin dengan lelaki yang menyokong kerjaya beliau. “Saya sungguh beruntung dari segi itu,” katanya. “Kerana saya tidak kenal siapa lagi yang mahu isteri melakukan sesuatu yang mengurangkan ‘peranan normal’-nya—atau mungkin dianggap saingan.”

Munro memegang salah satu bukunya ketika menerima anugerah Man Booker Antarabangsa di Kolej Trinity Dublin, pada 25 Jun 2009.

Menemui bentuk cerpen

Alice dan James Munro berpindah ke Vancouver pada tahun 1951. Antara tahun 1953 dan 1966, pasangan itu dikurniakan empat orang anak perempuan: Sheila, Catherine, Jenny dan Andrea, walaupun Catherine meninggal dunia sejurus selepas dilahirkan. Semasa suaminya pergi bekerja, Munro mencari masa untuk menulis sambil menjaga anak-anak mereka, yang bermakna menulis dalam sela-sela masa tidur anak-anak dan pada waktu-waktu luar biasa sehari.

Ini, , menyumbang kepada penggunaannya bentuk cerpen—beliau sekadar tidak mempunyai masa untuk mengabdikan diri kepada penulisan novel. “Saya tidak dapat memandang ke hadapan dan berkata, ini akan mengambil masa setahun, kerana saya fikir setiap masa sesuatu mungkin berlaku yang akan mengambil semua masa dari saya.”

Walaupun mungkin beliau tidak mengetahuinya ketika itu, tahun-tahun Munro dihabiskan sebagai isteri rumah dan ibu muda akan menjadi pengaruh dalam karya fiksyennya. Beliau akan mencipta cerita-cerita berakar umbi drama domestik, daripada anak-anak perempuan yang tidak memahami ibu mereka hingga rakan kongsi yang dipisahkan kerana latar belakang yang berbeza. Munro juga mengalami pertengkaran cinta—beliau bercerai dengan James Munro pada tahun 1972. Empat tahun kemudian, beliau berkahwin dengan ahli geografi Gerald Fremlin, dan ketika itulah kerjaya beliau mula meningkat naik.

Munro berusia 37 tahun apabila koleksi cerpen pertamanya diterbitkan pada tahun 1968. Dance of the Happy Shades memenangi anugerah sastera paling berprestij di Kanada, Anugerah Gabenor Jeneral, dan merupakan langkah pertama yang menetapkan reputasinya sebagai penulis berbakat. Kemudian beliau menerbitkan Lives of Girls and Women pada tahun 1971 dan Something I’ve Been Meaning to Tell You pada tahun 1974.

Pada akhir 1970-an, Munro mendapat pengiktirafan meluas melalui penerbitan cerita-ceritanya di New Yorker. Pada tahun 1977, beliau menerbitkan “Royal Beatings,” yang berpusat pada hubungan rumit antara seorang gadis muda dan ibu tirinya. Setahun kemudian, cerita yang sama muncul dalam koleksi Munro Who Do You Think You Are? (diterbitkan di luar Kanada sebagai The Beggar Maid), yang mengikuti kedua-dua wanita itu selama beberapa dekad dalam 10 cerita berkaitan. Buku itu menerima Anugerah Gabenor Jeneral 1978 dan dinominasikan untuk Hadiah Booker pada tahun 1980.

Semakin banyak cerita Munro diterbitkan dalam New Yorker, kedudukannya sebagai penulis semakin meningkat. Beliau mencipta naratif watak wanita yang realistik dan hubungan mereka dengan membesar, menua, dan kehilangan yang menyertainya memasuki peringkat berbeza dalam kehidupan. Tema-tema inilah yang sering menjadi tulang belakang novel panjang, tetapi Munro mampu menyampaikan perjuangan watak-wataknya dengan ketepatan yang menyayat dalam hanya sebuah cerita tunggal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Pada tahun 1980-an, Munro mula memperkenalkan cerita dan buku dengan pengiktirafan yang lebih luas