(SeaPRwire) –   Pada pagi Sabtu yang tenang, dan sebagai dokter kanak-kanak yang sibuk sepanjang minggu, bermakna ini adalah masa yang sempurna untuk bersantai dengan secawan kopi besar di meja dapur saya dan menelusuri banyak keputusan makmal yang telah masuk ke dalam rekod kesihatan elektronik sejak hari sebelumnya. Saya mungkin tidak menetapkan contoh yang baik untuk keseimbangan kerja dan hidup. Tetapi hari klinik dipenuhi dengan melihat pesakit, mengajar pelatih, dan menjawab soalan dari pasukan penjagaan kami. Sabtu adalah satu-satunya masa saya dapat memberikan perhatian tidak terpecah dan jawapan tanpa tergesa-gesa kepada pesakit dan keluarga mereka.

Kebanyakan makmal yang saya sedang menyediakan untuk berkongsi dengan keluarga berkaitan dengan ujian skrining yang kami hantar untuk kanak-kanak jika indeks jisim badan (BMI) mereka, ukuran berat untuk ketinggian dan umur yang tidak sempurna tetapi berguna, adalah meningkat ke tahap yang mungkin menyebabkan masalah dengan gula darah, tahap kolesterol, atau fungsi hati. Membincangkan berat badan di pejabat pakar kanak-kanak adalah rumit dan harus diambil dengan berhati-hati, tetapi dengan lebih daripada , peranan kami adalah untuk membantu memaklumkan keluarga dan memperjuangkan kesihatan mereka.

Berikutnya dalam senarai keluarga saya untuk memanggil ialah ibu seorang gadis ceria dan cerdik berumur sepuluh tahun yang akan saya panggil Mindy. Ketika kami berada di pejabat awal minggu ini, selepas mendengar paru-parunya, saya menunjukkan sedikit penebalan warna kulit di belakang leher Mindy. Perubahan warna itu adalah tanda bahawa badannya mungkin mencipta insulin tambahan untuk mengekalkan aras gula darah pada tahap normal. Insulin yang sama juga menyebabkan beberapa sel kulitnya berkembang biak. Saya menghubungi Sabtu pagi itu untuk berkongsi bahawa keputusan makmal telah mengesahkan ini: Mindy memang mempunyai gula darah yang menempatkannya dalam lingkungan pra-diabetes.

Di telefon, ibu Mindy menyatakan kesedihan yang boleh difahami dengan cepat berpindah ke ketetapan untuk mencari aktiviti sihat untuk anaknya. Apa yang dia kongsi berikutnya adalah menyayat hati. “Saya bekerja dua pekerjaan penuh masa, dan saya tidak mampu untuk mendaftarkan dia dalam sukan,” katanya.” Saya tidak boleh membenarkan anak saya mendapat peluang yang dia mahu. Ini tidak adil. Peluang tidak seimbang bagi kami.”

Saya berhenti seketika dan mengambil nafas. Dalam beberapa ayat pendek, ibu Mindy telah menyatakan apa data telah menunjukkan kepada kami tentang ; terdapat penghalang yang kelihatan tidak dapat dilalui yang bukan salah dia atau anaknya.

Tetapi ini adalah Sabtu, dan saya mempunyai masa. Jadi, saya membalas, “Anda betul sekali. Adakah anda berhampiran dengan komputer?” Dia menjawab bahawa dia akan memastikan anak-anaknya berada di tempat yang selamat dan kemudian menuju ke komputernya. Apabila dia berkata dia sudah siap, saya cuba sepadan dengan ketetapannya: “Marilah kita selesaikan ini bersama.”

Kami menghabiskan 30 minit berikutnya mencari-cari di Google.

“Saya fikir jabatan kesihatan negeri mengumumkan kelas renang percuma baru-baru ini, biarkan saya semak,” kata saya. “Oh ya, ia menyatakan mereka di beberapa YMCA, mari kita cari yang terdekat dengan anda. Mungkin cuba menghubungi nombor itu semasa minggu?”

“Oh! Ada pertubuhan bukan untung yang membantu dengan yuran penyertaan sukan sekolah, biarkan saya carikannya. Hmm, kelihatannya mereka tidak terbuka untuk permohonan tahun ini, tetapi harapannya mereka akan segera.”

“Mari kita lihat tawaran sukan dan musim panas bandar anda.”

“Terdapat program hebat untuk keluarga mempelajari tentang pemakanan sihat dan senaman bersama-sama-sama – oh ya, mungkin ia akan bertentangan dengan jadual kerja sibuk anda, dan kelihatannya ia mungkin perjalanan jauh, tetapi biarkan saya berikan maklumat hubungan mereka.”

Ibu Mindy mengakhiri panggilan itu bersenjata dengan pilihan dan idea baru untuk aktiviti anaknya. Dia bersyukur, dan kami membincangkan rancangan untuk menyemak di pejabat beberapa bulan lagi. Kebenaran ialah, perbualan Sabtu pagi ini mungkin salah satu perbincangan paling penting dan memuaskan yang saya ada minggu itu, kerana kami menemui penyelesaian untuk membantu keluarga bermotivasi menetapkan kebiasaan sihat untuk masa depan anak.

Tetapi perbualan ini hanya berlaku kerana satu kombinasi faktor beruntung: ibu Mindy mahir teknologi dan boleh menelusuri laman web bahasa Inggeris, kami boleh mencari bersama-sama Google, dan saya mempunyai masa pada Sabtu pagi. Dan walaupun apabila bintang-bintang ini sepadan, tiada jaminan bahawa mana-mana program potensi yang kami temui akan sepadan atau mempunyai pembiayaan. Panggilan telefon ini tidak sekali-kali penyelesaian kepada masalah asas akses kepada intervensi gaya hidup dan aktiviti untuk kanak-kanak di Amerika Syarikat.

Garis panduan terbaru untuk rawatan kegemukan dari Akademi Perubatan Kanak-kanak Amerika Syarikat membuat kehebohan dalam media kerana mereka membincangkan pilihan rawatan yang termasuk ubatan dan pembedahan. Tetapi unsur kunci garis panduan ini yang tidak mendapat liputan berita sebanyak ialah intervensi gaya hidup, di mana keluarga mempelajari dan mengambil bahagian dalam penyediaan makanan sihat, senaman, disiplin tidur, dan kebiasaan sihat bersama-sama dalam beberapa sesi. Ibu Mindy berminat dengan jenis intervensi ini, tetapi bolehkah dia mengakses salah satu yang kami temui yang berjarak 30 minit perjalanan dan sering bertindih dengan jadual kerjanya?

Ibu Mindy betul: sekarang, ini tidak adil. Tetapi kita boleh membuatnya lebih mudah bagi remaja dan keluarga negara kita untuk mendapat akses kepada pencegahan yang berfungsi. Kita perlu lebih banyak pembiayaan persekutuan, negeri dan tempatan serta insurans untuk meningkatkan ketersediaan dan aksesibiliti program intervensi gaya hidup. Selain itu, ibu Mindy merancang untuk menunggu beberapa bulan untuk memohon ke pertubuhan bukan untung untuk mungkin menerima sokongan untuk mendaftarkan anaknya dalam sukan sekolah. Mungkin sukan sekolah harus ditanggung oleh insurans perubatan – atau, lebih baik lagi, mereka harus tersedia secara percuma untuk mana-mana kanak-kanak. Tentunya, untuk keluarga di seluruh Amerika Syarikat.

Saya berharap bahawa suatu hari nanti, selepas kita telah melaksanakan intervensi pencegahan ini ke dalam amalan, saya boleh menghabiskan kurang Sabtu memanggil keluarga mengenai tahap gula darah dan kolesterol kanak-kanak mereka. Apabila hari itu tiba, keluarga seperti Mindy akan sudah mempunyai akses ke peluang untuk mempelajari kesihatan sebagai keluarga, bermain, dan gemilang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.