Curb Your Enthusiasm

(SeaPRwire) –   Amaran: Kandungan ini membincangkan penamat siri Curb Your Enthusiasm.

“Saya berusia 76 tahun, dan saya tidak pernah belajar sebarang pelajaran sepanjang hidup saya,” beritahu seorang budak lelaki di lobi hotel, awal episod penamat siri . Kemudian, untuk mereka yang belum dipujuk oleh 12 musim dan 24 tahun kelakuan antisosial Larry si karakter TV, David si pencipta terus membuktikan dengan mengakhiri komedi HBOnya dengan cara yang sama ganas tidak popular seperti dia menamatkan . Sekali lagi, satu perbicaraan menyatukan beberapa watak sampingan siri yang paling ingat dalam tuduhan terhadap tingkah laku egois dan kecil hati protagonis. Ganti dari Soup Nazi dan pemberi maklumat rendah, kami dapat Mocha Joe, Rachel Heineman dari insiden lif ski dan gadis yang Larry traumakan dengan memberinya pelukan dengan botol air terbenam di dalam seluarnya – kini seorang wanita dewasa yang masih berjuang melalui insiden itu dalam terapi.

Moto David untuk , yang bertentangan dengan norma sitkom era 1980-an dan 1990-an yang dibentuk oleh sitkom keluarga manis, adalah “tiada pelukan, tiada pembelajaran.” Judul penamat siri Curb ,”Tiada Pelajaran Dipelajari,” mengulangi bahawa Larry TV dan David nyata tidak pernah belajar apa-apa sejak 35 tahun lalu, masih sama schlemiel yang pertama kali kita jumpa dalam watak George Costanza hapless David di Seinfeld . Walau bagaimanapun, jika anda melihat dengan teliti penamat Curb, anda akan mendapati sesuatu yang ketara berubah sejak juri Massachusetts menghukum Empat New York ke penjara selama setahun.

Curb Your Enthusiasm

Pertimbangkan kes mahkamah yang menamatkan setiap siri. Jerry, George, Elaine, dan Kramer ditarik hadapan hakim kerana gagal campur tangan dalam satu samun kereta. Daripada membantu seorang lelaki yang kenderaannya dicuri, tanpa sebarang risiko nyata kepada diri mereka, mereka melanggar Undang-Undang Samaritan Baru yang baru diluluskan dengan membuat lawak tentang berat badan mangsa sambil merekod jenayah itu untuk hiburan masa hadapan mereka. Apabila mereka dihukum setahun penjara, ia adalah kerana mereka melanggar piawaian moral masyarakat. Empat New York, yang memperolok dan memanipulasi dan obses dengan perincian kecil sambil menganggap remeh kesejahteraan orang lain dan dunia secara umum, secara dasarnya disabitkan menjadi orang jahat.

Larry yang telah kita kenali dalam Curb tidak lebih baik daripada watak-watak itu. Tetapi pelanggaran undang-undang yang membawanya ke mahkamah Atlanta sekali lagi bukanlah lambang kebangkrapan moralnya. Undang-undang yang dilanggarnya, yang melarang pengedaran makanan atau air di barisan mengundi, adalah satu undang-undang yang tiada orang berfikiran adil – dan tentu sahaja bukan David, seorang liberal yang menjadi tajuk berita kerana dan – boleh sokong. Larry tidak cuba buat kenyataan, dalam episod permulaan Musim 12, apabila dia menghantar minuman kepada Auntie Rae (Ellia English) yang kepanasan; dia masih berusaha mengawal kerosakan selepas bersikap kasar terhadapnya awal episod. Walau bagaimanapun, penangkapannya yang terkenal melibatkan dia dalam perang politik berpihak yang dia alami sebagai laluan pintas kepada kewibawaan Hollywood dan, sementara, dalam pelukan (muncul sebagai dirinya).

Curb Your Enthusiasm

Dia sekali lagi tidak satu-satunya watak memanfaatkan sokongan liberal. Malah Ted Danson, yang lama memainkan versi diwakilkan dirinya sendiri dalam Curb, menjadi subjek parodi David apabila pelakon dan mengetuai protes pro-Larry yang hanya untuk keuntungan diri di luar mahkamah. Kemudian ada pihak bertentangan. Semasa perbicaraan, David sekali lagi mengejek Trump. Rasuah Larry terhadap seorang ahli majlis bandar, Tracey Ullman sebagai Irma Kostroski yang sangat kasar, memberi rancangan alasan untuk memanggil ke saksi untuk memberi keterangan tentang korupsi wira kita. “Ia adalah panggilan yang sempurna!” Larry berteriak, dalam eco kenyataan bekas Presiden tentang perbualan telefon di mana dia untuk menyiasat Joe Biden.

Tidak hairan apabila Larry dihantar ke penjara, selepas menerima hukuman setahun yang sama seperti krew Seinfeld. Tetapi Curb berakhir pada apa yang kelihatan sebagai nota yang lebih ringan: Tetamu bintang mengesan seorang ahli juri, yang kebetulan menyerupai Joe Pesci dalam Goodfellas, melanggar sekatan. Satu ujian semula diisytiharkan. Dan Larry bebas, merenung ke Jerry bahawa ini cara Seinfeld sepatutnya berakhir. Adakah ujian itu mengajarkannya sebarang tentang apa yang benar-benar penting dalam hidup? Tentu sahaja tidak. Dalam adegan terakhir siri, Larry dalam pesawat kembali ke L.A. bersama kawan-kawan rapatnya, dengan santai berdebat sama ada lawannya (frienesis?), Susie Essman sebagai Susie Greene, berhak membuka tingkap.

Curb Your Enthusiasm

Ini adalah penyelesaian yang tidak masuk akal kepada situasi yang telah tidak masuk akal sejak awal. Tetapi ada logik tertentu kepadanya, dalam era retorik yang meningkat dan ketidakadilan sementara, apabila begitu sedikit berita siklus membuat makna secara faktual, jauh sekali moral. Manakala watak-watak Seinfeld adalah anatema kepada norma arus perdana masyarakat yang agak sihat, Larry dan nasib akhirnya adalah hasil masyarakat yang sakit.

David mungkin akan menepis bacaan ini. “Saya hanya cuba menulis rancangan lucu,” katanya pada acara pra-penamat Jumaat lalu, mengulangi dakwaan yang telah dibuat berulang kali sebelum ini. “Itu sahaja. Saya tidak pernah menganalisisnya.” Memang betul. Tetapi ia tidak bermakna bahawa, dari rancangan tentang tiada apa-apa kepada penamat Curb yang mengulang semula rancangan itu, dia tidak memberi kita semua banyak untuk dipikirkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.