bipartisan-border-package-block

(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Ahli-ahli politik Republikan di Senat menghalang pakej sempadan bipartisan Rabu, menggagalkan perbincangan berbulan-bulan dengan Demokrat mengenai undang-undang bertujuan mengurangkan bilangan pendatang haram yang tidak sah secara rekod.

Ramai Ahli Republikan berkata kompromi pilihan raya tidak cukup, walaupun penyokong rang undang-undang mengatakan ia adalah yang terbaik dalam kerajaan berpecah.

Undian 49-50, jauh kurang daripada 60 ayes diperlukan untuk mengambil alih rang undang-undang, datang selepas kebanyakan Ahli Republikan berkata mereka akan mengundi terhadap undang-undang yang juga termasuk $60 bilion dalam bantuan masa perang ke Ukraine dan $14 bilion untuk Israel. Ahli politik GOP menegaskan bahawa wang untuk konflik luar negara perlu dipasangkan dengan bantuan bagi sempadan AS.

Mempaksa pertembungan dengan Ahli Republikan, Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer berkata sebelumnya bahawa beliau akan cuba menyelamatkan pembiayaan masa perang, dan akan menekan ke hadapan ujian undian penting bagi puluhan bilion dolar untuk Kyiv, Israel dan sekutu AS yang lain – pakej diubahsuai dengan bahagian sempadan dikeluarkan.

Masih tidak jelas sama ada cukup Ahli Republikan akan mengundi untuk maju dengan undang-undang berdiri sendiri bagi bantuan masa perang, yang juga memerlukan 60 undian di Senat 51-49. Sekiranya ia diluluskan, ia masih akan mengambil hari-hari untuk Senat mencapai undian muktamad.

Sebagai sesetengah Ahli Republikan menjadi meragui sokongan Ukraine dalam perangnya dengan Rusia, Schumer berkata “sejarah akan melekatkan bayang-bayang kekal dan malu” kepada mereka yang cuba menghalangnya.

“Adakah Senat akan berdiri terhadap penjahat kasar seperti Vladimir Putin dan menenangkan kawan-kawan kita di luar negara bahawa Amerika tidak akan meninggalkan mereka pada waktu keperluan?” soal Schumer ketika membuka Senat.

Anggaran $60 bilion dalam bantuan Ukraine telah tersekat di Kongres selama berbulan-bulan kerana kebimbangan yang semakin meningkat daripada konservatif keras di Dewan dan Senat yang mengkritiknya sebagai boros dan menuntut strategi keluar bagi perang.

“Kita masih perlu menjamin sempadan Amerika sebelum menghantar wang luar negara yang lain,” tulis Ahli Senat Republikan Mike Lee dari Utah dalam kenyataan di X.

Ketidakupayaan bermakna AS telah menghentikan penghantaran senjata ke Kyiv pada titik penting dalam konflik hampir dua tahun, meninggalkan askar Ukraine tanpa peluru dan peluru berpandu mencukupi kerana Presiden Rusia Vladimir Putin telah melancarkan serangan berterusan.

Sebab Ukraine masih menikmati sokongan daripada banyak Ahli Senat Republikan, termasuk Ketua Minoriti GOP Mitch McConnell, tetapi soalan yang mengganggu ahli-ahli politik sentiasa adalah bagaimana untuk merangka pakej yang boleh lulus Dewan yang dikuasai Republikan.

Perpaduan dasar sempadan dan bantuan untuk sekutu – pertama dicadangkan oleh Republikan – bertujuan untuk membantu menyedut pakej melalui Dewan di mana ultrakonservatif memegang kawalan. Tetapi senator Republikan – menolak kompromi itu sebagai tidak mencukupi.

Pembiayaan masa perang juga akan melabur dalam pembuatan pertahanan domestik, menghantar dana kepada sekutu di Asia, dan menyediakan $10 bilion untuk usaha kemanusiaan di Ukraine, Israel, Gaza dan tempat-tempat lain.

Schumer berkata pakej diubahsuai akan termasuk undang-undang untuk memberi kuasa sanksi dan alat-alat anti-pengubahan wang haram terhadap empayar jenayah yang menyeludup fentanil ke AS. Seksyen berasingan daripada kompromi undang-undang sempadan yang akan memberikan laluan yang lama ditunggu kepada kediaman berpuluh ribu pekerja tanpa dokumen telah dikeluarkan dalam rang undang-undang yang dikurangkan.

Ia tidak jelas sama ada rancangan baharu, walaupun diluluskan Senat, akan mendapat sokongan daripada Speaker Dewan Mike Johnson. Ahli Dewan Republikan masih menginsist pada rancangan sempadan, walaupun menolak persetujuan yang dinegosiasikan di Senat sebagai tidak mencukupi.

Beberapa meragui bahawa pakej bantuan berdiri sendiri akan mampu di Dewan.

“Saya tidak nampak bagaimana ia bergerak dalam dewan ini. Saya tidak tahu bagaimana speaker meletakkan itu di lantai,” kata Pengerusi Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata Dewan, Mike Rogers, R-Ala., menambah bahawa beliau masih mahu dasar sempadan lebih keras dilampirkan.

Selepas calon Republikan yang mungkin untuk presiden, menghempas cadangan sempadan bipartisan Senat, Johnson dengan cepat menolaknya. Trump juga membimbing banyak Ahli Republikan untuk mempersoalkan sokongan kepada Ukraine, dengan mencadangkan beliau boleh merundingkan penamatan perang dan memuji Presiden Rusia Vladimir Putin, termasuk selepas pencerobohan Februari 2022 Rusia ke Ukraine.

Johnson berkata minggu ini beliau mahu menangani bantuan masa perang untuk Israel dan Ukraine dalam pakej berasingan, tetapi rang undang-undang yang diperkenalkannya hanya termasuk dana untuk Israel gagal di lantai Dewan Selasa malam.

Ketua Pembangkang Demokrat Dewan, Hakeem Jeffries berkata Rabu bahawa “satu-satunya jalan ke hadapan” adalah pendekatan menyeluruh yang termasuk pembiayaan untuk sekutu AS di seluruh dunia, serta sokongan kemanusiaan untuk orang awam yang terperangkap dalam konflik di Gaza dan Ukraine.

Pihak Putih berkata bahawa Biden percaya patut ada dasar sempadan baharu tetapi juga akan menyokong memindahkan bantuan untuk Ukraine dan Israel bersendirian, seperti yang disokongnya sejak awal.

“Kami menyokong rang undang-undang ini yang akan melindungi kepentingan keselamatan negara AS dengan menghentikan serangan Putin di Ukraine sebelum dia berpaling ke negara lain, membantu Israel mempertahankan diri terhadap pengganas Hamas dan menyediakan bantuan kemanusiaan yang menyelamatkan nyawa kepada warga awam Palestin yang tidak bersalah,” kata jurucakap Putih Andrew Bates.

“Walaupun komitmen sesetengah Ahli Kongres Republikan terhadap keselamatan sempadan bergantung kepada politik, Presiden Biden tidak.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.