PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-UNREST

(SeaPRwire) –   Pada awal Januari, ahli politik Israel Ofer Cassif menyebabkan kekecohan politik apabila menyokong kes Afrika Selatan menuduh Israel melakukan “tindakan genosid” terhadap penduduk Palestin di Gaza di Mahkamah Keadilan Antarabangsa di The Hague. Kini, Cassif berisiko kemungkinan dibuang dari jawatan selepas jawatankuasa parlimen Israel mengundi 14-2 pada Selasa untuk mengeluarkannya dari Knesset, perundangan Israel. Keputusan akhir, yang akan dibawa kepada rakan sejawat Cassif dalam undian luar biasa, mungkin berlaku dalam masa beberapa minggu.

Cassif telah lama menjadi salah seorang penentang paling lantang pengeboman Israel di Gaza. Beberapa hari selepas pembunuhan beramai-ramai Hamas pada 7 Oktober, yang digambarkannya sebagai “kekejaman”, beliau menuduh kerajaan Israel menggunakan keganasan itu “sebagai alasan untuk menyerang Gaza sebagai sebahagian daripada realisasi rancangan penaklukan fasis ini.”

Walaupun pengeluaran Cassif jauh daripada pasti (jika Knesset mengundi untuk mengesahkan keputusan itu, seperti dijangka, beliau akan masih mempunyai peluang untuk merayu keputusan itu ke Mahkamah Agung negara), rakan sejawatnya menyatakan bahawa prospek pengeluarkannya menandakan prakedadan yang merbahaya – satu di mana bantahan politik, terutamanya terhadap peperangan berterusan di Gaza, tidak lagi diterima.

“Mereka cuba mengkriminalisasikan kedudukan anti-perang,” kata Aida Touma-Sliman, yang seperti Cassif adalah ahli perundangan untuk Parti Demokrasi untuk Keamanan dan Kesaksamaan sayap kiri (dikenali sebagai al-Jabha atau Hadash dalam bahasa Arab dan Ibrani, masing-masing). Persatuan Hak Asasi Manusia Israel, pertubuhan hak asasi manusia tertua negara itu, memanggil undian Selasa sebagai “bahaya.”

Walaupun usaha untuk mengeluarkan Cassif mempunyai asas politik – sekurang-kurangnya menjangkau dari sayap kanan Israel ke pusat menyokong langkah itu, termasuk parti pembangkang sederhana negara itu Yesh Atid – ia tidak semestinya mempunyai asas undang-undang. Di bawah undang-undang Israel, seorang ahli perundangan hanya boleh digulingkan jika didapati telah menggalakkan perkauman atau menyokong perjuangan bersenjata terhadap negara Israel. Walaupun beberapa ahli perundangan menunjuk kepada tandatangan Cassif untuk petisyen menyokong kes Afrika Selatan di ICJ sebagai bukti yang kedua, Cassif menolak tuduhan itu sebagai “palsu”, dengan menyatakan dalam temubual dengan Democracy Now bahawa “tandatanganku menyokong rayuan Afrika Selatan ke ICJ bukan terhadap Israel. Ia untuk Israel dan terhadap kerajaan Israel dan dasarnya.” (Cassif enggan memberi komen lanjut sehingga prosiding pemecatan selesai.)

Ini bukan kali pertama kedudukan politik Cassif menghadapi pemeriksaan undang-undang. Pada 2019, beliau telah diketepikan daripada bertanding dalam pilihan raya Knesset atas komen provokatif empat tahun sebelumnya apabila Cassif – ketika itu pensyarah sains politik di Universiti Ibrani Jerusalem – memanggil menteri kehakiman negara itu ketika itu Ayelet Shaked sebagai “fasis”. Mahkamah Agung akhirnya membatalkan keputusan itu, membuka jalan bagi Cassif untuk memenangi kerusi sebagai sebahagian daripada senarai bersama Hadash-Ta’al.

Pendek Cassif yakin undang-undang berpihak kepada mereka – kedudukan yang disokong oleh timbalan peguam negara Israel Avital Sompolinsky, yang memberi amaran Jawatankuasa Rumah Knesset sebelum undi Selasa bahawa, sejauh dakwaan terhadap Cassif, “tiada asas telah ditubuhkan untuk menunjukkan kewujudan sebab menyokong perjuangan bersenjata organisasi pengganas.” Beliau menambah bahawa pengeluaran Cassif boleh melanggar “dengan cara yang merbahaya dan menetapkan prakedadan” kriteria yang digunakan kerajaan untuk mengeluarkan ahli perundangan dari jawatan, dengan memberi amaran ia boleh “menyebabkan kerosakan kepada demokrasi Israel dan daya tahannya.”

Seperti yang dilihat oleh Touma-Sliman, kerosakan itu sudah direalisasikan. Pada November, ahli perundangan Arab-Palestinian itu diberi penggantungan dua bulan dari Knesset atas kenyataan media sosial di mana beliau mengkritik serangan Israel terhadap Hospital Al-Shifa. Menurutnya, dalam menyerang Cassif, “Mereka mahu mengkriminalisasikan kami semua. Ia bukan sahaja Ofer. Kami memahami dengan jelas.”

Sekiranya pemecatan Cassif diluluskan oleh Knesset (di mana ia memerlukan 90 daripada 120 ahli perundangan untuk menyokongnya) dan kesnya dirayu, Touma-Sliman memberi amaran ia boleh mencetuskan lagi pertempuran politik mengenai Mahkamah Agung negara itu, kebebasan mana adalah penting kepada “kebangkitan” yang menggemparkan negara itu tahun lalu. “Mereka bekerjasama dengan sayap kanan dalam satu proses yang akan membawa serangan penuh dan kempen terhadap Mahkamah Agung Suprem jika mereka membatalkan keputusan,” katanya mengenai parti-parti moden Israel. “Mereka sedang mencipta prakedadan yang akan sangat berbahaya terhadap apa yang tinggal daripada demokrasi [Israel].”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.