(SeaPRwire) –   Dua ahli politik Finland telah memenangi kes ucapan kebencian kali kedua yang difailkan terhadap mereka.

Ahli Parlimen Päivi Räsänen – seorang doktor perubatan berusia 62 tahun dan nenek kepada tujuh cucu – dan Juhana Pohjola telah didapati tidak bersalah daripada ucapan kebencian oleh mahkamah rayuan di Helsinki.

“Saya sangat lega. Mahkamah telah sepenuhnya menyokong dan mempertahankan keputusan mahkamah daerah, yang mengakui hak semua orang kepada kebebasan bersuara,” kata Räsänen.

Beliau terus berkata, “Ia bukanlah satu jenayah untuk menweet ayat Al-Kitab, atau terlibat dalam perbahasan awam dari perspektif Kristian. Percubaan yang dibuat untuk menghukum saya kerana menyatakan kepercayaan saya telah mengakibatkan empat tahun yang sangat mencabar, tetapi harapan saya ialah hasilnya akan berdiri sebagai precedent utama untuk melindungi hak asasi manusia kepada kebebasan bersuara.”

Perbicaraan ini merupakan usaha kedua oleh pendakwa negara Anu Mantila untuk menghukum dua orang Kristian kerana ketidaktoleranan terhadap homoseksualiti.

“Anda boleh menyatakan Al-Kitab, tetapi ialah tafsiran dan pendapat Räsänen tentang ayat-ayat Al-Kitab yang bersifat jenayah,” dakwa Mantila semasa perbicaraan rayuan.

Pendakwaan menggambarkan pembahagian Räsänen terhadap ayat Al-Kitab terhadap homoseksualiti (Romans 1:24-27) dan risalah tahun 2004 bertajuk “Lelaki dan Wanita Dia Ciptakan: Hubungan Homoseksual Mencabar Konsep Kemanusiaan Kristian” sebagai bertujuan untuk menyebabkan ketidaktoleranan, kebencian dan kemurkaan terhadap homoseksual.

Räsänen dan Pohjola pada asalnya didapati tidak bersalah pada bulan Mac 2022 – sehingga pendakwaan membawa isu ini ke mahkamah rayuan pada bulan September 2023 untuk usaha pembuktian kedua.

Mahkamah Rayuan memutuskan minggu ini bahawa ia “tidak mempunyai sebab, berdasarkan bukti yang diterima dalam perbicaraan utama, untuk menilai kes ini dalam sebarang aspek berbeza daripada Mahkamah Daerah. Oleh itu, tiada sebab untuk mengubah keputusan muktamad Mahkamah Daerah.”

Ahli Kongres AS Chip Roy, R-Texas, telah terlibat dalam usaha antarabangsa untuk mempertahankan Räsänen dan Pohjola. Beliau menyambut kemenangan kedua di mahkamah Finland sebagai kejayaan untuk nilai bersama kebebasan ekspresi.

“Keputusan bersalah akan mengkriminalisasikan agama Kristian, menyekat suara Kristian, menyekat kebebasan beragama di seluruh Eropah, dan mencetuskan serangan lanjut terhadap asas Tamadun Barat,” kata Roy kepada Digital.

Beliau terus berkata, “Saya bersyukur kepada Tuhan atas keputusan ini, atas keberanian Päivi Räsänen dan Uskup Pohjola dalam pertahanan Injil, dan atas usaha Pertubuhan Pertahanan Kebebasan Antarabangsa dan kumpulan lain seperti Majlis Penyelidikan Keluarga untuk usaha peguamcara dan advokasi mereka dalam kes ini.”

Räsänen berkata perbicaraan itu mempunyai “kesan menghalang kebebasan bersuara dan agama.”

“Jika tulisan berdasarkan ajaran al-Kitab perlu dikutuk, ia bermakna pembatasan serius terhadap kebebasan beragama. Adalah wajar bahawa ini akan menimbulkan kebimbangan di kalangan Kristian di Finland dan antarabangsa,” katanya.

Pendakwa mungkin masih cuba membawa isu ini lebih tinggi ke sistem Mahkamah Agung Finland untuk keputusan ketiga dan terakhir.

Digital’s Sarah Rumpf-Whitten menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )